آگاه۲
وی ایکس
لاماری ایما/ آرین موتور
x
آهن ۱۰۰
فونیکس
فردا موتور
۱۸ / تير / ۱۴۰۱ ۱۶:۰۴

اصول دم کردن یک چای خوشمزه

اصول دم کردن یک چای خوشمزه

چای بین ایرانی‌ها طرفداران زیادی دارد و خوش طعم و رنگ شدن آن شاید دغدغه افراد زیادی باشد. با ما همراه باشید تا روش داشتن چای خوش‌رنگ را یاد بگیرید. شستن چای، استفاده از میزان مناسب چای و همین طور جنس قوری و مدت زمان دم آوری، از اصول مهم تهیه یک چای خوش طمع و خوش رنگ هستند.

کد خبر: ۶۵۱۸۹۶
آرین موتور

نحوه دم کردن چای خوشمزه و دلچسب + ترفندهای جالب

به گزارش اقتصاد آنلاین، چای ایرانی یکی از معدود چای‌ها در جهان است که در تولید آن از هیچ رنگ و افزودنی شیمیایی استفاده نمی‌شود. همین باعث می‌شود که بعضی از شما این چای را در مقایسه با چای‌های خارجی بی‌رنگ و بدون عطر و طعم بدانید؛ در حالی که واقعا این‌طور نیست. چای محبوب‌ترین نوشیدنی بین‌ ایرانی‌ها است که نشان صمیمیت و دورهم‌نشینی است و هر خانواده آداب خودش را برای آن دارد. در ادامه با شیوه درست دم کردن چای آشنا می‌شوید که در گذشته بیشتر به آن توجه داشتند با ما همراه باشید تا روش درست دم کردن چای را یاد بگیرید.

استفاده از آب سرد برای روش درست دم کردن چای

قدیمی‌ها معتقدند بهتر است در کتری یا سماور آب سرد بریزیم تا بجوشد و برای زودتر به جوش آمدن آب داغ در کتری نریزیم، چون بعد از ریختن چای، لکه‌های شبیه چربی که روی استکان به وجود می‌آید، به خاطر همان آب گرم و داغی است که ریخته‌ایم. پس برای داشتن چای مرغوب‌تر آب سرد بریزید.

کدام قوری بهتر است؟

قوری بهتر است چینی یا شیشه‌ای باشد و قوری‌های فلزی مزه چای مطلوبی نمی‌دهد. همچنین بهتر است مدل قوری به نوعی باشد که یک سبد یا توری تفاله‌ها را از آب جوش تفکیک کند تا بعد از دم‌آوری بتوان آن را جدا کرد و دور ریخت. انجام این کار باعث می‌شود مدت بیشتری از چای دم‌شده استفاده کنید، به طوری که کیفیت آن نیز تغییر نکند.

شستن چای

قدیمی‌ها می‌گفتند اول چای را با آب سرد بشویید و بعد آب را خالی کنید تا خاک چای از بین برود و چای شفاف‌تر و مرغوب‌تری تحویل بگیرید.

روش درست دم کردن چای

بهترین چای، چایی است که زیر شعله کم و روی کتری یا سماور دم بکشد. هم طعم مرغوب‌تری پیدا می‌کند و هم رنگ بهتری دارد. چای ایرانی را نباید عجله‌ای دم کرد و برایش باید وقت گذاشت.

۱) توجه داشته باشید که چای اصل رنگ بسیار ملایمی دارد و عطر آن به زیادی نوع صنعتی نیست پس بهتر است برای داشتن چای مفید و خوشمزه از نیمی از چای اصل و نیمی چای صنعتی استفاده کنید.

۲) قبل از دم کردن چای آن را یک بار با آب سرد آبکشی کنید تا رنگ بهتری بدهد. بهتر است این کار را درمورد قوری هم انجام دهید. (چای نباید خیس بخورد تنها آن را آبکشی کنید).

۳) توجه داشته باشید که تنها ۲سوم قوری باید پر از آب جوش شود. شما چای را دم میکنید. درست مثل برنج یعنی بالای چای باید فضایی برای تجمع بخار داشته باشید که باعث دم کشیدن چای شود.

۴) بهتر است روی قوری دستگیره یا دستمال ضخیمی بیندازید تا چای شما زودتر دم کشیده و خوشرنگ تر شود.

۵) اگر میخواهید از هل یا دارچین استفاده کنید بهتر است آنها را داخل آب کتری یا سماور بیندازید و بعد با همان آب معطر چای درست کنید. اضافه کردن این مواد به چای باعث کدر شدن رنگ چای میشود.

۶) برای نگهداری چای دم کرده به مدت طولانی تفاله را از چای جدا کنید و چای بدون تفاله را داخل قوری برگردانید.

۷) اگر چای زیاد دم کشید یا به مرز جوشیدن رسید میتوانید با انداختن ۲ حبه قند از طعم بد و جوشیده آن جلوگیری کنید.

 ۸) پیش از ریختن چای کمی آب جوش داخل فنجان بچرخانید تا با گرم شدن فنجان چای نیز پس از ریختن داغ بماند.

چای دورنگ

چای دورنگ بیشتر جنبه تزیینی دارد و معمولا در مراسم بله برون، خواستگاری، عقد، حنابندان یا سایر مراسم شاد ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد. برای تهیه چای دورنگ کافی است مقداری آب جوش و قند را مخلوط کنید و محلول را به اشباع برسانید یعنی تا جایی که قند در محلول آب میشود آن را شیرین کنید (از نبات هم میتوان استفاده کرد).

