عوارض واکسن های کرونا، طبیعی و گذرا
بروز علائمی مانند تب، لرز، سرماخوردگی و درد محل تزریق واکسن کرونا، طبیعی است و ایجاد این علائم به دلیل تحریک سیستم دفاعی بدن در برخی افراد است؛ معمولاً عوارض ناشی از واکسیناسیون، گذراست و با درمانهای نگهدارنده بهبودی پیدا میکند.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، علیرضا زالی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی چندی پیش با بیان مطالب بالا تاکید کرد: برخی علایم و عوارضی که بعداز تزریق واکسن کرونا دیده می شود جزو عارضههای شایع پس از تلقیح واکسن هستند و بروز آنها طبیعی است و معمولاً عوارض ناشی از آن گذراست و با درمانهای نگهدارنده بهبود پیدا میکند.
وی افزود: اگر در پاندمی کرونا قرار نداشتیم، بهط ور طبیعی و در شرایط غیربحرانی، بین پنج تا هفت سال طول میکشید تا یک واکسن، بهطور کامل مراحل مطالعاتی و بررسی عوارض جانبی را طی کند اما بهدلیل بحران کرونا زمان مطالعه واکسنها کاهش یافته تا از تلفات بیشتر کرونا جلوگیری شود، عوارض ناشی از واکسیناسیون در نگاه کلی، بهمراتب کمتر از خود بیماری کروناست، بنابراین منطق اقتضا میکند که واکسیناسیون کرونا در افراد انجام شود.
در حال حاضر میزان مرگ و میر ناشی از کرونا روزانه از مرز ۷۰۰ نفر گذشت و واکسینه شدن تنها راه مصونیت در مقابل این بیماری است تا شرایط زندگی به حالت عادی برگردد، اما ممکن است برخی از افراد واکسینه شده دچار عوارضی شوند که کوتاه مدت بوده و جای نگرانی نیست.
تا کنون تا کنون ۱۸ میلیون و ۷۸۹ هزار و ۶۱۶ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۸ میلیون و ۷۱۱ هزار و ۹۷۰ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۲۷ میلیون و ۵۰۱ هزار و ۵۸۶ دُز رسید.
همچنین علیرضا رییسی معاون بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز گفته بود که اثربخشی همه ۲۷ میلیون دز واکسن تزریقی شامل اسپوتنیک، سینوفارم، آسترازنکا، برکت و حتی بهارات مناسب بوده است.
در حال حاضر واکسینه شدن تنها راه مصونیت در مقابل کرونا است و جوامعی که واکسیناسیون را در اولویت قرار دادهاند در حال حاضر به شرایط عادی برگشته اند که همین مسئله نشان میدهد واکسن کرونا موثر است.
شایع ترین عوارض جانبی پس از دریافت واکسن کرونا درد، قرمزی و تورم در محل تزریق، سردرد، درد بدن، لرز، تب گذرا و یا علائمی شبیه آنفولانزای خفیف است که طی یک الی دو روز بهبود می یابد، توجه داشته باشید اگر این عوارض بیش از ۳ الی ۴ روز ادامه داشت، حتما به پزشک مراجعه کنید.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت، اگر بعد از تزریق واکسن، علایم شدیدی مثل سردرد شدید، درد شکم، علایم عصبی، درد قفسه سینه، مشکل در تنفس و یا هر علامت ناتوان کننده دیگر، داشتید، حتما به پزشک مراجعه، بعد از تزریق واکسن برای کاهش درد و تب می توانید از کمپرس سرد و قرص استامینوفن استفاده کنید.
پس از تزریق واکسن کرونا، با ورود به سایت « https://salamat.gov.ir » در سامانه خوداظهاری عوارض احتمالی واکسن کرونا، عوارضی که بعد از تزریق واکسن داشته اید را وارد کنید تا از طریق مراکز خدمات جامع سلامت پیگیری های الزم برای شما انجام شود.
