x
۰۵ / تير / ۱۴۰۳ ۲۱:۴۲

وعده های اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری در آخرین مناظره چه بود؟

وعده های اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری در آخرین مناظره چه بود؟

شش نامزد ریاست جمهوری امروز و در آخرین مناظره برنامه ها و اقدامات خود را در حوزه‌های اقتصادی اعم از مسکن، خودرو، انرژی، معیشت و موارد دیگر مطرح کردند.

کد خبر: ۸۴۹۷۶۲
آرین موتور

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، ظهر امروز آخرین مناظره شش کاندیدای دوره چهاردهم ریاست جمهوری با موضوع «کارآمدسازی دولت» برگزار شد. در این مناظره هر شش کاندیدا در خصوص برنامه ها و راهبردهای خود مباحثی را مطرح کردند، سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی با لیستی از ۱۴ اقدام برنامه های خود را تشریح کرد، او بر این باور است که در مواجهه با هر بیماری ابتدا باید شرایط عمومی آن را تسکین دهیم و سپس به سوی حل ریشه ای مشکلات برویم. در حل مشکلات اقتصادی مردم نیز همین روش را باید انجام دهیم. افرایش رشد اقتصادی را به شکل جدی دنبال خواهیم کرد و اقدامات اجرایی فوری نیز برای تامین حداقل رفاه خانواده های ایرانی خواهیم داشت.

اجازه نخواهم داد دریافتی حقوق بگیران از تورم جا بماند

وی وعده داد: در صورت کسب آرای مردم این ۱۴ اقدام فوری را اجرایی کنم؛ اجازه نخواهم داد دریافتی حقوق بگیران از تورم جا بماند. افزایش هرساله حقوق کارگران و کارمندان را در دستور کار قرار خواهم داد. تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی برای تمام مستخدمین دولت اجرایی خواهد شد. ازدواج جوانان را با ایجاد اعتبار یک میلیارد تومانی برای ازدواج، مسکن و اشتغال تسهیل خواهیم کرد و با حل ریشه های اقتصادی راه را برای ۱۱ میلیون جوان مجرد ایرانی باز خواهیم کرد.

اجازه نخواهم داد دریافتی حقوق بگیران از تورم جا بماند. افزایش هرساله حقوق کارگران و کارمندان را در دستور کار قرار خواهم داد. تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی برای تمام مستخدمین دولت اجرایی خواهد شد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: سهم خانواده های ایرانی را به طور برابر از حامل های انرژی بدون در نظرگرفتن دهک و نیاز اقتصادی به خود آنان واگذار خواهیم کرد. اجازه نخواهیم داد ماجرای آبان ۹۸ دوباره اتفاق بیفتد. اعضای ستاد آقای پزشکیان همان افراد دولت آقای روحانی هستند که با خون بنزین را به ۳ هزار تومان رساندند. با رعایت الگوی مصرف تمام این انرژی ها را به صورت رایگان دریافت خواهید کرد.  او ادامه داد: راه شهید رئیسی را در اتمام پروژه های دومیلیون و پانصد هزار واحد مسکونی ادامه خواهم داد. تا سال دوم دولتم کلید تمام این مسکن را تقدیم مردم خواهم کرد. اجازه نخواهم داد سرنوشت این پروژه ها مانند دولت آقای احمدی‌نژاد نا تمام باشد و مسکن نساختن افتخار برخی شود.

در مقابل مافیای خودرو خواهم ایستاد

قاضی زاده وعده داد: برای محقق شدن آرزوی برخورداری از خودروی با کیفیت در مقابل مافیای خودرو خواهم ایستاد. دولت با واگذاری سهام به مردم از خودروسازی خارج خواهد شد. واردات خودروهای نو و کارکرده را آزاد خواهیم کرد. واردات خودروهای برقی نیز آزاد خواهد شد.

او گفت دیوار سخت سربازی را برای همیشه از مقابل جوان ایرانی بر خواهم داشت. ابتدا تکلیف سه و نیم میلیون سرباز فراری را روشن خواهیم کرد. با ایجاد طرح فروش خدمات سربازی و جایگزین کردن سربازی حرفه ای با سربازی فعلی و افرایش حقوق سربازان این موضوع را بهبود خواهم بخشید.

توسعه اینترنت باکیفیت و پرسرعت و با تغییر مبنای فیلترینگ

وی دیگر برنامه های خود را اینگونه تشریح کرد: اجازه نخواهیم داد شرایط اقتصادی کشور تفریح و گردش را از سبد مردم حذف کند. کارت خانواده ایرانی یا همان «فرهنگ‌کارت» با اعتبار سالانه مشخص در اختیار تمام خانواده‌های ایرانی قرار خواهد گرفت تا از موضوعات فرهنگی و تفریحی استفاده کنند. تکمیل پروژه‌های نا تمام در دولت شهید رئیسی است. پروژه‌های عمرانی روی زمین مانده در دولت سیزدهم جان دوباره گرفت. لایحه نظام جامع رسانه‌های عمومی را به مجلس ارسال خواهیم کرد. این لایحه در چند دولت معطل ماند و آن را تکمیل می‌کنیم. مداخلات بیرونی ناحساب در امور منتقدین جمع آوری خواهد شد.

این نامزد انتخاباتی ادامه داد: توسعه اینترنت با کیفیت، امن و  پر سرعت با تغییر مبنای فیلترینگ در برنامه ما قرار خواهد گرفت. مردم ایران، امروز با بازار فیلترشکن فروشی چیزی به نام فیلترینگ دیگر وجود ندارد. ظاهرا مسئله بر سر هزاران میلیارد تومان درآمد مافیای فیلترشکن فروشان بود که آن هم حل شد. قائم مقام ستاد آقای پزشکیان فرمانده قرارگاه شات داون کل اینترنت جهانی و فیلتر کردن تلگرام در آبان ۹۸ بوده است.

