کاهش قیمت چای خارجی در بازار داخلی
با وجود افزایش قیمت جهانی چای در ماههای اخیر، با تصمیم دولت در کاهش عوارض، مالیات و سود بازرگانی، شاهد کاهش قیمت چای در بازار داخلی هستیم.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، «احمدرضا بخشی» درباره وضعیت واردات و قیمتگذاری چای گفت: در سال ۱۴۰۰ با افزایش قیمت چای سریلانکا، کنیا و هندوستان روبرو شدیم که ناشی از افزایش قیمت های جهانی بوده است.
رییس کمیسیون تخصصی چای اظهارداشت: در سه ماه اول سال ۱۴۰۱ قیمت انواع چای خارجی نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است اما در تیر ماه امسال با توجه به تمهیدات دولت و مکاتبات کمیسیون تخصصی چای کشور با وزارت جهاد کشاورزی چای جزو اقلام کالاهای اساسی قرار گرفت و تعرفه گمرکی این محصول از ۵ به ۱ درصد و مالیات بر ارزش افزوده چای در گمرکات از ۹ به ۱ درصد کاهش یافت.
وی گفت: این کاهش عوارض دولتی سبب رکود در بازار چای وارداتی شد اما در عرصه فروش چای در فروشگاه ها در بسته بندی های کوچک ۴۵۰ گرمی تا ۵۰۰ گرمی برخی شرکت های بسته بندی اقدام به درج قیمت هایی کردند که در واقع این قیمت ها از نظر کارشناسان حوزه تخصصی چای قیمت های واقعی کالا نبود و با توجه به تذکرات ارایه شده، مقداری در قیمت ها تجدید نظر صورت گرفت.
بخشی اضافه کرد: البته هنوز هم دو تا سه شرکت هستند که کاهش قیمت روی کالاهای خود را اعمال نکرده اند اما ما به طور جدی به دنبال این موضوع هستیم که بتوانیم قیمت ها را کنترل کنیم.
لزوم درج شناسه محصول روی بسته بندی های چای خارجی
نماینده سازمان جهانی چای در ایران یکی از مشکلات فروش چای را عدم شناسه کالا روی محصول خارجی دانست و تصریح کرد: در خصوص چای، خریدار باید بداند که چه چایی را خریداری می کند آن هم به این صورت که چای مانند محصولات دیگر مثل بیسکویت و کیک باید دارای آنالیز و شناسه روی بسته بندی باشد به طوری که مشخص باشد این چای محصول کدام کشور و با چه درجه بندی است تا مشتری سردرگم نشود.
وی گفت: تاکنون روی بسته بندی محصول چای خارجی آنالیز و مشخصاتی نداشتیم بنابراین شرکت های بسته بندی از عناوین کلی چای داخلی یا چای ۱۰۰ درصد خارجی استفاده می کردند بنابراین مصرف کننده اطلاعی از بسته بندی نداشت و فقط با اعتماد به برند خرید می کرد اما مشتری باید بداند که این برند از چه متریالی استفاده کرده است.
بخشی با بیان اینکه این اقدام دو حسن دارد افزود: علاوه بر اصلاح قیمت ها برحسب کشور واردکننده و کیفیت و درجه بندی کالا، باعث سهولت کار بازرسین و ناظرین وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صنعت و معدن می شود.
رییس کمیسیون تخصصی چای اظهارداشت: در این اقدام مشخصات روی پاکت بسته بندی شرکت تولید کننده باید با مشخصات بسته بندی خارجی شرکت های بسته بندی تطابق داشته باشد بنابراین هرگونه مغایرتی تخلف محسوب می شود یعنی برای فریب خریداران است که باید با متخلفان برخورد قانونی صورت گیرد.
بخشی تصریح کرد: همچنین باید قیمت روی محصول با مشخصات روی پاکت تطابق داشته باشد و دلیلی ندارد که تمامی بسته بندی ها یک قیمت داشته باشد متاسفانه انچه که اکنون در بازار دیده می شود بسته بندی های چای یک قیمت واحد دارند و همه از آن پیروی می کنند این درحالی است که ممکن است بار یک واردکننده درجه یک و بار واردکننده دیگری درجه ۵ باشد اما وقتی همه یک قیمت را برای چای خارجی می زنند تاجری که بار بی کیفیت تر وارد کرده می تواند تخفیف ۴۰ درصدی روی محصول لحاظ کند اما واردکننده ای که بار درجه یک آورده نمی تواند تخفیف بدهد.
به گفته وی، عملا بازار از محصول درجه یک و با کیفیت خالی می شود و واردکنندگان به سمت کالاهای بی کیفیت می روند که می تواند بازار را در دست بگیرد و به سلامت جامعه لطمه وارد کند که البته این موضوع تنها مربوط به چای نیست و شامل اکثر کالاها و مواد غذایی می شود.
