چجوری با دختر نوجوانم برخورد کنم؟
خیلی از والدین برای ارتباط برقرار کردن با دختر نوجوان خود مشکل دارند؛ در حقیقت دختران نوجوان همزمان با تجربه کردن تغییرات جسمی و عاطفی، خارج از محیط خانواده ارتباطات جدیدی برقرار میکنند که این باعث میشود آنها استقلال بیشتری بخواهند. گاهی این حس استقلال خیلی شدید است؛ به طوری که والدین را عصبانی میکند.
به گزارش اقتصاد آنلاین؛ با این اوصاف دختران نوجوان آن قدرها هم سخت و غیرقابل کنترل نیستند. اگر پدر مادرها بدانند چطور باید با آنها رفتار کنند، بسیاری از مشکلات برطرف میشود. در ادامه این مطلب تیم تولید محتوای مرکز مشاوره یاسان علاوه بر بیان دلایل رفتارهای غیر معمومل دختران در دوران نوجوانی و بلوغ، راهکارهایی برای نحو برخورد با نوجوانان دختر را نیز ارائه می دهد:
تغییرات جسمی و رشد مغز در دختران نوجوان
بلوغ تاثیر زیادی بر زندگی دختران دارد. بلوغ باعث تغییر خلق و خو و تجربیات جدید و البته عجیب در دختران میشود. دختران معمولاً در حدود ۱۱ سالگی به بلوغ میرسند و حدود ۱۴ تا ۱۶ سالگی از نظر جسمانی بالغ میشوند.
تغییرات جسمانی که همراه با بلوغ رخ میدهد میتواند تصور دختر نوجوان از بدنش و همچنین عزت نفس او را تحت تاثیر قرار دهد. در نتیجه دختران نوجوان به خاطر تغییرات جسمانی مثل جوش و عادت ماهانه به شناخت جدیدی از خودشان میرسند و بیشتر اوقات آنها حس خوشایندی نسبت به ظاهر جدیدشان ندارند. به همین دلیل دختران نوجوان در این دوران بیشتر مودی، افسرده و مضطرب هستند.
در این زمینه بخوانید؛
همچنین، مغز نوجوان (بخصوص بخشهای مربوط به قضاوت و تصمیمگیری) هنوز کامل نشده و در طول سالهای دوره نوجوانی هنوز در حال رشد است. ضمناً بخش پیشپیشانی مغز تا نیمه دهه ۲۰ زندگی به رشد کامل نمیرسد. به همین دلیل نوجوانان خیلی حساس هستند و احساسات و افکارشان سریع تغییر میکند.
حتما در سریالها با تصویر نوجوانانی مواجه شدید که پدر و مادرشان نمیدانند چطور با آنها برخورد کنند. معمولاً تصویر کلیشهای سریالها از دختران نوجوان با رفتارهایی مثل محکم بستن در، فریاد زدن، گریه کردن و دعوا با والدین و خواهر و برادرهای دیگر همراه است. بر اساس تحقیقات انجام شده، این تصاویر کلیشهای به واقعیت دوره نوجوانی دختران بسیار نزدیک است.
در تحقیقی دیگر، محققان ۵۰۰ نوجوان ۱۳ تا ۱۸ ساله را به مدت ۵ سال تحت نظر گرفتند. آنها هر سال ۳ بار به صورت آنلاین در یک مصاحبه شرکت میکردند تا از احساسات خود مانند شادی، عصبانیت، ناراحتی و استرس بگویند. نتیجه این تحقیق جالب نشان داد که تغییر احساسات در سالهای اولیه نوجوانی خیلی شدیدتر است؛ بهطوری که در این دوره احساسِ نوجوان خیلی سریع از خوشحالی به ناراحتی و برعکس تغییر میکند.
معمولاً والدین دوره نوجوانی خود را فراموش کرده اند و یادشان نمیآید، آنها نیز چنین فراز و نشیبهایی را تجربه کردهاند. به همین دلیل گاهی گیج می شوند و فکر میکنند دختر نوجوانشان، بچه سختی است!