به گفته او سلاخی اینترنت آزاد در دوران آقای روحانی اتفاق افتاد. تمام کسانی که در راس ستیز با آزادی‌های شهروندی بوده‌اند در ستاد آقای پزشکیان هستند. آقای پزشکیان را به همین دلیل روحانی سوم می‌دانیم. محدودیت‌های مردم آزار را حذف خواهیم کرد و مبنای فیلترینگ را به عرف جامعه می‌سپاریم. همچنین زیر ساخت‌های اینترنت را ارتقا می‌دهیم.

 سیاست درهای باز را برای ورود سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور جایگزین کنیم

قاضی‌زاده هاشمی بر این باور است که رشد اقتصادی برای افزایش سفره مردم با سیاست خارجی باز و مقتدر را پیش خواهیم برد. دیگری قدرتمند کردن تک تک خانوارهای ایرانی از طریق بازتولید ثروت و مهار تورم است. در حوزه رشد اقتصادی تعهد ما در برنامه هشت درصد است. این کار از طریق جذب سرمایه گذار خارجی و باز کردن بخش خصوصی اتفاق خواهد افتاد. یکی از روش‌هایی که برای صرفه‌جویی در منابع انرژی می‌توان استفاده کرد، قانون هدفمندی یارانه‌ها است.

رشد اقتصادی برای افزایش سفره مردم با سیاست خارجی باز و مقتدر را پیش خواهیم برد. دیگری قدرتمند کردن تک تک خانوارهای ایرانی از طریق بازتولید ثروت و مهار تورم است.

وی ادامه داد: محیط اقتصادی خود را باید پیش بینی کنیم و از شوک‌های ارزی دوری کنیم. رانت بزرگ ارز ترجیحی با نقش آفرینی آقای جهانگیری انجام شد و امروز نیز ارز ۲۸ تومانی یک رانت بزرگ درست کرده است. به تدریج کالاهایی که این ارز به آن اختصاص داده شده کاهش می‌یابد. تورم ۵۰ درصدی در آغاز دولت شهید رئیسی به دلیل چاپ پول بدون پشتوانه در دولت آقای روحانی بوده است. سیاست درهای باز را برای ورود سرمایه های ایرانیان خارج از کشور جایگزین کنیم. ظرفیت بزرگی در پیمان‌های فراملی انجام داده‌ایم و در این زمینه با صادرات غیرنفتی در دولت سیزدهم به رکورد دست پیدا کردیم.

این نامزد انتخاباتی معتقد است در حوزه مهار تورم باید ساختار بودجه اصلاح و مبتنی بر عملکرد شود. باید هزینه‌های پایدار را به منابع پایدار وصل کنیم. جدیتی در دولت برای از بین بردن ناتزازی‌های بانکی و برخورد با آنان در دولت وجود داشت و این را در دولت آینده خود ادامه خواهم داد. اما تمامی این موارد مگر با انقلاب در سازوکارهای اداری کشور اتفاق نخواهد افتاد. شفافیت، از بین بردن دولت رانتی و استفاده از هوش مصنوعی از این موارد خواهد بود.

به هر نفر در سال ۲۰ میلیون تومان یارانه می‌رسد

همچنین علیرضا زاکانی کاندیدای دیگر انتخابات ریاست جمهوری به بنان نقطه نظرات خود در حوزه اقتصادی پرداخت و گفت: برای توزیع عادلانه و خلق ثروت و دریافت این ثروت به میدان آمدم. از یاد رفته‌ها من نماینده شما برای بازگرداندن حق خودتان به خودتان هستم. اولین گامی را که برخواهم داشت پرداخت یارانه طلایی است. یارانه انرژی را بین همه مردم ایران تقسیم می‌کنم. بنزین را از ۳۰۰۰ به ۱۵۰۰ تومان کاهش می‌دهم. به هر نفر در سال ۲۰ میلیون تومان یارانه می‌رسد. در صورت صرفه‌جویی مردم در بنزین، گاز و برق به اعتبار طلای خود خواهند افزود و به قیمت روز را از ما دریافت خواهند کرد.

به گفته او با این کار بساط قاچاق  آلودگی‌های زیست محیطی جمع می‌شود. ۹۵ درصد مردم در این طرح سود می‌کنند. افرادی هم که بیشتر مصرف می‌کنند باید از بقیه مردم نیازشان را بخرند. در دولت خدمت قیمت حامل‌های انرژی به جز بنزین که کاهش می‌یابد، تغییر نخواهد کرد.  

یارانه انرژی را بین همه مردم ایران تقسیم می‌کنم. بنزین را از ۳۰۰۰ به ۱۵۰۰ تومان کاهش می‌دهم. به هر نفر در سال ۲۰ میلیون تومان یارانه می‌رسد. در صورت صرفه‌جویی مردم در بنزین، گاز و برق به اعتبار طلای خود خواهند افزود و به قیمت روز را از ما دریافت خواهند کرد.

وی وعده داد: بسته دوم دولت خدمت در حوزه مسکن و اجاره‌داری است. بنده از تجربه شهرداری در این زمینه استفاده خواهم کرد. اگر در بافت فرسوده و محیط‌های ناکارآمد به مردم مشوق داده شود، خودشان به سرعت می‌سازند حتی اگر این مشوق جوری داده شود برای اجاره‌داری حرفه‌ای، امکان گسترده‌ای برای اجاره‌داران فراهم می‌شود. علاوه بر آن در کوتاه مدت سازمان اجاره‌داری و ایجاد زمینه تامین مالی برای بخشی از پیش‌پرداخت‌ها و ایجاد زمینه توسعه فعالیت حرفه‌ای در حوزه اجاره‌داری را فراهم می‌کنم.

