انواع شکستگی دنده و علائم دردناک آن +عکس
شکستگی دنده چندین علائم دارد که از این علائم می توان به درد قفسه سینه، سرفه همراه با درد اشاره کرد که می توان در تشخیص این شکستگی نیز موثر باشد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از نمناک، قفسه سینه از 12 جفت دنده تشکیل شده است. دنده ها علاوه بر اینکه از قفسه سینه بر روی قلب و ریه محافظت می کنند، بسیاری از عضلات را حمایت می کنند تا بالاتنه را به خوبی نگه دارد و ارگان های بدن به درستی کار کنند و در نتیجه شکستن یک دنده می تواند بسیار دردناک باشد و فعالیت های روزانه را مختل کند. دنده ها علاوه بر این که پوزیشن بدن را تعیین می کنند، در صورت شکسته شدن هم می توانند خودشان بهبود پیدا کنند. حال در این قسمت درباره این عضو مهم از بدن و شکستگی آن ها صحبت خواهیم کرد:
علائم شکستگی دنده چیست؟
یکی از علائم مهم در شکستگی دنده درد در قفسه سینه ، هنگام نفس کشیدن می باشد.
تنفس عمیق بیش از همه هنگام شکستن دنده ها آسیب رسان می باشد. سرفه کردن یا عطسه کردن نیز می تواند درد شدیدی را در قسمت شکستگی به وجود بیاورد.
بسته به محل شکستگی ، خم شدن یا پیچاندن قسمت بالای بدن را بسیار سخت می کند. ضربه خوردن یا فشار آوردن به ناحیه شکسته شده نیز می تواند حداقل تا چند هفته درد را افزایش دهد و همچنین ممکن است هنگام شکستگی دنده، ورم و قرمزی را در اطراف دنده مشاهده کنید. در بعضی از موارد کبودی روی پوست در اطراف شکستگی دیده می شود.
علل شکستگی دنده چیست؟
دنده ها از قلب و ریه محافظت می کنند و برای پیشگیری از آسیب رسانی به آن ها تعبیه شده اند اما ممکن است که مواردی باعث شکستگی آنها شود که شامل موارد زیر می باشد:
ورزش های دو نفره مبارزه ای یا چند نفره مثل فوتبال و والیبال و ..
تصادف با خودرو
افتادن روی زمین در حالت بسیار شدید
درگیری های فیزیکی و هر گونه خشونت جسمی دیگر
انجام فعالیت های ورزشی مداوم در طول سال های طولانی بدون وقفه مثل بازی گلف نیز می تواند به دنده آسیب برساند . ضرب دیدگی نیز ممکن است به علت حرکت هایی با نیروی بالا در فرد به وجود بیاید که شکستگی دنده را در پیش خواهد داشت.
افرادی که بیش از بقیه در معرض شکستگی دنده می باشند، شامل موارد زیر هستند:
- افرادی که در ورزش های رزمی یا چند نفره شرکت می کنند و حرکت های یکسان را به طور مداوم و پرتکرار انجام می دهند که قفسه سینه و کمر آن را درگیر خواهد کرد .
- افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند زیرا چگالی استخوان آن ها را کمتر می کند و باعث می شود که استخوان هایشان بیشتر در معرض شکستگی قرار بگیرد.
- افرادی که به بیماری هایی مثل سرطان مبتلا هستند و استخوان آن ها ضعیف شده است.
شکستگی دنده چگونه تشخیص داده می شود؟
شکستگی دنده برعکس شکستگی دست یا پا بسیار سخت دیده می شود. اگر فکر می کنید که ممکن است دنده شما شکسته باشد، بهترین راه این است که سریعاً به پزشک مراجعه کنید و از آزمایش های تصویربرداری استفاده کنید که معمولا شامل موارد زیر می باشد:
عکس برداری با استفاده از اشعه ایکس که می تواند شکستگی های بزرگ را نشان دهد اما ممکن است که تصویر واضحی از پایان و ابتدای شکستگی های کوچک نداشه باشد .
سی تی اسکن قفسه سینه نیز گاهی اوقات می تواند شکستگی های کوچک دنده را که اشعه ایکس آن ها را جا انداخته، نشان دهد.
