متوسط سرعت اینترنت ایران: 8/5 مگابیت برثانیه
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات متوسط سرعت اینترنت موبایل در کشور را ۲۴ مگابیت و اینترنت ثابت را ۸.۵ مگابیت براساس تست سامانه نتسنجپلاس عنوان کرد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل، سامانه «سنجش شاخصهای کیفیت شبکه ملی اطلاعات» چندی پیش راهاندازی و مقرر شد اطلاعات این سامانه در اختیار کاربران قرار گیرد تا آنها با توجه به شاخصهایی که در اختیارشان قرار میگیرد، بتوانند بهترین و به صرفهترین اپراتور را برای دریافت خدمات انتخاب کنند، البته این سامانه با تغییراتی مواجه شد و در نهایت وزیر ارتباطات از سامانه «نتسنجپلاس» رونمایی کرد تا به واسطه آن امکان بررسی کیفیت و سرعت اپراتورها و مشاهده شکایاتی که در هر منطقه از هر اپراتور شده، برای تمامی کاربران فراهم شود. هرچند رونمایی از این سامانه با انتقاداتی هم همراه بود؛ این اگرچه به معنای شفافیت در ارایه خدمات توسط اپراتورهاست و میتواند منجر به رقابت بین آنها شود تا برای بهبود کیفیت تلاش کنند، اما برخی کاربران به این موضوع واکنش نشان داده و مطرح کردند اینکه چنین سامانهای برای اولینبار در دنیا راهاندازی شود، کار خارقالعاده و عجیبی نیست؛ زیرا در بسیاری از کشورهای دیگر کیفیت اینترنت بهصورتی است که نیازی به سنجش آن نباشد و اصلا شکایتهایی که تا امروز از کیفیت اینترنت شده به کجا رسیده که اینبار بخواهد تاثیری داشته باشد. با وجود این، شاید اینبار نظارت همگانی که مطرح شده، بتواند منجربه افزایش کیفیت ارتباطات در کشور شود.
نتسنجپلاس سامانهای است که وزارت ارتباطات با راهاندازی آن به دنبال ایجاد شفافیت در خصوص عملکرد اپراتورهای مختلف اینترنت در کشور است؛ سامانهای که کاربران با بررسی آن بتوانند سرویسدهندهای که خدمات بهتری ارایه میدهد را انتخاب کنند؛ هرچند شاید این انتخاب بهشدت محدود و در بسیاری از نقاط صرفاً در اختیار یک بازیگر یعنی شرکت مخابرات ایران باشد که در حوزه ارتباطات ثابت بالغ بر ۵۵ درصد بازار را در دست دارد. همچنین به گفته وزیر ارتباطات، این سامانه طی چند روز اخیر که از راهاندازی آن میگذرد باعث جنبوجوش اپراتورها برای بهبود کیفیت خدماتدهی اینترنت شده است. تاکنون ۱۴۵ هزار کاربر از تست سرعت اینترنت در این سامانه استفاده کردهاند و دادههای آن به صورت شفاف در اختیار مردم قرار دارد.» پیش از این حسین فلاح جوشقانی، رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و معاون وزیر ارتباطات، گفته بود که نتسنجپلاس باعث میشود مردم بتوانند در کنار رگولاتوری بر کار اپراتورها و شرکتهای FCP نظارت داشته باشند و این اتفاق اولینبار است که در دنیا توسط یک رگولاتوری دولتی رخ میدهد. معاون وزیر ارتباطات همچنین اعلام کرد که رگولاتوری به دنبال راهحلهای مختلفی است تا وضعیت اینترنت ثابت را در کشور بهبود دهد. به گفته جوشقانی، یکی از همین راهحلها میتواند ایجاد یک کنسرسیوم با ترکیب شرکتهایFCP (شرکتهای دارای پروانه ارتباطات ثابت) و وزارت نیرو باشد تا روی شبکه فیبرنوری این وزارتخانه سرویس پرسرعت اینترنت به کاربر ارایه شود. محمدجواد آذری جهرمی در مراسم رونمایی تاریخ شفاهی وزارت ارتباطات که روز گذشته در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، گفت: «براساس تست ۱۴۵ هزار کاربر در سامانه نتسنجپلاس مشخص شد که سرعت اینترنت موبایل در کشور بهطور متوسط ۲۴ مگابیت است و این در حالی است که سرعت متوسط اینترنت ثابت ۸.