وی افزود: اجرای اعتبار طلا فقط همت می‌خواهد والا زیرساخت‌های اجرایی و قانونی آن فراهم است. بدون گران کردن و ایجاد زحمت اضافه این بسته را اجرا می‌کنم. بسته نجات اجاره‌نشینی را در سال اول دولتم ارائه می‌دهم. در حوزه مسکن داشتن، هم موضوع زمین است که مبنای قانونی دارد و هم پتانسیل بافت فرسوده وجود دارد. از این رو مشکل مسکن را با اتکا به این دو پارامتر می‌توان حل کرد. این بسته را طی ۵ سال اجرا خواهم کرد.

زاکانی بر این باور است که در حوزه معیشت با خرید قرارداد از کشاورز و دامدار ثبات را به این بخش می‌آوریم. قرارداد و تفاهم‌نامه‌ها امضا شد و کار در آستانه اجراست. با اجرای این بسته شهرداری‌ها می‌توانند کالای مورد نیاز مردم را با افتخار و تکریم درِ منزل‌شان تحویل دهند. همچنین قانون تطبیق حقوق بازنشستگان با شاغلان را در سال اول دولت خدمت اجرا می‌کنم. با بردن لایحه اصلاحی، منابع اجرا را پیش‌بینی می‌کنم. در حوزه کارگران، آنان را شریک در سهام کارخانجات می‌کنم. ۴۰ هزار کارخانه موجود را هم کوچک‌سازی می‌کنم و هم سهامش را به کارگران همان کارخانجات می‌دهم تا خودشان صاحب کار و شریک در تولیدات آنها باشند.

حقوق مکفی برای سربازان و پرستاران

به گفته وی امنیت شغلی و تضمین درآمد مکفی کارگران شرکتی‌ها را هم در دستور کار دارم. در سال اول دولت خدمت از مدل شهرداری استفاده می‌کنم تا نابسامانی‌ها در این حوزه از بین برود. آن چیزی که از دولت بر می‌آید، حقوق مکفی برای سربازان و پرستاران است.  

زاکانی تسهیل ازدواج را از دیگر خدمات دولت خدمت برشمرد و اعلام کرد: این کار را با توجه به حوزه جهیزیه، وام مسکن و سایر خدمات اجرا می‌کنم. در کنار آن موضوع فرزندآوری و افزایش جمعیت را از طریق اعتبار یارانه طلا بهترین خدمات به خانواده ها می‌دهم. در شهرداری تهران خدمات تفریحی را در زیرساخت شهرزاد گسترش داده‌ایم که قابل تعمیم به کل کشور است.

تسهیل ازدواج از دیگر خدمات دولت خدمت باست و این کار را با توجه به حوزه جهیزیه، وام مسکن و سایر خدمات اجرا می‌کنم.

تا عید نوروز انقلابی در حوزه حمل و نقل عمومی می‌شود

این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: بسته اشتغال بسیار مهم است. هر چی می‌گویم قبلا اجرا کرده‌ام. مثلا درباره بسته خودروی برقی، این طور است. تا عید نوروز انقلابی در حوزه حمل و نقل عمومی می‌شود. خودروی برقی باید برای همه باشد که به صلاح و صرفه است. با قدرالسهمی که براساس ماده ۱۲ توسط دولت داده می‌شود قیمت خودروی برقی بسیار ارزان تمام می‌شود.  

وی ادامه داد: در حوزه کشاورزی، صنعت، زیرساخت‌های اساسی کشور و قطار پرسرعت در چین را دنبال کردم. تفاهم‌نامه‌ای در این کشور امضا شد تا واگن‌سازی چین در ایران داخلی‌سازی شود تا به سرعت قطار پرسرعت را جایگزین جاده‌های کشور  کنیم و سیستم ریلی کشور را تقویت کنیم تا انقلابی در این حوزه رقم بخورد. تبادلات اقتصادی به ویژه با همسایگان و بازار بزرگ این کشورها بسیار اهمیت دارد. ظرفیت معادن کشور بی‌نظیر است اما امروز به دلیل دیوان‌سالاری، ناکارآمدی و فساد اقتصادی توسط عده‌ای به ثمن بخس فروخته می‌شود.  

زاکانی عدم خام‌فروشی با تکیه بر دانش‌بنیان‌ها را از دیگر برنامه هایش برشمرد و افزود: این مسئله نه تحریم‌پذیر است و نه امکان تحریم‌پذیری دارد وقتی به انتهای زنجیره می‌رسد. آب و تنش آبی کشور، دریامحوری و سواحل مکران نیز جزوی از  برنامه‌هایم هستند.  

افزایش قدرت پول ملی

وی افزایش قدرت پول ملی، جلوگیری از نوسان نرخ دلار، توجه به تولید، دقت در انضباط مالی، عمق بخشی به بورس و جلوگیری از گردن‌کشی‌ها در بانک‌ها را از اعم برنامه‌های اقتصادیش برشمرد.

روستاها فرصت‌اند

سعید جلیلی دیگر نامزد انتخابات در آخرین مناظره گفت: دو اولویت اصلی دارم که در ابتدای دولت شهید رئیسی به ایشان هم ارائه کردم و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شد. این دو اولویت ارزآوری و اشتغال است. برای حل گرانی، تورم، قیمت ارز باید در این دو زمینه برنامه موفقی اجرا شود. به روستا نباید به عنوان جایی که فقیر است، نگاه کرد. روستاها می توانند سلول جهش کشور باشند. در این ۱۱ سال خیلی از روستاها را دیده ام. روستای لیقوان در تبریز چند هزار میلیارد تولیدات لبنی دارد. در همدان روستاهایی دیدم که ۲۰۰ کارگاه دارد. یکی از کشورهایی که امروز قطب اقتصادی دنیا شده است، در سال انقلاب ما کل صادراتش ۱۳.۵ میلیارد بوده است که ۴۰ سال بعد این صادرات بیش از ۲۳۰۰ میلیارد دلار شده است. شهید رئیسی در این ۳ سال رکورد صادرات غیرنفتی را زد. با چین می توان در زمینه پوشاک رقابت کرد. روستاها می توانند این کار را انجام دهند، ولی باید برای این کار برنامه داشت.

