x
۲۰ / مرداد / ۱۴۰۱ ۲۳:۳۷

چجوری با کسی که دوستش داریم سر صحبت باز کنیم؟

چجوری با کسی که دوستش داریم سر صحبت باز کنیم؟

یادگیری نحوه‌ی شروع مکالمه مهارت مهمی است که به ما در ایجاد روابط اجتماعی در زمینه‌های مختلف کمک می‌کند.

کد خبر: ۶۵۹۸۵۷
آرین موتور

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرادید، برخی افراد به نظر استاد گفتگو هستند و برخی دیگر حتی با مکالمه‌های خودمانی هم مشکل دارند. دانستنِ نحوه‌ی شروع مکالمه یک مهارت اجتماعیِ پُرکاربرد است.

به گزارش verywellmind؛ فرقی نمی‌کند به چه دلیل، تحت تاثیر قرار دادن یک مشتری بالقوه، باز کردنِ سرِصحبت با کسی که به او علاقمند شده‌اید یا فقط گپ زدن با یک آشنای جدید، یاد گرفتنِ چگونگی آغاز مکالمه در موقعیت‌های اجتماعی زیادی حس راحتی و اعتماد به نفس بیشتری به شما می‌دهد.

پیش‌درآمد مکالمه

اگر یک اتاقِ پر از غریبه تصورِ شما از کابوسِ روزِ روشن است، پس تصورِ رفتن به یک مهمانی یا رویدادِ کاری به مراتب می‌تواند دلهره‌آورتر باشد. این نوع موقعیت‌های اجتماعی به ویژه زمانی دشوار است که شما به درون‌گرایی، خجالتی بودن یا اضطراب اجتماعی گرایش داشته باشید.

یک راهِ آرام کردنِ اضطراب اینست که از قبل آماده شوید. از نظر ذهنی چیزی را که می‌خواهید درباره‌ی آن صحبت کنید بررسی کنید یا حتی آن را با یک دوست تمرین کنید. نخستین گام برای تبدیل شدن به یک سخنور ماهر اینست که آمادگی پیدا کنید.

اگر به خاطر شروعِ یک مکالمه اضطراب دارید، قبل از نزدیک شدن به موعد آن مکالمه این سه استراتژی ساده را امتحان کنید:

مکالمه دوستانه عشق

- مثبت‌اندیش بمانید: دست از نگرانی درباره‌ی اشتباه کردن بردارید و به توانایی‌هایتان ایمان داشته باشید. نگرانیِ بیش از حد درباره‌ی حرف‌هایی که قرارست بزنید باعث می‌شود در عمل رشته‌ی کلام را از دست بدهید. سعی کنید روی فردی که با او در حال صحبت هستید و گفته‌های او متمرکز بمانید.

- نفس عمیق بکشید: اگر پُرتنش و عصبی باشید کمتر احساس آرامش می‌کنید. سعی کنید آرامش‌تان را حفظ کنید و اجازه دهید گفتگو روند طبیعی خودش را طی کند.

- خودتان را معرفی کنید: یکی از ساده‌ترین راه‌های شروع، معرفی خودتان و سپس دادنِ همین شانسِ معرفی به طرف مقابل است. زمانی که یخ‌تان شکست، سعی کنید یک سوال ساده بپرسید یا یک مشاهده‌ی ساده انجام دهید تا بتوانید برای پیشبرد گفتگو الهام بگیرید.

قاتلان مکالمه

شاید بدیهی به نظر برسد، اما کار‌هایی هست که باید از آن‌ها اجتناب کنید مگر اینکه با شخصی که قرارست با او گفتگو کنید آشنایی کامل داشته باشید.

شاید عموی شما در دورهمی‌های خانوادگی با تفسیر‌های سیاسی، شایعات، گله و شکایت و جوک‌های زشت گفتگو با جمع را آغاز کند، اما شما نباید از چنین رفتار‌هایی در مکالمه‌ی روزمره‌تان با دیگران الگوبرداری کنید. در آغاز مکالمه از هرگونه صحبت توهین‌آمیز، بحث‌برانگیز یا ناراحت‌کننده اجتناب کنید.

عقاید خودتان را باید در زمان و مکان مناسب بیان کنید و قبل از شروع بحث‌های پرشور نخست مطمئن شوید موضوع مورد نظر شما مطلوبِ فرد مقابل هست یا نه.

برخی تحقیقات نشان داده است که وقتی صحبت از نحوه‌ی شروع گفتگو می‌شود، بهترین گزینه شاید پایبندی به نظراتِ نسبتاً بی‌خطر باشد. در مطالعه‌ای از شرکت‌کنندگان خواسته شد اثربخشیِ تعدادی از جملات آغازین از زبان یک شریک احساسی بالقوه را ارزیابی کنند: زبان‌بازی‌های گستاخانه، سوالات تشریحیِ بی‌ضرر یا رویکرد مستقیم.

