بورس کالا معاملات روز دوشنبه ورق مبارکه را باطل کرد/ الزام ورود همه فولادیها به بورس
چندی است عرضههای ورق فولادی در بورس کالا از سوی معاونت امور معدن و صنایع معدنی وزارت صمت مورد ابطال قرار میگیرد و دلیل آن جلوگیری از افزایش قیمتها در بازار آزاد است. ابطال معاملات در بورس کالا در حالی انجام میشود که عملا قیمت ورق فولادی در بازار آزاد به صورت محسوس و چشمگیری بیش از قیمتهای جهانی است. اما معاملات اخیر که باطل شد، از سوی بورس کالا بود و معاملات برخلاف همیشه از سوی معاونت معدنی وزارت صمت نبود.
اقتصادآنلاین - طاهره گودرزی؛ داریوش اسماعیلی معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتوگوی اختصاصی با اقتصادآنلاین گفت: در هفته جاری هیچ معاملهای از سوی معاونت معدنی وزارت صمت باطل نشده و همه معاملات از نظر ما مورد تایید بوده است.
وی ادامه داد: در همه نامههایی که به بورس کالا ارائه شده است تاکید کردیم که معاملات بالای قیمتهای جهانی ابطال شود در غیر اینصورت مورد تایید است. باکمال تاسف بورس معاملاتی که مورد تایید وزارت صمت بوده است را ابطال کرد. در مورد ورق اعلام کردیم که 10 درصد بالاتر از قیمت پایه مورد تایید است اما بالای 10 درصد تایید نمیشود که با این توضیحات بورس معاملات ورق روز دوشنبه را ابطال کرد. برهمین طبق قولی که در لایو با اقتصادآنلاین دادم معاملات از سوی وزارت صمت ابطال نخواهد شد.
اسماعیلی افزود: در ستاد تنظیم بازار فولاد سقف رقابت برای همه معاملات مصوب شد که از هفته آینده هیچ یک معاملات نیاز به تایید وزارت صمت ندارد چراکه قیمت پایه و سقف آن مشخص شده است و قیمتهای خریدار و فروشنده باید براساس همین قیمتها باشد نه بیشتر.
اسماعیلی در مورد اطلاع داشتن وزارت صمت از فاکتورهای صوری شرکتهای فولادی بیان داشت: مبنای خرید از بورس سامانه بهین یاب است. تولیدکنندگانی که از ورق استفاده میکنند در این سامانه خود اظهاری میکنند و روسای سازمانهای صمت استانها این اطلاعات ثبت شده در سامانه را تایید کردند. قبول داریم که این سامانه دارای اشکال است و برخی از مصرفکنندگان ورق به اندازه مجوزشان، مصرف نمیکنند.
معاون معدنی وزارت صمت تصریح کرد: کنترل سامانه بهین یاب با معاونت صنعتی وزارت صمت است اما معاونت معدنی هم ورود پیدا کرده و از هفته آینده میزان تولیدات واقعی مصرف کنندگان ورق را در میآید و با ارزیابیهای کارشناسی، اصلاح خواهند شد.
داریوش اسماعیلی در خصوص دورزدنهای شرکتهای مصرف کننده ورق که از یک سو در بورس کالا از فولادمبارکه خرید میکنند و از سوی دیگر از واحدهای فولادی که در بورس عرضه ندارند، گفت: در مصوبه اخیر کارگروه تنظیم بازار فولاد، تمامی تولیدکنندگان ورق اعم از فولاد اکسین، صنایع هفت الماس، فولاد کاویان، فولاد گیلان و ... باید مانند مبارکه در بورس کالا عرضه کنند و با تمام توان دنبال عملیاتی کردن این موضوع هستیم تا مشکلاتی که پیش آمده است مرتفع خواهد شد و دیگر هیچ راهی برای خرید ورق به غیر از بورس وجود نخواهد داشت. اگر واحدهای فولادی ممانعت به عمل آورند برای ورود به بورس، قطعا مواد اولیه ( اسلب) به آنها تعلق نخواهد گرفت همچنین جلوی صادراتشان گرفته خواهد شد.
وی در مورد مشکلات فولاد گیلان و کاویان برای حضور در بورس کالا گفت: با توجه به اینکه این شرکت مشکلات مالی و حقوقی بسیاری دارد اما به آنها اعلام کردیم که باید طبق سیاستهای وزارت صمت بفروشند. در ابتدا مخالفت کردند اما در نهایت اعلام آمادگی کردند که شبیه مبارکه و در راستای سیاست وزارتخانه ورقهایشان را در بورس عرضه کنند. وزارت صمت هم قول همکاری داده که اگر برفرض مثال 500 هزارتن اسلب به آنها داده میشود، حاضر به تامین 1.5 میلیون تن هستیم مشروط بر اینکه در بورس عرضه کنند.
معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان عنوان کرد: وزارت صمت در این خصوص بسیار مصمم است و با نهادهای ناظر و دولت هم هماهنگ لازم انجام شده است و امیدواریم که عملیاتی شود. اگر از این سیاستها سرپیچی شود نهادهای ناظر (سازمان تعزیرات، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و قوه قضاییه) وارد عمل میشوند و وزارت صمت هم در بحث تامین مواد اولیه و صادرات نیز محدودیتهایی را اعمال میکند.