به گفته وی باید امنیت شغلی دهیاران تضمین شود تا آنها بتوانند به وظایف خود برای پیشرفت روستا برسند. ۲۷ درصد اشتغال و تولید ناخالص از روستا و کشاورزی شکل می گیرد، اما تسهیلاتی که به آنها داده می‌شود، ۶ درصد است. بودجه عمومی کشور فقط ۴ درصد به این سمت می‌رود که این روند باید اصلاح شود. ۹ برنامه اجرایی برای روستا از جمله اصلاح الگوی کشت، آبخیزداری، گسترش گلخانه‌ها، یکپارچه سازی اراضی، سیستم‌های نوین آبیاری و لایروبی قنوات داریم. کشاورز برای بازاریابی محصولات خود نباید مشکل داشته باشد.

او ادامه داد که در ارومیه ۲ میلیون تن سیب تولید می‌شود که این یک فرصت است نه اینکه کشاورز عزا بگیرد از این تولید چگونه استفاده کند و چگونه به بازار برساند. یکسری موانع اداری وجود دارد باید این فرصت برای روستاییان فراهم شود که با سند منزل روستایی، اراضی کشاورزی، صنایع تبدیلی و حتی اداوات کشاورزی، پروانه چاه یا دامداری بتواند وام دریافت کنند.

۹ برنامه اجرایی برای روستا از جمله اصلاح الگوی کشت، آبخیزداری، گسترش گلخانه‌ها، یکپارچه سازی اراضی، سیستم‌های نوین آبیاری و لایروبی قنوات داریم. کشاورز برای بازاریابی محصولات خود نباید مشکل داشته باشد.

این نامزد ریاست جمهوری معتقد است که باید دولت به کشاورز اطمینان لازم را بدهد و طبق قانون، تیرماه هر سال قیمت عادلانه اعلام شود، او می تواند برای الگوی کشت تصمیم بگیرد. کشاورز باید مطمئن باشد که اگر محصولی تولید می کند، نباید همزمان شاهد واردات هم باشد و باید اولویت با تولید داخلی باشد. اگر امروز یارانه ای به دامدار خارجی می دهیم، همین را باید به دامدار خود بدهیم. همچنین باید جشن اتمام آبرسانی با تانکر شکل بگیرد.

باید امنیت شغلی کارگر شما تضمین شود

جلیلی اظهار کرد: در سفرهایی که این روزها داشتم، برخی طبقات بیان می کردند که آنها باید دیده شوند. باید امنیت شغلی کارگر شما تضمین شود و خود را در سود و کارایی شرکت سهیم بداند. هزاران میلیارد تومان از حقوقی که باید به کارگر پرداخت شود، در یک فرایند نادرست به یکسری واسطه‌ها تحت عنوان شرکت‌ها پرداخت می شود در حالیکه این حقوق باید به جیب کارمند شرکتی برود نه اینکه به این واسطه‌ها برسد. با استفاده از فناوری هایی که داریم می توان این واسطه‌ها را کم کرد و حقوق را به خود کارگر پرداخت کرد.

جلیلی همچنین خاطرنشان کرد: باید حساب کشی شود که پول‌ها کجا می‌رود. در بودجه امسال سهم شرکت‌های دولتی بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان است که ۵۸ درصد بودجه را تشکیل می دهد، در حالیکه بودجه عمومی دولت ۲ هزار و ۷۰۰ همت است. ۲۵ درصد هزینه‌کرد این شرکت‌های دولتی ناکاراست که خودش حدود ۷۵۰ هزار میلیارد تومان می شود. اگر صحبت از انضباط مالی می کنیم و دنبال میترینگ و سامانه برخط هستیم برای این است که چند میلیارد دلار در سال مانع پرت منابع بشویم و ببینید چقدر دست دولت پر می‌شود.

کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: ما سه سال ۹۷ تا ۹۹ را بررسی کردیم که بخشنامه‌های دولت چه مشکلی دارد؟ بخشنامه‌های مربوط به صادرات مرغ، گوجه فرنگی، فولاد، شیرخشک را بررسی کردیم که این ماشین نه تنها کمک نمی‌کند بلکه این بخشنامه‌ها متفاوت بوده و این موجب شده بازار ثبات پیدا نکند و مردم اطمینان نکنند. در بورس هم همین بود. در سال ۹۹ نامه ای به آقای روحانی نوشتم که وقتی اقتصاد پیش بینی پذیر نباشد و رفتار غلط بروز کند، مردم متضرر می شوند. بحث بیمه سهام را همان جا مطرح کردم.

۲۵ حکم را برای ماه اول دولت آماده کرده‌ایم

جلیلی همچنین گفت: رئیس‌جمهور به دستوری که می‌دهد باید اشراف داشته باشد که آن دستور به چه نتیجه‌ای رسیده است. ما ۲۵ حکم را برای ماه اول دولت آماده کرده‌ایم که عمده آنها در زمینه اقتصادی است. در اداره کشور باید گره‌ها را بشناسید. من از پایین‌ترین سطح وارد دولت شده ام و در دبیری شورای عالی امنیت ملی جلسات متعدد داشتیم که از قوه قضاییه شهید رئیسی و آقای اژه‌ای، وزرای دولت، نواب مجلس و مرحوم فیزورآبادی از ستادکل نیروهای مسلح می آمدند این جلسات موجب می‌شد که وقتی اختلاف ها زیاد بود، به جمع بندی برسیم و آنجا مرکزی بود که همه می توانستند به جمع بندی برسند.