۸۰ تا ۸۵ درصد چای مورد نیاز کشور وارداتی است
نماینده سازمان جهانی چای در ایران گفت: با توجه به میزان مصرف سالانه، بین ۸۰ تا ۸۵ درصد وچای مورد نیاز کشور از محل واردات تامین می شود و تنها بین ۲۰ تا ۲۵ درصد از محل تولید داخلی است.
بخشی اضافه کرد: طی سه سال اخیر باغات چای کشور با محدودیت منابع آبی ، استمرار خشکسالی و سوختگی روبرو بوده است بنابراین بخش اندکی از چای کشور از این محل تامین می شود که البته بخشی از تولید داخل به کشورهای هدف صادر می شود.
نگرانی از ورود چای بی کیفیت به دلیل کاهش توان خرید مردم
رییس کمیسیون تخصصی چای درباره وجود چای های بی کیفیت در کشور افزود: بار چای وارداتی به صورت فله و در بسته بندی های بیش از ۱۰ کیلوگرم است بنابراین بار پس از آنالیز و دریافت پروانه سلامت اجازه ترخیص از گمرکات را پیدا می کند و تخلفی تا اینجا صورت نمی گرد اما بعد از ورود به کشور ممکن است توسط برخی افراد سودجو این چای با چای تاریخ گذشته خارجی یا ایرانی تحت عنوان چای سنواتی قاطی و بسته بندی و به بازار عرضه شود که یان کار تخلف است.
وی اضافه کرد: البته اکنون به ویژه در سال ۱۴۰۱ با این مشکلات روبرو نبودیم زیرا این مسائل مربوط به سالیان گذشته بوده تا جایی که دو تا سه شرکت متخلف به دادگاه احضار شدند و با آنها برخورد قانونی صورت گرفت.
بخشی گفت: اما اکنون با مشکل کاهش توان خرید مردم روبر هستیم که همین امر در ورود بار بی کیفیت و درجه ۳ تا ۵ به کشور تاثیرگذار است زیرا تجار ما رغبتی برای خرید بار با کیفیت و درجه یک با قیمت های بالای ۵ دلار ندارند و این موضوع نگران کننده است.
وی اظهارداشت: اکنون باری با کیفیت درجه یک و دو چای بین ۵ تا ۱۵ دلار قیمت دارد بنابراین تاجر به بازارش نگاه می کند وقتی بازار کشش ندارد بار ۳ تا ۴.۵ دلاری تامین و وارد می کند البته این تخلف نیست این فقط باری است که از لحاظ کیفیت ضعیف تر است.
نماینده سازمان جهانی چای در ایران یادآورشد: ایران پیش از این یکی از واردکنندگان و مصرف کنندگان چای های باکیفیت از سریلانکا و کنیا بود که اکنون به دلیل مشکلات اقتصادی به سمت خرید و مصرف چای های درجه پایین و بی کیفیت روی آورده است.
وی با بیان اینکه قیمت چای خارجی بستگی به کشور صادرکننده دارد گفت: در سریلانکا به دلیل مشکلات فعلی قیمت چای بین ۱ تا ۲ دلار افزایش یافته بنابراین قیمت این محصول بین ۴ تا ۱۵ دلار است بنابراین متوسط باری که از سریلانکا وارد می شود بین ۴ تا ۷ دلار متغیر است البته چای ۹ دلاری هم وارد می کنیم اما مقدارش کم است.
وی قیمت چای هندوستان را بین ۴ تا ۵ دلار و کنیا را بین ۳ تا ۴ دلار و ۲۰ سنت عنوان کرد و افرود: این قیمت متوسط جهانی چای است زیرا تجاری داریم که چای ضعیف تر و برخی چای لوکس و گران تر وارد می کنند.
قیمت ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتومانی چای ایرانی با توجه به دریافت یارانه دولتی منطقی نیست
رییس کمیسیون تخصصی چای درباره قیمت چای ایران گفت: چای ایرانی از کیفیت خوبی برخوردار است اما با توجه به پرداخت یارانه دولتی و حمایت های وزارت جهاد کشاورزی و سازمان چای کشور به نظر می رسد قیمت بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتومان برای چای ایرانی منطقی نیست.
وی براین باور است با وجود اینکه قیمت چای ایرانی ۴ تا ۵ برابر افزایش یافته اما همچنان باغداران ما با مشکلات جدی معیشتی روبرو هستند بنابراین مشخص است فاصله بزرگی وجود دارد که یک ریال آن به جیب کشاورزان و باغداران ما نمی رود که امر دغدغه ما در کمیسسیون چای کشور است.
وی از دستگاه های نظارتی خواست تا قیمت گذاری چای در کشور مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد.