آمریکا به برجام باز نمیگردد
وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد که واشنگتن از تمام ابزارهایش در سازمان ملل برای مقابله با لغو تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران استفاده خواهد کرد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگو با فاکس نیوز در خصوص لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران طی ماههای آتی گفت: در اکتبر امسال هر کشوری میتواند سلاحهای متعارف به ایران بفروشد. ما رفتار بد ایران را دیدهایم. این دیوانگی است. برای همین ما از توافق خارج شدیم.
وی افزود: حال باید مطمئن شویم که این تسلیحات به ایران فروخته نمیشود. ما با دوستان انگلیسی و فرانسوی در ارتباط بودهایم و به آنها میگفتیم که این اتفاق درستی نیست. امیدواریم که چین و روسیه نیز از این دیدگاه به مسأله نگاه کنند.
پمپئو تصریح کرد: ما از تمام تواناییهای دیپلماتیک خود استفاده میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که تا چندماه دیگر تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران منقضی نشود. یک راه، رفتن به سازمان ملل است.
این مقام ارشد آمریکایی مدعی شد: قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بسیار واضح است. این قطعنامه به وضوح توضیح داده که «طرفین» به چه معناست. این قطعنامه با برجام تفاوت دارد. ما یکی از طرفین هستیم و طرفین حق دارند که تحریمهای تسلیحاتی را بازگردانند.
پمپئو افزود: اگر ما این کار را انجام دهیم کل دنیا نفع میبرد. بدین ترتیب نمیگذاریم که تسلیحات به دست ایران برسد. هیچ کس منکر نمیشود که این اقدام خوبی است.
این مقام ارشد آمریکایی همچنین در پاسخ به توییت اخیر محمدجواد ظریف ادعا کرد: منتوجه چندانی به وی نمیکنم. آمریکاییها باید بدانند دولت ترامپ مصمم است هرچه درتوان دارد را انجام دهد تا سلاحهای متعارف به دست ایران نیفتد. باور دارم که ما توانایی این کار را داریم.
وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد: مسأله بازگشت به برجام مطرح نیست. ما تمایلی به این کار نداریم. آن توافق فاجعهبار بود. این هدف ما نیست. ما از ابزارهایی که در سازمان ملل داریم استفاده میکنیم تا تحریمهای تسلیحاتی لغو نشود.
این در حالی است که روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی فاش کرد که وزیر امور خارجه آمریکا به دنبال یک استدلال حقوقی است تا نشان دهد که کشورش همچنان عضوی از توافق هستهای است و از این طریق برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اعمال فشار کند.
نیویورک تایمز در گزارش خود آورده است: وزیر امور خارجه آمریکا در حال آمادهسازی یک طرحی حقوقی است که نشان دهد آمریکا هنوز عضوی از توافق هستهای با ایران است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از آن خارج شد. این بخشی از یک راهبرد پیچیده برای تحت فشار قرار دادن شورای امنیت سازمان ملل است که تحریم تسلیحاتی علیه تهران را تمدید کرده و اطمینان حاصل کند که تحریمهای سختگیرانهتری علیه ایرانی اعمال شود.
این گزارش میافزاید: این راهبرد در حالی از سوی مقامات دولت آمریکا در چند روز اخیر تشریح شده است که آنها شروع به مطرح کردن قطعنامهای جدید در شورای امنیت سازمان ملل کردهاند که پس از منقضی شدن تحریم فعلی در ماه اکتبر، مانع از صادرات تسلیحات به ایران میشود.
وزیر امور خارجه کشورمان نیز در توییتی در واکنش به این گزارش نوشت: دو سال پیش، وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس او «توقف مشارکت آمریکا» در برجام را اعلام کردند و رویای این را در سر میپروراندند که «فشار حداکثری» آنها ایران را به زانو در خواهد آورد. با توجه به شکست حقیرانه آن سیاست، او [پمپئو] اکنون میخواهد عضوی از برجام باشد. رویاپردازی را متوقف کنید. ملت ایران همیشه درباره سرنوشتش تصمیم میگیرد.