وی بر این باور است که یکی از اولویت‌ها مهم کشور رفع مشکلات معیشتی است. دولت برای حل گرانی و تورم باید برنامه زمان بندی داشته باشد. برادرمان آقای پزشکیان گفتند برنامه هفتم توسعه وجود دارد. برنامه هفتم توسعه از دولت خواسته است ۴۵ برنامه بنویسید و برای هر کدام زمان مشخص سه ماه، شش ماه یا دوازده ماه تعیین کرده است. این برنامه‌ها باید در اولین فرصت آماده شود و نباید زمان را از دست داد.

جلیلی ادامه داد: با این حال کشور صرفا با این برنامه‌ها پیشرفت نکرده و جهش نمی‌یابد. تحقق رشد هشت درصدی نیاز به کار جدی و برنامه ریزی برای ارزاوری، اشتغال، جذب سرمایه دارد. باید از فرصت فناوری استفاده کرد. امروز فرصت مهم کشور دانشمندان و جوانان متخصص در بخش فناوری است. مهمتر از همه مدیریت این موارد است. بهره‌وری فقط با سرمایه بدست نمی آید. بلکه با مدیریت درست بدست می‌آید.

 شاخص اقتصاد هر کشوری بورس است

مصطفی پورمحمدی نامزد دیگر انتخابات دیدگاه خود را اینگونه عنوان کرد: باید روی رشد اقتصاد یک تمرکز ویژه داشته باشیم. من چهار اولویت و برنامه بافوریت خودم را در این زمینه چنین اعلام می‌کنم که زیرساخت رشد اقتصاد و پیشرفت، تولید است و در همه‌ جای دنیا هم یک شاخص برای سنجش آن وجود دارد که همان بازار سرمایه یا بورس است.

وی ادامه داد:  رشد اقتصادی در اقتصادهای مدرن و دماسنج هر اقتصاد همین شاخص بورس است. در انتهای دولت دوازدهم بورس رشد داشت و دچار حباب شد و بسیاری از مردم به آن اشتیاق پیدا کردند اما متأسفانه فروریخت و ضرر شد. اما متاسفانه در دولت سیزدهم اصلا بورس افت کرد. در گذشته عملیات معاملات بورس و گردش مالی به ۲۸ هزار همت رسید و دیروز که بازار بورس را بررسی کردم این میزان به ۳۳۵۵ رسیده است که معنایش صفر است.

باید روی رشد اقتصاد یک تمرکز ویژه داشته باشیم. من چهار اولویت و برنامه با فوریت خودم را در این زمینه چنین اعلام می‌کنم که زیرساخت رشد اقتصاد و پیشرفت، تولید است و در همه‌ جای دنیا هم یک شاخص برای سنجش آن وجود دارد که همان بازار سرمایه یا بورس است.

به گفته وی در گذشته ۴ میلیون فعال بورسی داشتیم و الان زیر ۲۰۰ هزار نفر، در گذشته سود بنگاه‌های تولیدی ۳۲ درصد بود و امروز به ۱۳ درصد رسیده است. این شاخص اقتصاد است؛ حواسمان باشد. نکته بعدی این است که ویژگی بازار بورس چیست؟ یکی از این ویژگی‌ها عدم دخالت دولت است. هنوز ۶۰ درصد بازار بورس در اختیار دولت است. در امر شفافیت، هنوز انتشار آزاد اطلاعات بورس کامل نیست. در رقابت نیز حضور دولتی‌ها و شبه‌دولتی‌ها و نهادها اصلأ امکان رقابت را گرفته است. در امر تعارض منافع هم در شورای بورس هم بانک مرکزی، هم وزیر اقتصاد و هم وزیر صمت حضور دارند و آنان خیلی باهم تعارض دارند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: یکی می‌خواهد قیمت پایین بیاورد و دیگری می‌خواهد قیمت را بالا ببرد. این تعارض منافع برای بازار بورس، ثبات ایجاد نمی‌کند. همه مردم ما می‌دانند و می‌فهمند و درگیر بورس هستند و مثل روز برایشان روشن است و نبض اقتصاد را می‌سنجند.   

وی ادامه داد: اگر مدام ادعا کنیم وضع اقتصاد درست است، زیرساخت‌ها درست است و هیچ مشکلی نداریم و در حال حل همه مشکلات هستیم و از رکود خارج شدیم که وضعیت بازار بورس به عنوان یک شاخص، روشن است و جای فرار ندارد.

پورمحمدی یادآور شد: چند راهکار اصلی باید در این زمینه اعمال شود؛ یکی اینکه ثبات متغیرها در اقتصاد مثل نرخ سود بانکی، نرخ خوراک پالایشگاه‌ها و نرخ تعرفه‌ها که تا این موارد درست نشود، تولید و بازار سرمایه و بورس رونق نخواهد گرفت. کاهش اختلاف ارز نیمایی که کلا بازار را بهم زده و به یک سود کلان و رانتخواری بسیار بسیار گسترده انجامیده باید اصلاح شود. ما وظیفه داریم پایه‌های تولید و موانع تولید را برطرف کنیم.   به مردم می‌گویم اگر می‌خواهید بفهمید وضعیت اقتصاد چطور است به بورس نگاه کنید. هر علامت دیگر غیرتخصصی، غیرکارشناسی و شعار است.

او گفت تلاش ما این است که در دولت آینده، بورس شاخص روشن و شفاف و گزارش با برنامه و آینده‌دار اقتصاد ایران باشد. فکر می‌کنم حداکثر ظرف یک سال ما جهش کلی و تراز کاملاً مثبت را به بازار بورس اعطا خواهیم کرد.

اظهارات اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری در آخرین مناظره

 دولت الکترونیک مشکل‌گشاست

وی بر این باور است که اگر شما بالاترین درآمد نفتی را داشته باشید، بهترین برنامه‌ و برنامه‌نویسان را داشته باشید، بهترین مدیران در خدمت شما باشند با ساختار اداری و نظام معیوب اداری همه‌چیز زمین‌گیر خواهد شد. بهره‌وری به صفر می‌رسد، منابع هرز می‌رود و اصطکاک و بحران روانی در جامعه ایجاد می‌شود.

