قیمت دستوری برای تنظیم بازار برنج وارداتی سم است
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران با انتقاد از سیاست قیمتگذاری دستوری برای برنج وارداتی آن را سمی برای تنظیم بازار این کالا توصیف کرد و گفت: با توجه به قیمت جهانی، عوارض گمرکی و نرخ ارز برآورد ما رسیدن قیمت برنج کیفی وارداتی به هر کیلوگرم ۴۵ هزار تومان برای مصرف کننده است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، با اشاره به نوسانات قیمت برنج در یکسال اخیر، اظهار کرد: بخشی از این نوسانات قیمت ناشی از سیاستگذاریهای اشتباه و غیر کارشناسی در بازار این کالای اساسی بوده است.
وی ادامه داد: این اشتباهات هم در خصوص برنج داخلی و هم برنج خارجی اتفاق افتاد که نتیجه آن تجربه آشفتگی و نوسانات قیمت زیاد در بازار برنج کشور بوده است.
کشاورز از اصلیترین اشتباهات در بازار برنج خارجی را تعیین قیمت دستوری عنوان کرد و گفت: در سال گذشته دولت قیمت دستوری برای برنج وارداتی تعیین کرد بدون اینکه واقعیتهای بازار داخلی و خارجی را در نظر بگیرد و اثر آن را بر تامین و بازار این کالای اساسی بسنجد.
به گفته وی؛ اگر دولت در سالجاری نیز تصمیم به اجرای سیاست قیمت گذاری دستوری برای برنج وارداتی داشته باشد، اثر آن بر بازار برنج شدیدتر از سال گذشته خواهد بود.
کشاورز تصریح کرد: بازار جهانی برنج نسبت به سال گذشته تغییرات زیادی در تامین و قیمت داشته است و علاوه بر آن نرخ ارز و عوارض گمرکی نیز افزایش داشتهاند که همگی، اثر منفی تعیین قیمت دستوری را بر تامین و بازار این کالای اساسی تشدید خواهد کرد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران تاکید کرد: به دلیل افزایش مشکلات در تامین و افزایش قیمت برنج در بازار جهانی، قیمت دستوری از رغبت تجار برای واردات برنج میکاهد و کمبود عرضه و تشدید قیمتها در بازار این کالای اساسی کمترین نتایج منفی آن برای کشور خواهد بود.
کشاورز با توجه به شرایط تامین و قیمت برنج در بازار جهانی پیش بینی کرد؛ قیمت تمام شده واردات هر کیلوگرم برنج کیفی مانند برنج سفید پاکستانی برای تجار دست کم به ۴۰ هزار تومان و قیمت هر کیلوگرم آن برای مصرف کننده به ۴۵ هزار تومان برسد.
وی میزان برنج وارداتی مورد نیاز برای تنظیم بازار این کالا در سالجاری را دست کم ۱.۵ میلیون تن اعلام کرد.کشاورز دلیل لزوم افزایش واردات برنج در سالجاری را گرانی برنج داخلی و کوچ طبقه متوسط جامعه از بازار برنج داخلی به خارجی دانست.
وی گفت: تا امروز ۴۰۰ هزاز تن برنج وارد کشور شده است که فاصله زیادی تا میزان نیاز کشور دارد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران معتقد است؛ اگر دولت به دنبال بازار متعادلتر برای برنج و کاهش مشکلات تامین و بازار این کالای اساسی در سالجاری است، علاوه بر پرهیز از قیمت گذاری دستوری، باید قبل از آغاز فصل برداشت دست به اقداماتی بزند که در مراحله اول واسطهها را به حداقل میرساند.کشاورز از جمله این اقدامات را ساماندهی خرید و عرضه برنج های عنوان کرد که در قالب کشت قرار دادی تولید شده اند.
وی دیگر اقدام در این زمینه را شناسنامه دار کردن برنج های تولیدی برای کاهش تخلفات، معرفی انبارهای استاندارد و همچنین استفاده از کارخانههای صنعتی به جای کارگاه های شالیکوبی سنتی برای کاهش ضایعات و هدر رفت برنج داخلی برشمرد.