تعداد کمی از پاسخ‌دهندگان از رویکرد زبان‌بازی استقبال کردند، اما وقتی کار به دو سبک آغازین دیگر رسید، پاسخ‌ها متفاوت بود. زنان سوالات بی‌ضرر از قبیل «تیم مورد علاقه‌ی شما چیه؟» و مردان رویکرد مستقیم از قبیل «دوست دارم شما رو به یک نوشیدنی مهمان کنم!» را ترجیح دادند.

نویسندگان این مطالعه پیشنهاد می‌کنند برای شروع گفتگو با یک غریبه بهترین کار اینست که جانبِ رویکرد بی‌ضرر را بگیرید. این نوع آغازکننده‌های گفتگو تهدید کمتری دارند و طرف مقابل را به واکنش یکسانی ترغیب می‌کنند.

لحن گفتگو را مثبت نگه دارید

سعی کنید گفتگو را با یک لحن شاد و سرزنده آغاز کنید. از گله و شکایت یا مشاهدات منفی دست بردارید. فارغ از موقعیت، بالاخره حرفِ مثبتی برای گفتن پیدا می‌شود. درباره‌ی آب و هوا، غذا یا اتفاقات همان روز نظر بدهید. گفتنِ چیزی به سادگیِ اینکه اوقات خوشی را سپری می‌کنید و امیدوار هستید فرد مقابل هم مثل شما تجربه‌ی خوشایندی داشته باشد راهِ خوبی برای هموار کردن مسیرِ گفتگوست. حتی اگر موقعیت بی‌عیب‌ونقص نبود، سعی کنید فضای گفتگو مثبت باشد.

نظراتی که برای شروع می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید:

- نمایش معرکه‌ای بود، اینطور نیست؟

- هر کی این رویداد رو برنامه‌ریزی کرده کارش حرف نداشته!

- ارائه‌ی شما عالی بود. حس میکنم چیزای زیادی یاد گرفتم!

- عجب روز سردیه امروز، اما هواشناسی گفت فردا هوا خوب و آفتابیه.

مردم معمولا به نظرات مثبت بهتر پاسخ می‌دهند تا نظرات منفی! مثبت نگه داشتن فضای گفتگو به آرامش دیگران کمک می‌کند. درنتیجه، فرد مقابل به ادامه‌ی گفتگو با شما تمایل بیشتری پیدا می‌کند.

مکالمه دوستانه عشق

ساده شروع کنید

لازم نیست هر گفتگوی خوبی با مشاهدات عمیق، فلسفی و شوک‌آور شروع شود. آب کردن یخ بین دو نفر با استفاده از نظرات و پرسش‌های ساده راه خوبی برای شروع گفتگوست. نظر دادن درباره‌ی آب و هوا، غذا یا مکانی که در آن هستید شاید کلیشه‌ای به نظر برسد، اما اثربخش بودن این رویکرد دلیل دارد. راهِ ساده و آسانی برای شروع گفتگوست و زمینه‌ی مشترک اندکی را میان دو غریبه ایجاد می‌کند. صحبت درباره‌ی موضوعات بی‌اهمیت زمینه‌ی گفتگو درباره‌ی سلایق شخصی، پیشینه، سرگرمی‌ها و موضوعات عمیق‌تری را فراهم می‌کند که به شکل‌گیری پیوند میان افراد کمک می‌کند.

تحقیقات چه می‌گویند

در مطالعه‌ای که در مجله‌ی سایکولاجیکال سایِنس منتشر شد، محققان مشاهدات طبیعت‌گرایانه‌ای را روی داده‌های دریافت‌شده از شرکت‌کنندگان انجام دادند. این داده‌ها شامل ضبط گفتگو‌های خودمانی و عمیق شرکت‌کنندگان طی یک دوره‌ی چند روزه میشد.

چیزی که محققان دریافتند این بود که افرادی که گفتگو‌های عمیق‌تر و شخصی‌تر می‌کنند سطوح شادی بالاتری هم دارند. شاید معنایش این باشد که انسان‌های شاد بهتر می‌توانند دیگران را به گفتگو‌های معنادار ترغیب کنند، اما معنای دیگرش شاید این باشد که این گفتگو‌های بنیادی می‌تواند منجر به شادی بیشتر شود.

محققان می‌گویند: «یافته‌های ما ثابت کرد که زندگی شاد زندگی اجتماعیه نه یک زندگی منزوی و حاصل گفتگو‌های عمیقه نه سطحی!» همه‌ی افراد به گفتگو‌های خودمانی و کم‌اهمیت علاقه نشان نمی‌دهند، اما این سبک گفتگو‌ها است که می‌تواند منجر به مکالمات عمیق‌تر و معنادارتر شود. مکالمات معمولاً با تمرکز روی مسائل کوچک و پیش‌پاافتاده آغاز می‌شوند و هرقدر عمیق‌تر شوند احساس شادی و رفاه بیشتری را در افراد ایجاد می‌کنند.

سوال بپرسید

سوال پرسیدن یک راه عالی برای شروع مکالمه است. انجام این کار نه تنها برای شروع گفتگو به شما دلیل می‌دهد بلکه به فرد مقابل هم فرصت مفید بودن می‌دهد. هنگام استفاده از این رویکرد، با سوال ساده‌ای شروع کنید که پاسخ به آن آسان و بی‌زحمت باشد. مثلاً سوال درباره‌ی زمان شروع یک کارگاه آموزشی یا آدرس یه مکان خاص.