به گفته او  یکی از مهمترین گرفتاری‌های چنددهه اخیر، مسئله نظام اداری و بروکراسی معیوب و شبه‌مدرنی است که از بیرون آمده است. مدیران ارشد ما به این موضوع توجه ندارند و علتش این است که ناآگاه هستند. من به کسی اهانت و جسارت نمی‌کنم اما مدیر ارشد باید از زوایای نظام اداری نه تنها اطلاع داشته باشد که باید در آن ریز شده باشد و اطلاع مبسوط و دقیق داشته باشد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: دولت الکترونیک امروز مشکل‌ گشاست اما توجه کنیم که نه دولت الکترونیک ظاهری و صوری که کامیپوتر جلویمان باشد و دفترهای خدمات الکترونیک داشته باشیم. این‌ها دولت الکترونیک نیست. دولت الکترونیک یعنی مراجعه به هیچ دفتر و دستگاه دولتی نداشته باشید. هیچ کاغذی ننویسید، منتظر نمانید، هزینه زیاد نکنید. نسل آینده فهمی از روابط اداری ندارد و هوش مصنوعی و دولت الکترونیک می‌تواند پاسخگوی آنان باشد. دولت الکترونیک دولتی است که بدون دنگ‌وفنگ‌هایی که ما برایش درست کرده‌ایم، یک ظاهری را بزک کردیم‌ و متاسفانه نه گزارش‌گیری می‌کنیم، نه شفافیت دارد، نه مردم تکلیف خود را می‌دانند که باید به سامانه مراجعه کنند یا باز کاغذ بفرستند و با پرونده زیربغل دنبال واسطه باشند یا ناچار باشند زیرمیزی هم بدهند. با این نظام اداری راه به جایی نمی‌بریم.

پورمحمدی اظهار کرد: شما مردم سال‌های طولانی تحریم و تهدید را با صبوری و بزرگی تحمل کردید. در این سال‌ها بر شما چه گذشت؟ برباد رفتن فرصت‌ها و آرزوها. شما چیز زیادی نمی‌خواستید، جز زندگی باکرامت بدون هول و هراس فردا. من هم مانند هزاران پدری که دلهره شغل فرزندانشان را دارند، نگرانم. مادرانی که برای کوچ عزیزانشان دلشوره دارند. من هم از آنان که به جای شرمساری طلبکار هستند، خشمگین هستم. کسانی که بر شاخه نشستند و بن بریدند و به نام دین ایمان مردم را نشانه گرفتند. من هم از سخنان دوپهلو و رفتارهای دوگانه آنان خسته هستم که در خلوت، غصه رنج مردم نداشتند و در جلوت از فرصت‌ها و رویش‌ها سخن می‌گویند.

سفره جای نان است نه وعده آن

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: آمده‌ام تا به بلاتکلیفی‌ها پایان دهم و صریح و بی‌لکنت بگویم کف خیابان جای احترام است نه حرمت‌شکنی، سفره جای نان است نه وعده آن، رفاه حق مردم است نه لطف دولتیان. اصولگرا و البته تحول‌خواه هستم، بر پایه عقلانیت و علم؛ پای بر سنت و چشم به آینده دارم و بین اخلاق و سیاست پل می‌زنم. نشستن و دیدن و شعاردادن راه‌حل نیست باید به صحنه بیایید.

ایجاد سپر حمایتی برای زندگی روزمره مردم

همچنین محمدباقر قالیباف در این مناظره گفت: مردم دغدغه‌هایی همچون اجاره مسکن دارند که با سررسید اجاره خانه‌شان، کجا زندگی کرده و در کدام حاشیه شهر رفته و به کدام روستا پناه ببرند؛ آنها در حوزه تحصیلات و معیشت مشکل داند پس برای مردم  آرامش ایجاد کنیم. هفته آینده که هر کدام از ما توفیق خدمت پیدا کردیم، باید برای حقوق مردم، کسری بودجه و ارز تصمیم گیری کنیم که اینها به قدرت اجماع و همراه سازی و مدیریت نیاز دارد. اگر در مناظره دیشب بحث از کرسنت و چای دبش شد، باید بررسی شود که ریشه خسارات و فسادها کجاست؛ بدون شک ریشه در ناکارآمدی دارد.

وی اظهار کرد: بدون جدل سیاسی برای زندگی و معیشت تلاش کنیم؛ می‌خواهم یک خدمتگزار و مدیر قوی و ارشد قوه مجریه و نه یک سخنران باشم لذا از هر تنشی دوری می کنم. طرح ها و برنامه هایم را با آرامش و در زمان بندی مشخصی اجرا می کنم.

علاوه بر واردات خودروی سبک و سنگین، به دنبال حل مشکل خودرو و تولید آن خواهم بود

قالیباف برنامه های خود را اینگونه عنوان کرد:  طرح ۵ فوریتی‌ام را در روزهای گذشته مطرح کردم؛ اولین وظیفه ما ایجاد سپر حمایتی برای زندگی روزمره مردم است که پریشانی را از خانواده های ایرانی جمع کرد. متعهد به جبران فاصله حقوق تمامی حقوق‌بگیران با تورم است، چند کالای اساسی جهیزیه در قالب رفاه کارت داده و توجه به حوزه سلامت مردم دارم.

قالیباف با اشاره به اهمیت موضوع مسکن گفت: با وجود اجرا و قانونی شدن طرح جهش مسکن، می توان ۲۰۰ متر زمین مسکونی در اختیار خانواده‌ها داد تا درگیر گرفتن وام نشده و به صورت شراکتی خانه بسازد.

با وجود اجرا و قانونی شدن طرح جهش مسکن، می توان ۲۰۰ متر زمین مسکونی در اختیار خانواده‌ها داد تا درگیر گرفتن وام نشده و به صورت شراکتی خانه بسازد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری به موضوع خودرو اشاره و اظهار کرد: علاوه بر واردات خودروی سبک و سنگین، به دنبال حل مشکل خودرو و تولید آن خواهم بود.

