روایتی تلخ از اثرات گرد و غبار بر وضعیت ۵ استان
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: گرد و غبار در پنج استان خوزستان، کرمانشاه، ایلام، هرمزگان و خراسان جنوبی خسارتهای سنگینی برجای گذاشته و مردم را نابوده کرده است.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم، داود میرشکار در مراسم گرامیداشت روز جهانی مقابله با طوفانهای ماسه و گرد و غبار که امروز در اهواز برگزار شد، با اشاره به ۱۲ جولای که به عنوان روز جهانی مقابله با طوفانهای گرد و غبار نامگذاری شده است اظهار داشت: این روز، سالروز برگزاری موفق اجلاس وزرای محیط زیست منطقه در تهران در راستای تقویت مدیریت دیپلماسی بین کشورها و مشکلات مقابله با پدیده گردوغبار بود که جا دارد یاد و خاطره رئیس جمهور شهید رئیسی را گرامی بداریم و زحمات ایشان را قدر بدانیم.
تحمیل خسارت سنگین گرد و غبار به 5 استان
وی با بیان اینکه امسال شعار این روز با عنوان «کمک به تابآوری در برابر گردوغبار از طریق آگاهیبخشی عمومی، همکاری منطقهای و بینالمللی و اقدام دانشبنیان» نامگذاری شده است، گفت: بنا بود این مراسم به صورت همزمان در هفته گذشته در استانهای مختلف برگزار شود، اما یکی از مصداقهای تغییر اقلیم، گرمایش هوا بود و استان خوزستان هم در صدر آن یکی از استانهایی بود که گرمای بیش از حد هوا باعث تعطیلی آن شد و مجبور شدیم این مراسم را این هفته برگزار کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: یکی دیگر از مصداقهای بارز تغییرات اقلیم، مسئله گرد و غبار در پی عملکردی است که بشر بر کره زمین داشته است. با برآوردهای انجامشده در سال 1397، حدود 6 هزار میلیارد تومان خسارت برای پنج استان کشور شامل خوزستان، کرمانشاه، ایلام، هرمزگان و خراسان جنوبی برآورد شد. البته این میزان خسارت، به لیست قیمتهای سال 1397 بود و اکنون این لیست قیمتها بسیار بالاتر است و خسارتهایی که وارد شده بسیار بالاست و متاسفانه فقط پنج استان کشور این میزان خسارت را متحمل شدهاند.
افزایش مرگ و میر در خوزستان بابت آلودگی هوا و انتشار گرد و غبار
وی بیان کرد: با این حال این خسارتها هم تنها خسارتهایی است که کارشناسان توانستهاند آنها را به ریال برآورد و عنوان کنند اما خسارتهای دیگری مانند مهاجرت و اتفاقات دیگری مانند خارج شدن سرمایهگذاران از کشور و عدم سرمایهگذاری در استانهایی که میتوانند از نظر تولید، بار اقتصادی خوبی برای کشور داشته باشند هم جزو خسارتهایی است که متاسفانه در این برآوردها دیده نشده است. به یقین اگر این خسارتها برآورد میشد، مبالغ آن بسیار زیاد بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: در حوزه اجتماعی هم متاسفانه مرگ و میری که بابت آلودگی هوا و انتشار گرد و غبار شاهد آن هستیم، برای کشور بسیار ضررده است.
ضربات سنگین گرد و غبار به اقتصاد خوزستان
وی افزود: مشکلات اساسی که در حوزه اقتصادی و اجتماعی در خانوادهها ایجاد میشود را میتوان حس کرد. آثار آلودگی گرد و غبار شامل اثر سوء بر سلامت انسان، پوشش گیاهی، کشاورزی و کاهش تولیدات و محصولات غذایی است. در یک مورد، طبق برآوردی که تنها روی زنبورهای عسل در استان ایلام انجام شده حدود 80 درصد این زنبورهای عسل متاسفانه از بین رفتهاند که خسارت بسیار سنگینی هم در حوزه اجتماعی و هم در حوزه اقتصادی مردمی است که در استان محرومی مانند ایلام زندگی میکنند.
میرشکار با بیان اینکه مشکل بروز آفات و بیماریها نیز در پی گرد و غبار وجود دارد، گفت: همچنین گرد و غبار به زیرساختهایی مانند تأسیسات برق و جادهها خسارتهای اقتصادی وارد میکند. در حوزه دام و طیور هم بنا به آماری، 80 درصد جوجههای یکروزه که هم تنفس سریعی دارند و هم نیاز به اکسیژن بیشتری دارند متأسفانه در زمان گرد و غبار از بین میروند و این خود یک ضربه اقتصادی و اجتماعی به این استانها است.
خسارت 4 هزار میلیاردی گرد و غبار به خوزستان
وی بیان کرد: استان خوزستان از این 6 هزار میلیارد تومان خسارت، بیشترین سهم را داشته و حدود 4 هزار میلیارد تومان از این رقم مربوط به استان خوزستان است که رقم بسیار بالایی است و این نشان میدهد که ما باید دقتنظر بیشتری در مدیریت گرد و غبار در استان خوزستان داشته باشیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: همه دستگاههای اجرایی همان طور که قانون آنها را موظف کرده است باید پای کار بیایند تا بتوانیم اقدامات عاجلی برای هفت کانون اصلی گرد و غبار استان خوزستان انجام بدهیم و پیگیر راهکارهای کاهش تولید گرد و غبار باشیم و بتوانیم افزایش توان تابآوری که یکی از الزامات پایداری در زندگی و تولید است را در استان خوزستان محقق کنیم.
