چرا کودکم چاق است؟ / چاقی کودکان را جدی بگیرید
عوارض چاقی کودکان علاوه بر به اضافه وزن در آنها، میتواند عوارض جبران ناپذیر جسمی و روانی نیز به همراه داشته باشد. عموما کودکانی که اضافه وزن دارند دچار مشکلت تنفسی، قلبی، مغزی و اختلالات خواب و خوردن میشوند که در صورت ادامه دار بودن به بزرگسالیشان هم آسیب میرساند.
آنچه که حتما باید درباره چاقی کودکان بدانیم
به گزارش اقتصاد آنلاین، آسیبهای روانی نیز شامل افسردگی، اضطراب و کمبود اعتماد به نفس است. بسیاری از والدین چاقی کودکشان را جدی نمیگیرند و لازم است آگاهی خود را در این زمینه بالا برده و این موضوع را کنترل کنند و برنامه غذایی متناسب و تحرک بیشتری را برای کودکان در نظر بگیرند. مــشاوره تغذیه می تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
دلیل چاقی در کودکان
ژنتیک و عادات غذایی یا هردوی آنها در کنار هم میتوانند دلیل چاقی در کودکان و اخــتلال پرخوری باشند. در بعضی از موارد وجود مشکلات غدد درون ریز و متابولیسم، سندرومهای ژنتیکی و داروها میتوانند باعث چاقی در کودکان بشوند. بسیاری از والدین سعی دارند که برای افزایش رشد کودک و نیرومند کردن کودک غذای اضافی به او بدهند که تصور اشتباه و نادرستی است. معده کودک کوچک و متناسب با جثه اوست و اگر غذای اضافی به او داده شود ممکن است دچار چاقی شود. باید توجه داشت که رشد کودکان باید متناسب با نمــودار رشد کودک باشد که میزان رشد وزن و قد استاندارد در سنین مختلف را ارائه می کند. محلی که کودک غذا میخورد باید به دور از استرس و هیجان باشد که عموما رعایت نمیشود. غذا دادن به کودک در مقابل تلویزیون و کامپیوتر باعث پرخوری کودک میشود به دلیل اینکه پیام سیری را از مغزش دریافت نمیکند و با توجه به هیجانش غذا میخورد.
اهمیت تشخیص زودهنگام برای پیشگیری از عوارض چاقی کودکان
عوارضی که چاقی بر روی کودک میگذارد فقط مخصوص دوران کودکی او نیست و بر سلامت نوجوانی و بزرگسالی او هم تاثیراتی را میگذارد. اگر زودتر وزن کودکان چاق کاهش پیدا نکند میتواند در بزرگسالی دچار مشکلات زیادی بشود پس بهتر است که چاقی کودک زودتر تشخیص داده شود تا برای کاهش وزن او به زودی برنامه ریزی شود که قبل از رسیدن به نوجوانی وزنش کاهش یابد.
عوارض جسمی چاقی کودکان
عوارض چاقی کودکان در سنین پایین
بعضی از تاثیرات چاقی در دوران کودکی بروز پیدا میکند و میتواند سلامت کودک را به خطر بیندازد. بیماریهایی که بعد از چاقی کودک بروز پیدا میکند ممکن است بعد از کم کردن وزن از بین برود یا آثار آن در بدن فرد باقی بماند. عوارضی که چاقی بر روی جسم کودک میگذارد شامل خستگی، بیخوابی، بــلوغ زودرس، دیابت نوع 2، مشکلات تنفسی مانند آسم، اختلالات خوردن، مشکلات استخوانی و مفصلی، فشار خون بالا، افزایش کلسترول خون، اخــتلالات خواب مانند مشکل تنفس در خواب و عفونتهای پوستی است. اگر چاقی کودک مدت زیادی ادامه پیدا کند نه تنها این عوارض بهبود پیدا نمیکنند بلکه میتوانند باعث شوند مشکلات حادتری در هر بخش آسیبدیده به وجود بیاید.