 در قوری جداگانه از قبل چای دم کنید. آبجوش شیرین را داخل استکان ریخته و چای را خیلی ملایم به آن اضافه کنید دراین حالت چای روی آبجوش قرار میگیرد.

عوامل موثر در بهتر دم کشیدن چای ایرانی

۱- مدت زمان دم کشیدن

مدت زمان دم کشیدن چای به نوع چای بستگی دارد. بعضی از چای‌ها مانند چای شکسته زودتر دم می‌کشند و بعضی دیگر از چای‌ها مانند چای قلم دیرتر آماده می‌شوند. اما در مورد چای سرگل و چای ممتاز که دو مورد از بهترین و باکیفیت‌ترین انواع چای ایرانی هستند، توصیه ما این است که به آن‌ها بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان دهید تا به خوبی دم بکشند؛ البته این زمان براساس سلیقه و ذائقه خودتان می‌تواند کمتر یا بیشتر شود.

در نظر داشته باشید که این ۱۵ دقیقه یک پیشنهاد است که به نظر ما برای بیشتر افراد مناسب می‌باشد. شما باید چند باری با در نظر گرفتن شرایط مختلف از جمله زمان دم کشیدن، چایتان را دم کنید تا در نهایت به طعم و کیفیت مطلوب و طلایی خود برسید.

۲- میزان چای مورد استفاده

این را بدانید که کمی تغییر در مقدار چای خشکی که به ازای هر لیوان چای در قوری می‌ریزید، در طعم نهایی آن بسیار تاثیرگذار است. پیشنهاد ما یک قاشق چای خوری چای خشک به ازای یک فنجان چای است ولی این باز هم به سلیقه شما بستگی دارد. با چند بار دم کردن چای با مقادیر مختلف چای خشک، در نهایت خواهید فهمید که برای رسیدن به طعم دلخواهتان، چه میزان چای مورد نیاز است.

۳- قوری چینی

جنس قوری در کیفیت چای موثر است؛ بهترین قوری برای دم کردن چای ایرانی، قوری چینی و بعد از آن قوری شیشه‌ای می‌باشد. دم کردن چای در قوری فلزی یا پلاستیکی، چای خوبی به شما نمی‌دهد.

۴- آب خوب و تازه

آبی که برای دم کردن چایتان استفاده می‌کنید، در کیفیت چای دم شده بسیار موثر است. این آب باید تازه، زلال و باکیفیت باشد. آبی که چند بار جوشیده شده و یا کیفیت پایینی داشته باشد و هم‌چنین استفاده از آب معدنی، چای خوبی به شما نمی‌دهد.

در استان گیلان برخی افراد برای دم کردن چای از آب چشمه استفاده می‌کنند و در نتیجه چایشان عطر و طعم بی‌نظیری پیدا می‌کند. از آن جایی که احتمالا شما به چنین آبی دسترسی ندارید، پیشنهاد ما به شما این است که از آب لوله کشی که به خوبی تصفیه شده، برای تهیه چای استفاده نمایید.

علاوه بر ۴ موردی که پیش از این به آن اشاره کردیم، رعایت نکات زیر نیز می‌تواند در کیفیت چای موثر باشد:

  • بهتر است برای دم کردن چای، به جای استفاده از چای ساز کنارهمی از کتری، قوری و یا چای ساز روهمی استفاده کنید. اینکه چای در قوری و تحت حرارت غیرمستقیم بخار آب دم بکشد، در کیفیت آن موثر است.
  • بهتر است قبل از دم کردن چای خشک، آن را با آب سرد آبکشی نمایید. این کار باعث می‌شود که چایتان در نهایت کمی خوش‌رنگ‌تر شود.
  • بهتر است قبل از اضافه کردن آب جوش به قوری، چای خشک را به مدت ۳-۲ دقیقه روی کتری بگذارید تا حرارت ببیند و کمی گرم شود.
  • بعد از به جوش آمدن آب، ۳-۲ دقیقه صبر کنید تا کمی دمای آب کمتر شود و سپس آن را به قوری چای اضافه کنید.
  • بهتر است بعد از دم کشیدن چای تفاله‌ها را از قوری خارج کنید. 
  • بعد از ریختن آب جوش در قوری کمی آن را تکان دهید تا چای‌ها روی آب نمانند.

در آخر باز هم تاکید می‌کنیم که دم کردن چای ایرانی یک نسخه واحد ندارد. ممکن است یک نفر طعم چایی که فقط ۳ دقیقه دم کشیده است را دوست داشته باشد و یک نفر دیگر چایی که ۲۵ دقیقه دم کشیده است. ما بر اساس تجربه زمان ۱۵ دقیقه را به شما توصیه می‌کنیم.

راستی چای ایرانی برخلاف اکثر چای‌های خارجی اسانس و عطر افزودنی ندارد ولی شما می‌توانید با اضافه کردن یک طعم دهنده طبیعی مثل هل، دارچین یا گل محمدی  به آن، از طعم و عطرش لذت ببرید. امیدواریم این متن راهنمای خوبی برای شما بوده باشد. خوش حال می‌شویم در قسمت دیدگاه‌ها تجربیات خود را از دم کردن چای ایرانی برای ما بنویسید تا ما و بقیه خواننده‌ها از آن استفاده کنیم.

شما چه نکاتی برای دم آوری یک چای خوش طمع و خوش رنگ رعایت می کنید؟ فوت و فنی که برای دم کردن چای استفاده می کنید را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید

ارسال نظرات
صندوق طلای کیان «گوهر»
x