تدوین طرح جامع مقابله با گرد و غبار در استان خوزستان
وی درباره اقدامات انجام شده در زمینه مقابله با گرد و غبار در استان خوزستان بیان کرد: یکی از این اقدامات مطالعه و تدوین طرح جامع مقابله با گرد و غبار استان خوزستان است و توانستیم این طرح را در شورای برنامهریزی و توسعه استان خوزستان به تصویب برسانیم و امیدواریم برای پروژههایی که در این زمینه تدوین میشوند بودجههایی تامین کنیم و همه دستگاهها اقدامات و فعالیتهای لازم در این زمینه را انجام دهند.
میرشکار گفت: وظایف، طرحها و پروژههای مقابله با گرد و غبار دستگاههای اجرایی به تفکیک در طرح جامع مقابله با گرد و غبار تعیین شده و پیگیری و نظارت بر اجرای طرحها و پروژههای مقابله با گرد و غبار دستگاههای اجرایی در استان خوزستان نیز انجام شده است. ابلاغ شیوهنامه ملاحظات محیط زیستی توسعه و بهرهبرداری از معادن، از نظر میزان آلایندهها و حساسیت مناطق نسبت به تولید گرد و غبار هم به کلیه معادن و کارخانههای تولید مصالح ساختمانی ابلاغ شده است.
غفلت از توسعه فضای سبز در استان خوزستان
وی با اشاره به اهمیت فعالیت کارگروه توسعه فضای سبز افزود: در استان خوزستان توسعه اقتصادی به شدت انجام شده اما متاسفانه توسعه فضای سبز یکی از مشکلات ما در خوزستان است و این موضوع، مغفول مانده است و گاه با توسعه همراه نبوده و مشکلات اساسی و زیادی برای ما ایجاد کرده که یکی از آنها مباحث مربوط به گرد و غبار است. این موارد نیز ذیل کارگروه هوای پاک در اجرای ماده 22 و ماده 27 قانون هوای پاک با جدیت در حال پیگیری است و امیدواریم بتوانیم به نتیجه برسیم. به عنوان یک دستگاه حاکمیتی، توسعه فضای سبز را از دستگاههای بهرهبردار با جدیت پیگیر هستیم تا استان خوزستان اقدام عاجلی در این خصوص انجام دهد.
میرشکار گفت: همچنین عملکرد دستگاههای اجرایی را که عضو کارگروه مقابله با گرد و غبارند وفق وظایف و محولات آییننامه مقابله با گرد و غبار مصوب هیئت وزیران، به صورت مستمر پیگیری میکنیم.
پیگیری از کشورهای همسایه برای کنترل گرد و غبار
وی با اشاره به راهکارهای پیشنهادی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان در مورد مقابله با گرد و غبار افزود: اجرای وظایف و طرحها و پروژههای مصوب گرد و غبار وفق برنامه جامع مقابله با گرد و غبار توسط دستگاههای اجرایی، تامین بودجه و اعتبار موردنظر، اجرای پروژههای مقابله با گرد و غبار و طرح جامع توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی استان خوزستان، طرح موضوعات مربوط به گرد و غبار و بررسی روند اجرای طرح جامع مقابله با گرد و غبار استان در کارگروه امور زیربنایی محیط زیست و آمایش سرزمین استان خوزستان و بعد از آن در شورای برنامهریزی و توسعه استان و افزایش دیپلماسی در پیگیری اقدامات کشورهای همسایه در مهار و کنترل گرد و غبار از پیشنهادهای همکاران ما در این خصوص است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: خوشبختانه مسئولان استان خوزستان دغدغهمندند و امیدواریم با همکاری کارشناسان و مدیران در سطوح تصمیمسازی و تصمیمگیری استان بتوانیم این برنامهها و اقدامات را در سیاستهای کلان دستگاههای اجرایی بگنجانیم و جامه عمل بپوشانیم. این وظایف و پروژهها و طرحهایی که در ارتباط با مقابله با گرد و غبار و طوفانهای گردوغبار تدوین شده به سلامت همه مردم و فرزندان ما و بزرگان این استان گره خورده و امیدواریم بتوانیم اقدامات عاجلی در تمامی زمینهها انجام دهیم.
خسارتهای زیاد گرد و غبار به خوزستان
وی افزود: متاسفانه با اینکه ما در استان خوزستان خسارتهای زیادی در حوزه گرد و غبار متحمل شدهایم ولی اقدامات دستگاههای اجرایی ما اقدامات مناسبی در سطح ملی نبوده و امتیازی که دستگاههای اجرایی خوزستان کسب کردند متاسفانه امتیاز قابل قبول و مناسبی نبوده است. بنابراین نیاز است اقدامات و توصیهها را در این حوزه داشته باشیم و پیگیر آن باشیم.