اسکن استخوان. در اسکن استخوان معمولاً مقدار کمی از ماده رادیواکتیو رنگی را به رگ فرد وارد می کنند . این ماده رنگی می تواند در استخوان حرکت کند و قسمت های شکسته را نشان دهد. اسکن استخوان مخصوصاً در تشخیص فشار روی استخوان ها بر اثر انجام حرکت های پرتکرار موثر است. بسته به نشانه ها ممکن است که فرد درمانگر از اسکن ام آرآی برای قفسه سینه استفاده کند و هر گونه مشکل را در بافت نرم یا عضلانی تشخیص دهد.
شکستگی دنده چگونه درمان می شود؟
درمان دنده های شکسته معمولاً در سال های اخیر تحت تغییرات زیادی واقع شده است. پزشکان برای درمان دنده شکسته معمولا با استفاده از دستگاه ها، دنده را کمی جابه جا می کنند و آن را باند پیچی می کنند. این باند پیچی باعث می شود که تنفس کمی محدود شود و مشکلات تنفسی مثل ذات الریه به وجود بیاورد.
امروزه دنده های شکسته به خودی خود بهبود پیدا می کنند؛ بدون اینکه باندپیچی و تجهیزات خاصی مورد نیاز باشد. بسته به نوع شکستگی و میزان درد ممکن است که پزشک برای شما مسکن هایی را تجویز کند.
معمولاً در روزهای اول بعد از شکستگی ماده بیهوشی به شما تزریق می کنند که مستقیماً عصب های مربوط به دنده را بی حس می کند و همچنین می توانید از یک کمپرس یخ در محل مورد نظر استفاده کنید تا درد و ورم را کاهش دهید اما باید مطمئن باشید که این کمپرس را در حوله نازک پیچیده باشید و مستقیماً به پوستتان نزنید. بهتر است پوزیشن خوابیدن شما به گونه ای باشد که بالاتنه تان به سمت بالا قرار بگیرد. رعایت این نکته در شب های اول بعد از آسیب دیدگی بسیار مهم است.
شکستگی های جدی در دنده مثل آنهایی که در نفس کشیدن مشکل ایجاد می کنند ، به جراحی نیاز دارد. در بعضی از موارد نیز از پیچ و مهره استفاده می کنند تا دنده را در محلی ثابت نگه دارند تا شکستگی بهبود پیدا کند . فواید جراحی برای شکستگی دنده معمولاً تایم کوتاه بهبودی و درد کمتر نسبت به رها کردن دنده شکسته به حال خود می باشد.
چقدر طول می کشد تا دنده شکسته به خودی خود بهبود پیدا کند؟
تقریباً 6 هفته طول می کشد تا دنده بتواند خودش بهبود پیدا کند. در طول این زمان باید از فعالیت هایی که باعث افزایش آسیب دیدگی به دنده ها می شود، خودداری کنید.
یعنی باید ورزش هایی که در آن وزنه های سنگین بلند می کنند را کنار بگذارید. هر کاری را که باعث احساس درد در اطراف دنده ها می شود را سریعاً کنار بگذارید و تا بهبودی کامل صبر کنید.
البته باید مراقب باشید که در مکان های پر گرد و غبار حضور نداشته باشید زیرا تنفس شما و ریه هایتان دچار مشکل می شود. نباید ریه ها را تحریک کنید تا شما را به سرفه کردن مجبور کند و همچنین می توانید یک بالش مقابل قفسه سینه خود قرار دهید و بعد سرفه کنید تا درد کمتری را احساس کنید.
آیا دنده شکسته سختی و مشکلاتی را به وجود می آورد؟
بسته به اینکه کدام یک از دنده ها شکسته هستند و شدت آسیب دیدگی چقدر است، دنده ها و قلب شما در معرض خطر قرار می گیرد . شکستگی جدی در یکی از دنده های بالا می تواند به آئورت آسیب بزند و رگ های بزرگ قلب را درگیر کند که خون را به سرتاسر بدن می رساند.