وی با اشاره به طرحش برای ایجاد پایتخت دوم اقتصادی ایران در منطقه اقیانوس هند، گفت: طرح هادی تبدیل به یکی از معضلات روستاها شده است؛ حتما طرح‌های هادی را بازنگری کرده و توسعه می‌دهیم. بعد از ادغام وزارت جهاد در وزارت کشاورزی، روستا صاحب ندارد که در برنامه هفتم پیش بینی هایی داشتیم و این موضوع در اولویت ما است؛ همچنین امنیت شغلی دهیاران مظلوم روستاها برقرار کرده و اشتغال را به روستاها برمی‌گردانیم. کشاورزان بین ۲۵ تا ۳۰ درصد از فروش محصولات‌شان به دست می‌آورند که این ظلم مضاعف در حق کشاورزان و نشان‌دهنده اشکال در سیستم توزیع است.

قالیباف با تاکید بر لزوم صرفه جویی در آب گفت: باید به کشاورزان کمک کرده تا با استفاده از آب‌های زیرسطحی و کشت گلخانه‌ای کار را به گونه ای پیش برده تا صرفه اقتصادی داشته باشد؛ اکنون ۱۲۰ میلیون تن تولید کشاورزی داریم اما ۲۰ میلیارد دلار در سال واردات کشاورزی می‌شود آن هم کالاهای اساسی که امنیت غذایی را به هم می‌زند.

هیچ چرخی به خاطر چرخ دیگری تعطیل نخواهد شد

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: اصلاح را از داخل و دستگاه های داخل و روابط خارجی می کنم و در حوزه سیاست خارجی نیز تمرکزم روی منفعت ملت ایران برای انتفاع ملت براساس قانون راهبردی است. هرگز از اصلاحات اقتصادی در داخل غافل نشده و از همه اعضای کابینه هم پیمان می گیریم که هیچ چرخی را به خاطر چرخ دیگری تعطیل نکنند و یاد بگیرند چند تا کار با هم پیش ببرند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری  گفت:  شما فقط رای به یک نفر نمی دهید بلکه شما درباره زندگی خود و آینده کشورتان تصمیم می‌گیرید. شما درباره میزان تورم، قیمت گوشت و مرغ و اجاره خانه تصمیم می‌گیرید ‌و اینکه آیا آبادانی به روستایتان می‌آید و یا قرار است صدای شما میان هیاهوی سیاسی گم شود؛ تصمیم‌ می‌گیرید واحد تولیدی شما می‌تواند همچنان به فعالیتش ادامه دهد یا اینکه قرار است بیکار شوید؛ شما تصمیم می‌گیرد که آیا بالاخره متناسب سازی حقوق بازنشستگان اجرایی شده یا همچنان قرار است سفره‌ها آنها خالی بماند؛ اینکه آیا حقوق کارمند، کارگر و بازنشسته به اندازه تورم افرایش پیدا کرده و بالاخره صاحب مسکن می شوید یا اینکه همچنان هر سال نگران افزایش اجاره بها باشید.

قالیباف اظهار کرد: اگر رییس جمهور درست تصمیم نگیرد شاهد افزایش بی رویه قیمت دلار بوده و اگر رییس جمهور کارآمد نباشد، ده ها میلیارد دلار سرمایه کشور و چندین برابر فساد دبش، حیف میل می‌شود. اگر رییس جمهور توان اجماع سازی در کشور نداشته باشد، صدای مردم در میان دعواهای سیاسی گم می‌شود و باز هم مشکلات آنها حل نشده باقی می‌ماند.

برای بهبود سطح زندگی کارکنان دولت آمده ام

مسعود پزشکیان نیز در آخرین مناظره انتخاباتی دیدگاه خود را در حوزه اقتصاد اینگونه بیان کرد:من آمده‌ام تا کشور را در مسیر اصلاح زیرساخت‌های تولید و مصرف انرژی و رفع ناترازی قرار دهم. دست‌رنج روستاییان، کشاورزان، عشایر و قومیت‌های مختلف در معرض سوء استفاده دلالان و رانت‌خواران است و من آمده‌ام تا اطمینان حاصل کنم ضمن ارتقای سطح بهداشت و آموزش آنان، رابطه مستقیم این اقشار با بازار محصولات‌شان برقرار شود.

وی با تاکید بر اینکه کارگران و مهندسان پرتوان ایران که چرخه صنعت کشور را می‌چرخاند و کشور را به سوی تکنولوژی جدید رهنمون می‌سازند باید از حق و حقوقشان به طور مناسب برخوردار باشند، ادامه داد: آمده‌ام که در بهبود سطح زندگی این اقشار موثر باشم و در دست‌یابی به حقوق‌شان به آنان یاری رسانم. ارتشیان، سپاهیان و نیروهای نظامی و امنیتی که حامیان امنیت و استقلال ایران عزیزند و مایه مباهات و غرور ملی و مستحق احترامی شایسته هستند، زندگی مالی و معیشتی‌شان در تنگنای جدی است و من آمده‌ام احترامی را به آنان برگردانم که در خور جایگاه رفیع آنان است و سطح زندگی را برای آنان تامین کنم که در خور آن عزیزان باشد.