نمونه جملات شروع گفتگو

- شما اطلاع دارین من از کجا می‌تونم برنامه‌ی زمانی تهیه کنم؟

- شما یه گوشواره این اطراف ندیدین؟ یه لنگه گوشواره من گم شده.

- شما میدونین اینجا بعد کارگاه آموزشی نوشیدنی سرو میشه یا نه؟

یکی از مزایای این رویکرد اینست که پرسیدن یک سوال ساده می‌تواند زمینه‌ساز ادامه‌ی گفتگو درباره‌ی موضوعات دیگر شود. زمانی که سوالتان را مطرح کردید و فرد مقابل به شما کمک کرد، در واقع یک ارتباط اجتماعی متقابل میان شما دو نفر ایجاد می‌شود.

از آنجا که آن فرد به شما کمک کرده است حالا نوبت شماست که از او تشکر کنید و خودتان را معرفی کنید. اینجا فرصتی ایجاد می‌شود که می‌توانید از آن برای پرسیدن سوالات بیشتر درباره‌ی فرد مقابل استفاده کنید اینکه او کیست، چه چیزی او را جذب آنجا کرده و سوالات مرتبط دیگر با توجه به شرایط و موقعیت.

زبان بدن

گاهی‌اوقات چیزی که به زبان نمی‌آورید به اندازه‌ی چیزی که به زبان می‌آورید اهمیت دارد. هم‌زمان با شروع یک مکالمه، از توجه کردن به ارتباط غیرکلامی‌تان غافل نشوید. از زبان بدن می‌توان برای انتقال علاقه و احساس استفاده کرد. قیافه‌ی دوستانه، طرز ایستادن راحت و تماس چشمی خوب نشان می‌دهد که شما علاقه‌ی واقعی به آشنایی بیشتر با فرد مقابل دارید برعکس قوز کردن، امتناع از تماس چشمی و اخم کردن این حس را در فرد مقابل ایجاد می‌کند که شما بی‌حوصله یا بی‌علاقه هستید.

برخی سیگنال‌های غیرکلامی ترغیب‌کننده عبارتند از:

حالت باز: بالاتنه‌ی بدن‌تان را با شل کردن بازو‌ها باز نگهدارید، چون حس دوستی و صمیمت را منتقل می‌کند.

تماس چشمی: نگاه کردن به چشمان طرف مقابل. نه اینکه زل بزنید، چون تهدیدآمیز است. طبیعی رفتار کنید یعنی به چشمان او نگاه کنید، اما هر از گاهی چشم از او بردارید.

لبخند زدن: خوب است، اما تا زمانی که واقعی و طبیعی باشد. سعی نکنید به زور و زیاد لبخند بزنید. بهتر است حالت صورت شما آرام، اما نشاط‌آور باشد.

گوش کردن و ابراز علاقه

گفتگو با کسی که احساس می‌کنید اشتراکات کمی با او دارید وحشتناک به نظر می‌رسد. در این موقعیت‌ها ترغیبِ طرف مقابل به صحبت کردن درباره‌ی علایق، کار یا تخصصِ خودش راه خوبی برای شروع گفتگوست. از او بپرسید شغلش چیست، بعد سراپا گوش شوید. مردم معمولاً عاشقِ صحبت کردن درباره‌ی علایق‌شان هستند، پس ابراز علاقه‌ی واقعی نسبت به گفته‌های فرد مقابل محرک بسیار خوبی برای شروع مکالمات عالیست.

برقراری تعادل

یک مکالمه‌ی خوب فقط به یک رویکرد متکی نیست. بهترین گفتگو‌ها ترکیبی از پرسش‌ها، گوش دادن‌ها و به اشتراک گذاشتن‌ها هستند. یک گفتگوی ساده می‌تواند این طور آغاز شود:

- سوال درباره‌ی اطلاعات اولیه: آیا از این ارائه لذت بردین؟

- گوش دادن به پاسخ فرد مقابل: عالی بود! احساس میکنم خیلی چیزا یاد گرفتم!

- افشای افکار خودتان: منم همین فکر رو کردم. همین الانشم تو فکرم اون نکته‌ها رو تو پروژه کاری خودم بگنجونم.

- تکرار این پروسه با پرسیدن سوال بعدی توسط شما یا فرد مقابل

یادگیری نحوه‌ی شروع مکالمه مهارت مهمی است که به ما در ایجاد روابط اجتماعی در زمینه‌های مختلف کمک می‌کند. شاید این کار در آغاز سخت باشد، به ویژه اگر خجالتی یا دچار اضطراب اجتماعی باشید، اما تمرین زیاد کلید موفقیت در این کار است. سعی کنید به هر یک از این تعاملات به چشم یک جلسه تمرین نگاه کنید. هرقدر میزان گفتگو‌های شما با دیگران بیشتر باشد، مهارت‌های مکالمه‌ی شما هم قویتر خواهد شد.

ارسال نظرات
x