دیگر رگ های خونی در نزدیکی قلب نیز در معرض خطر قرار دارد . یکی از سختی های شکستگی دنده مربوط به ریه ها می شود . شکستگی در یکی از دنده ها مخصوصاً در دنده های میانی که در لبه استخوان قرار دارند، ریه را درگیر می کند و گاهی اوقات باعث نارسایی آن خواهد شد.
شکستگی در دنده های پایین تر نیز می تواند کبد، کلیه یا طحال را درگیر کند . این نوع از سختی ها معمولاً در بین افرادی که چند قسمت از دنده هایشان شکسته است ، افزایش پیدا می کند. آزمایش های تصویربرداری مثل ام.ار.ای نیز معمولاً آسیب دیدگی اعضای بدن را نشان می دهند.
برای این که هرچه سریع تر از این سختی ها و مشکلات رها شوید، باید هرگونه علائم و نشانه ای را سریعاً و با جزئیات به پزشک اطلاع دهید و همچنین تا جایی که می توانید بیان واضح در توضیح جزئیات داشته باشید.
تفاوت بین کبودی شکستگی با ترک برداشتن دنده ها
قفسه سینه می تواند از راه های مختلفی دچار آسیب شود. یکی از آن ها آسیب دیدگی و ضرب دیدگی می باشد که معمولا بر اثر تصادف یا زمین خوردن به وجود می آید که در آن ساختار قفسه سینه دچار آسیب می شود و نمی تواند از ارگان های حیاتی مستقل محافظت کند.
استخوان ها و قفسه سینه می توانند دچار شکستگی شوند و عضلات قفسه سینه را با آسیب روبه رو کنند که معمولاً در این مواقع دچار کبودی می گردند. معمولاً هر گونه آسیب دیدگی در دنده را کبودی دنده می نامند اما در این حالت هیچ قسمت از دنده شکسته نخواهد شد. در این مورد استخوان ها کمتر درگیرند. درد مربوط به کبودی دنده از آسیب دیدگی به بافت بدن، غضروف یا عضلات قفسه سینه می باشد و ربطی به استخوان ندارد. کبودی مانند شکستگی خطر جدی محسوب نمی شود اما می تواند بافت اطراف را درگیر کند و احساس درد را را در فرد به وجود بیاورد.
دنده ترک خورده نیز معمولاً بافت غضروف و عضلات را درگیر می کند که گاهی اوقات استخوان نیز در آن دچار درد و مشکل سطحی می گردد. معمولاً ترک خوردن و شکستگی دنده هر دو علائم یکسانی دارند که در شکستگی، علائم کمی شدیدتر می باشد.
علائم کبودی دنده
درد خفیف
سوزش و ورم
کبودی قابل مشاهده
این درد معمولاً هنگام تکان خوردن و حرکت دادن شانه و بازو، نفس کشیدن و سرفه کردن افزایش پیدا می کند.
انواع شکستگی دنده
در رفتگی
اغلب شکستگی دنده فقط شکستگی در یک ناحیه می باشد که به آن شکستگی غیر کامل می گویند. به این معنا که همه قسمت های استخوان درگیر نشده است . شکستگی دنده از نوع در رفتگی، شکستگی کامل دنده ها است که باعث می شود دنده از جای اصلی خود خارج شود که البته همیشگی نیست. اگر دنده ها از جای اصلی خود خارج شوند، به آنها شکستگی از نوع در رفتگی می گویند که معمولاً بیشتر به ریه ها و دیگر بافت ها و ارگان های بدن آسیب خواهد رساند.
کوبیدگی قفسه سینه
در بعضی از موارد نادر، بخشی از قفسه سینه شکسته می شود و از اعضای بدن و استخوان جدا می گردد. این قسمت معمولاً ساختار اصلی خود را از دست می دهد و باعث می شود که فرد نتواند به درستی تنفس کند که به آن کوبیدگی قفسه سینه می گویند که خطرناک تر از شکستگی دنده ها می باشد.
اگر دچار شکستگی دنده شدید و هر کدام از علائم زیر را داشتید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید :
تنگی نفس شدید
سرفه های خونی
سرگیجه شدید
ضعف عمومی بدن
ادرار خونی