آمده‌ام تا بلکه امکانات زندگی و رفاه حداقلی بازنشستگان را فراهم کنم. همچنین مالکان، کارکنان و مدیران بنگاه‌ها تشنه ثبات فضای کسب و کار مناسب و فاصله گذاری با دخالت‌های دولت هستند و من آمده‌ام تا به شکل‌گیری بنگاه‌های اقتصادی قدرتمند، مبتکر و دانش بنیان کمک کنم

این کاندیدای ریاست جمهوری عنوان کرد: آمده‌ام تا بلکه امکانات زندگی و رفاه حداقلی بازنشستگان را فراهم کنم. همچنین مالکان، کارکنان و مدیران بنگاه‌ها تشنه ثبات فضای کسب و کار مناسب و فاصله گذاری با دخالت‌های دولت هستند و من آمده‌ام تا به شکل‌گیری بنگاه‌های اقتصادی قدرتمند، مبتکر و دانش بنیان کمک کنم؛ سرمایه‌گذاران بورس از آنچه در چند سال اخیر بر سرشان آمده است به شدت آزرده‌اند و سهامداران سهام عدالت حق و حقوق خودشان را می‌خواهند؛ من آمده‌ام تا از شکل‌گیری بازار سرمایه قدرتمند و در خدمت تولید و اشتغال حمایت کنم.

پزشکیان اظهار کرد: جهان با سرعت به سوی دسترسی‌های کم هزینه و پرسرعت به اینترنت حرکت می‌کند و من آمده‌ام تا موانع دسترسی مردم و صاحبان کسب و کار را به جدیدترین فناوری‌های عصر بردارم.

باید جلوی فساد گرفته شود

به گفته وی برای حل مشکل اقتصادی، رفاه اجتماعی، بیکاری و بهبود روابط با کشورها دو مسئله وجود دارد که یکی داخلی و دیگری خارجی است مشکل داخل تقریباً برای همه نامزدها مشخص است و مسائلی نظیر تورم، هدررفت انرژی و همچنین موضوع ارز است؛ امروز نزدیک به ۱۰۰ الی ۱۵۰ میلیارد دلار در این حوزه هدر می‌رود و به دست اقشار مختلفی که باید، نمی‌رسد. امروز پیشنهادات مختلفی درباره جلوگیری از حیف و میل در حوزه سوخت مطرح می‌شود.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه عامل اصلی تورم، دولت است، گفت: عامل اصلی دولت است اما گناه را بر گردن تولید کننده، کسبه و دیگران می‌اندازند؛ دولت همچنین از تورم نیز مالیات می‌گیرد یعنی یک بار [با تورم] جیب کسبه را خالی می‌کند و بار دوم نیز از داشته او مالیات اضافه می‌گیرند [مالیات بر عایدی سرمایه]؛ این‌ها از مباحثی است که دولت باید آنها را برطرف کند و در این زمینه راه حل‌های مختلفی وجود دارد. در موضوع ارز نیز راه حل بسیار روشن است؛ غیر از ارز دارو و کالاهای اساسی و مواد اولیه ارز با هر قیمتی، به هر کسی ارائه شود رانت است و این باعث می‌شود که در زمان ثبت سفارش قیمت جنس را گران اعلام می‌کنند و در زمان صادرات نیز ارزان اعلام می‌کنند تا در زمان صادرات و واردات دلار بیشتری دریافت کنند.

قطعاً باید وضعیت معیشتی معلمان، نیروهای انتظامی، بازنشستگان، کارگران و همه کسانی که در سیستم دولتی کار می‌کنند را بالا ببریم تا بتوانند زندگی خوبی داشته باشند؛ لازمه این کار نیز ایجاد نگاه به پول‌هایی است که در دولت حیف می‌شوند و باید جلوی آنها را بگیریم.

پزشکیان عنوان کرد: قطعاً باید وضعیت معیشتی معلمان، نیروهای انتظامی، بازنشستگان، کارگران و همه کسانی که در سیستم دولتی کار می‌کنند را بالا ببریم تا بتوانند زندگی خوبی داشته باشند؛ لازمه این کار نیز ایجاد نگاه به پول‌هایی است که در دولت حیف می‌شوند و باید جلوی آنها را بگیریم. به راحتی در حال پولدار کردن عده‌ای هستیم در صورتی که باید کاری کنیم که هر مداخله‌ای که می‌کنیم به نفع محرومین و اقشار آسیب پذیر تمام شود. باید جلوی فساد را گرفت؛ در این زمینه در زمانی که نایب رئیس مجلس بودم خیلی در این زمینه پیگیری کردم و تصورم این بود که باید قانون جدیدی بنویسیم، در حالی که قانون آن وجود دارد و ما آن را اجرا نمی‌کنیم.

اگر نتوانیم مشکل روابط خارجی خود را حل کنیم، از قافله عقب می مانیم

وی اضافه کرد: یکی از مشکلات ما این است که حرف درست بزنیم و مشکل بعدی ما این است که حرف درست را آدم‌های درست اجرا کنند؛ امروز حرف درست نوشته و به قانون تبدیل شده است اما آن را به درستی اجرا نمی‌کنیم؛ اگر سیستمی قوانین را اجرا کند دیگر هیچ کسی نمی‌تواند پول اضافه و رانتی دریافت کند و اگر قانون اجرا شود، هیچ دلال، قاچاقچی، زمین‌خوار و رشوه بگیری نمی‌تواند به این سادگی‌ها فعالیت کند و هیچ وقت کوه خواری صورت نمی‌گیرد. ما باید سیستم را درست کنیم تا مشکل حل شود.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر لزوم محل مشکلات کشور در حوزه بین الملل گفت: برای اینکه ۲۰۰ میلیارد دلاری را که سالانه برای رشد ۸ درصد لازم است، تامین کنیم، لاجرم باید ارتباطمان را با دنیا اصلاح کنیم؛ امکان ندارد هیچ کشوری در طول تاریخ با بستن مرزهایش و اینکه خودش می‌خواهد کاری بکند، به رونق و رشد برسد، ما اگر نتوانیم مشکل روابط خارجی خود را حل کنیم، از قافله علم و تمدن دور خواهیم ماند.

نوبیتکس
ارسال نظرات
نظرات شما
یا امام رضا ع
-
۰۵ تير ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۰
الله یار و یاورت باشد محمد باقر قالیباف به حرمت امام محمد باقر ع
0
0
.
-
۰۶ تير ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۸
فقط قالیباف.
0
0
x