۵ مگابیت ارزیابی میشود که مطابق استانداردها و اسناد توسعهای، سرعت اینترنت ثابت مناسب نیست.» آذری جهرمی با بیان اینکه امکان تولید ۷۰ درصد تجهیزات ارتباطات ثابت در کشور وجود دارد، گفت: «از این ظرفیت میتوان برای توسعه بخش اینترنت ثابت کشور استفاده کرد. وی با بیان اینکه دنیا به سمت تحول دیجیتال در حال حرکت است، اظهار کرد: با ورود اقتصاد دیجیتال و پیادهسازی هوش مصنوعی در دنیا کشورهایی که از دانش هوش مصنوعی برخوردارند در آینده اقتصادی روزبهروز قویتر میشوند و ما باید بدانیم که آینده اقتصادی ایران نیز وابسته به این حوزه است.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه با وجود اختلافات در شیوه اجرا، اما همه میدانیم حاکمیت آینده کشور وابسته به حوزه اقتصاد دیجیتال است، تصریح کرد: «باید با نگاه به آینده و اتکا به تجربیات و پشتوانه بزرگان سابق این حوزه بتوانیم در حوزه اقتصاد و تحول دیجیتال موثر واقع شویم. یک سال و نیم وقت داریم و با وجود اینکه در نقطه عطف تاریخ تحول دیجیتال در دنیا هستیم باید در این حوزه تمرکز ویژه داشته باشیم. از این رو دو پروژه را برای ۱.۵ سال آینده بر این اساس تعریف کردهایم.» آذری جهرمی با اشاره به وجود دانش فضایی در کشور خاطرنشان کرد: «مسیر علمی ما در حوزه فناوری فضایی ارزشمند است و ما هماکنون توانایی ساخت ماهواره و پرتابگر را داریم و پنج ماهواره هماکنون در کشور آماده پرتاب هستند. وزیر ارتباطات گفت: «با تدوین تاریخ شفاهی علاوه بر قصد بزرگداشت بزرگان حوزه آیسیتی کشور میتوانیم از تجربیات این بزرگان برای اجرای پروژههای آینده استفاده کنیم.»
تکمیل شبکه ملی اطلاعات
تا یک سالونیم آینده
آذری جهرمی همچنین از تکمیل اقدامات باقیمانده از سند شبکه ملی اطلاعات که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید، طی یک و نیم سال آینده خبر داد و گفت: «دو پروژه را طی یک و نیم سال آینده با جدیت دنبال میکنیم که یکی از آنها تکمیل اقدامات باقیمانده از سند شبکه ملی اطلاعات است که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده و بخش زیرساختی آن بر عهده ما گذاشته شده است. بخش مهمی از این اقدامات پیش رفته و بخش مهمتری باقی مانده است و میزان باقیمانده از این اقدام را در مدت یک و نیم سال آینده به سرانجام میرسانیم.» وزیر ارتباطات تصریح کرد: «در این صورت ظرفیت لازم برای توسعه اقتصاد فضای مجازی و اقتصاد استارت آپی ایجاد خواهد شد و شاهد رشد و جهش کشور در فضای اقتصادی خواهیم بود.» وی گفت: «برنامه بعدی ما تکمیل پروژههای فضایی است که آن را با جدیت پیگیری میکنیم و هماکنون پنج ماهواره آماده برای پرتاب داریم تا شاهد تثبیت فناوری فضایی در کشور باشیم.» آذری جهرمی در پاسخ به این سوال که مشکل ماهواره ظفر ۱ آیا در پروژه ماهواره ظفر ۲ حل خواهد شد، گفت: «ماهواره ظفر مشکلی نداشت و اشکالاتی در ماهواره بر سیمرغ بود که امیدواریم برای پرتابهای بعدی برطرف شود.»
همچنین یکی از مواردی که در هفته گذشته در حوزه فناوری اطلاعات خبرساز شد، حمله به زیرساختهای ارتباطی کشور بود. آذری جهرمی در مورد آخرین اطلاعات از حمله سایبری هفته گذشته به زیرساختهای ارتباطی کشور اظهارکرد: «سامانه دژفا به عنوان سپر امنیتی شبکه ملی اطلاعات موفق به دفع این حملات شد و با توجه به اینکه دولتهای متخاصم در حمله سایبری به کشور برای ما کم نگذاشته و نمونههایی از ویروسهای استاکسنت و فلیم نیز از نشانههای بارز این خصومتهاست، ما آمادگی حداکثری در این حوزه داریم و برای دفع حملات طراحیشده تلاش میکنیم.»