تماییل دختران به استقلال از والدین
تلاش برای استقلال، بخشی جدانشدنی از فرآیند دوره نوجوانی است. دختران در این دوره سعی میکنند ارزش های فردی خودشان را داشته باشند. به همین دلیل است که برای والدین برخورد با نوجوان دختر خیلی سخت است.
والدگری برای دختران نوجوان مستلزم این است که والدین بتوانند بین برقراری محدودیت و به رسمیت شناختن مسیر شخصی نوجوان به تعادل برسند. همچنین پدر مادرها باید اجازه دهند، نوجوانشان شکست را تجربه کند تا تابآوری بیشتری داشته باشد و خودش را بهتر بشناسد. هر چند کار راحتی نیست که والدین کنار بایستند و شاهد تقلا کردن و حتی شکست دخترشان باشند.
نقش منفی شبکه های اجتماعی در تصور دختران از بدن خود
تصوری که نوجوانان به خصوص نوجوانان دختر از بدنشان دارند، در عملکرد و زندگی آنها بسیار مهم است. هر قدر بدن دخترها تغییر میکند، بیشتر روی ظاهرشان تمرکز میکنند. اگر احساس بدی درباره خودشان داشته باشند، رسانهها و شبکههای اجتماعی آن را بدتر هم میکند.
بر اساس نظرسنجی انجام شده، ۳۵ درصد دخترهای نوجوان نگران هستند، مبادا در عکسهایی تگ شوند که قیافهشان خوب نیست. ۲۷ درصد هم نگران ظاهرشان در عکسهایی که خودشان پست میکنند هستند! وقتی هم عکسشان لایک نخورد یا کسی برای آنها کامنت نگذارد، مضطرب میشوند و احساس بدی را تجربه میکنند. شبکههای اجتماعی حتی موجب ایجاد اختلالات خوردن در نوجوانان دختر میشود.
علاوه بر این، شبکههای اجتماعی ریسک قلدری مجازی را افزایش میدهد. اگر این اتفاق هم نیفتند دخترانِ حساس، با تصور زیبا نبودن و به اندازه کافی خوب نبودن، خودشان را آزار میدهند. محققان در یک تحقیق متوجه شدند نوجوانانی که بیشتر شبکههای اجتماعی را چک میکنند، اضطراب بیشتری دارند.
اهمیت دوستان در زندگی دختران نوجوان
رابطه با دوستان برای دختران نوجوان اهمیت حیاتی دارد. ممکن است والدین از اینکه میبینند دخترشان ترجیح میدهد به جای خانواده با دوستانش وقت بگذارند، دلخور شوند، اما ارتباط با همسالان بخش مهمی از تغییرات دوره نوجوانی است.
رابطههای نزدیک دوستانه موجب سلامت ذهنی نوجوان میشود. بله! درست خواندید. چنین رابطههایی باعث تکامل بخشهای مختلف مغز نوجوان میشود. اما خیلی از رابطهها در دوران نوجوانی کوتاه و زودگذر هستند. بنابراین والدین باید حمایتگر باشند تا وقتی نوجوانشان دوستانی را از دست میدهد، احساس نکند محبوب نیست یا چیزی کم دارد.
والدین نباید دوستان دخترشان را قضاوت کنند. هر قدر پذیراتر باشند بهتر است. رابطه نزدیک بین والدین و دختر نوجوان یک کلید طلایی در نظارت غیرمستقیم است که این امر نیز تنها با "پذیرش" و "اجتناب از امر و نهی" ممکن میشود. اگر از دوستان دخترتان به دلایلی خوشتان نمیآید هیچ وقت بهطور مستقیم به او نگویید، بلکه سعی کنید ببینید چه چیزی باعث شده با آنها دوست شود. شاید هم شما زیادی سخت میگیرید و فقط باید شخصیت دخترتان را همان طور که هست بپذیرید.