عوارض چاقی کودکان در نوجوانی و بزرگسالی
بسیاری از مشکلات و عوارضی که بر اثر چاقی کودک ایجاد شده میتواند در بزرگسالی باعث بروز یکسری از بیماریهای دیگر شود که دیگر قابل درمان نیستند. در ادامه به بیان این مشکلات میپردازیم.
مشکلات قلبی: فــشار خون بالا و کلسترول میتواند فرد را در بزرگسالی به بیماری قلبی مبتلا کند. 80 درصد افرادی که در کودکی چاق هستند در بزرگسالی هم چاق میمانند و این میتواند باعث بروز سکته قلبی در آنها شود.
کبد چرب: چاقی و تجمع چربی در کبد میتواند بعد از مدتی به کبد آسیب برساند. اگر کبــد چرب درمان نشود فرد به سیروز کبدی و سرطان کبد مبتلا میشود.
سرطان: افزایش وزن و کمبود مصرف مواد غنی از مواد مغذی میتواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد و یکی از مهم ترین عوارض چاقی کودکان است.
آرتریت: ابتلا به افزایش وزن و فشار ناشی از سنگینی وزن میتواند مفاصل را درگیر کند و فرد را به آرتروز مبتلا کند.
سکته: سکته مغزی و قلبی یکی از شایعترین مواردی است که در صورت وجود اضافه وزن رخ میدهد.
عوارض روانی چاقی کودک
بسیاری از افراد فکر میکنند که چاقی فقط بر جسم کودک تاثیر میگذارد اما باید بدانید که چاقی علاوه بر جسم بر روی روانشان هم اثرگذار است و بیشتر از کودکانی که اضافه وزن ندارند در معرض ابتلا به مشکلات روحی و روانی هستند.
افسردگی
در جامعهای که لاغری یکی از ارزشهای اجتماعی است و به افراد چاق به چشم منفی نگاه میکنند به کودکان هم همین دید را دارند. عموما کودکان چاق در بین همسن و سالان پذیرفته نمیشوند و بزرگترها به چشم ترحم به او نگاه میکنند. همین باعث میشود که کودکان چاق بیشتر در معرض افسردگی قرار بگیرند و حتی دچار پرخوری عصبی بشوند.
اعتماد به نفس و عزت نفس پایین از عوارض چاقی کودکان
زمانی که کودک چاق در برابر گروه همسن و سال خودش قرار میگیرد عموما به دلیل ظاهر توسط آنها پذیرفته نمیشود و کنارهگیری میکند. چاقی موضوعی است که فرد خودش را خیلی بد فرض میکند به همین دلایل باعث میشود که اعتماد به نفس و عــزت نفس پایین داشته باشد و به او القا شود که چون چاق است اصلا دوست داشتنی نیست.
عدم داشتن مهارت اجتماعی
بیشتر کودکان چاق به دلیل کنارهگیری از اجتماع و محدودیتهایی که دارند نمیتوانند در جامعه مهارت خوبی را به دست بیاورند و در جامعه جایگاهی مناسب برای خودشان پیدا کنند. اگر به مراکز آموزشی مراجعه کنید متوجه میشوید که این کودکان عملکرد تحصیلی ضعیفی دارند.
کودکانی که دچار اضافه وزن هستند بیشتر دچار اضطراب و خودخواهی میشوند. این کودکان دلشان میخواهد که خواستههایشان را به دیگران القا کنند و بیشتر به همین دلیل است که توسط همسن و سالان مورد پذیرش قرار نمیگیرند. همین موضوع میتواند خشم و پــرخاشگری کودکان را پرورش دهد.
درمان چاقی کودکان
کودک با در نظر گرفتن سن تکامل، رشد عصبی و مغزی نباید رژیمهای سنگین بگیرد و باید برنامهای متناسب برای او در نظر گرفته شود و با تغییر شیوه زندگی و افزایش تحرک به کاهش وزن او کمک کرد. در مواردی که سطح چربی کودک بسیار زیاد است حتما باید آزمایشهای خاصی انجام گیرد و تحت نظر پزشک وزنش را کاهش دهد. برای برطرف کردن مشکلات روانی ناشی از چاقی و درمان چاقی کودکان هم میتوانید با یک مشاور مشورت کنید.