علی گنجی متخصص بیماری های عفونی در این زمینه می گوید: عوارض ناشی از واکسن را می توان به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد و در دسته اول عوارض ابتدایی، طبیعی و نرمال شامل درد، قرمزی، تورم در محل تزریق، تب، بی حالی، سرگیجه، ضعف، درد عضلانی و تهوع است که این عوارض ناشی از پاسخ سیستم ایمنی نسبت به واکسن بوده و زمانی که واکسن به خوبی کار کند به تبع آن عوارضی نیز به دنبال دارد و معمولاً دو تا سه روز پس از دریافت واکسن از بین میرود، اما در صورتی که چند روز پس از دریافت واکسن علائمی چون تاری دید و سردردهای طولانی مدت به صورت عوارض ثانویه ایجاد شود حتماً باید به پزشک مراجعه کرده و تحت نظر باشند.
وی اظهار می دارد: افراد مبتلا به بیماری های دیابت، فشار خون، بیماری قلبی عروقی، التهابی، خودایمن و در گروه های پرخطر قرار دارند و عملکرد واکسیناسیون در این گروه ها بسیار موثر بوده و میتواند فواید بیشتری از ضررهای آن داشته باشد و عوارض ناشی از بیماری و مرگ و میر حاصل از آن به مراتب بیشتر از عوارض نادری است که پس از تزریق واکسن میتواند اتفاق بیفتد، اما توصیه میشود که این افراد بر اساس توصیه های پزشک مربوطه واکسن خود را دریافت کنند.
گنجی تصریح می کند: افرادی که سابقه شوک آنافیلاکسی دارند حتما قبل از تزریق واکسن این موضوع مهم را با همکاران مربوطه در مراکز تجمیعی در میان بگذارند و همچنین پس از تزریق واکسن، در صورت وجود سابقه واکنش های آلرژیک از جمله آلرژی غذایی، دارویی و نظایر آن فرد ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پس از تزریق واکسن باید در محل واکسیناسیون بماند.
این پزشک می افزاید: ممکن است مصرف داروهای مسکن پیش از دریافت واکسن پاسخ ایمنی بدن را کاهش دهد از این رو از دریافت آن ها دوری کرده و از ورزشها و کارهای سنگین روزانه نیز پس از دریافت واکسن پرهیز شود.
عوارض واکسنهای کرونا در سامانه وزارت بهداشت ثبت میشود
علیرضا زالی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این زمینه می گوید: تمام عوارض واکسن کرونا توسط واحدهای واکسیناسیون به ثبت میرسد، در صورتی که عارضهای بروز کند ابتدا مراکز بهداشتی آن را در سامانه خود ثبت میکنند؛ وزارت بهداشت نیز یک سامانه داخلی راهاندازی کرده که تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور موظف هستند قبل از پایان ساعت اداری هرروز، عوارض مرتبط با واکسن کرونا را در آن سامانه ثبت و گزارش کنند.
وی اظهار می دارد: یک تیم کارشناسی مستقر است و این عوارض را تحلیل میکند، بنابراین تمام عوارض گزارششده، در سامانه متمرکزی در وزارت بهداشت ثبت و بررسی میشود.
فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا در تهران افزود: تاکنون عارضهای جدی و قابل توجه از واکسنهای کرونای تزریقشده گزارش نشده، اما باید توجه داشت که میزان بروز عارضه در افراد، در تناسب با میزان واکسیناسیون است.
۶۴۳ بیمار کرونایی روز گذشته جان خود را از دست دادند و تعداد تلفات این بیماری طی ۱۹ ماه گذشته در کشور به ۱۰۷ هزار و ۷۹۴ نفر رسیده است.
ایران اکنون در خیز پنجم کرونا که از ابتدای تیر ماه از جنوب آغاز شد و به مرکز کشور رسید، به سر می برد.
تلفات کرونا در کشور ۲۸ مرداد ماه از مرز یکصد هزار نفر عبور کرد و روز سه شنبه دوم شهریور ماه با ۷۰۹ مورد مرگ، رکورد تلفات روزانه طی ۱۹ ماه گدشته شکست.
کرونا اوایل اسفند ۹۸ در ایران شیوع یافت.