همسر خودخواه چه شکلیه؟
روش برخورد با همسر خودخواه چگونه است؟ در یک رابطه سالم و پایدار، طرفین نیازهای یکدیگر را اولویت قرار می دهند. اما متاسفانه همه ی روابط به این صورت نیست و افرادی خودخواه و بی ملاحظه سلامت رابطه را به چالش می کشند.
نشانه ها و رفتار همسر خودخواه در زندگی مشترک
به گزارش اقتصاد آنلاین، مهمترین دلایل طلاق مسائل مالی، خیانت همسر، عدم صمیمیت، اعتیاد، عدم ارتباط موثر طرفین عنوان شده است. ریشه تمام این مشکلات، بی توجهی یکی از طرفین به احساسات و نیازهای طرف مقابل و به بیان دیگر خودخواهی یکی از طرفین است.
خودخواهی چیست؟
برای خودخواهی تعریف واحدی به ثبت نرسیده است. نظریه پردازان روانشناسی هر کدام خودخواهی را به گونه ای تعریف کرده اند. برخی آن را توجه بیش از حد فرد به خودش، نفع و لذتی یا رفاه شخصی اش را گویند که در آن وجود دیگران لحاظ نشود. خودخواهی خصوصیتی برعکس ایثار یا نوعدوستی است. در این نوع رفتار، شخص خود را ارجح و برتر نسبت به دیگران می بیند و خواسته های خود را بر دیگران مقدم می دارد. نشانه های خودخواهی تا حدی شبیه به شخصیت خودشیفته است.
آثار مخرب خودخواهی بر زندگی مشترک
زندگی و برخورد مداوم با شخص خودخواه می تواند باعث آسیب های جدی روحی و روانی در انسان شود. یکی از بارزترین مشکلاتی که اطرافیان این افراد دچار آن می شوند، کمبود اعتماد به نفس است. فرد خودخواه گاهی تا جایی خود و نقش خود را در زندگی تان پررنگ می کند که شما دیگر خودتان را نمی بینید.
روانشناسان توصیه میکنند افرادی که با شخص خودخواه در ارتباطند باید به صورت مداوم بر روی نقاط قوت و توانایی های خود تمرکز کنند و آنها را در خود تقویت کنند. انها باید وابستگی خود را به افراد خود محور کمتر کنند تا آسیب کمتری متوجه ایشان شود. به این نکته توجه داشته باشید که سلامت روان شما در اولویت است شما وظیفه ندارید همیشه فداکار و ایثارگر باشید.
روش برخورد با همسر خودخواه | عوامل موثر در بروز خودخواهی
خودخواهی ممکن است ارثی باشد یعنی از پدر یا مادر و یا سایر بستگان به کودک انتقال یابد و یا ممکن است این ویژگی در برخورد شخص با افراد یا محیط پیرامون به وجود بیاید. که به شرح زیر است:
1-دوران طفولیت
عواملی مانند تک فرزند بودن و یا توجه بیش از حد والدین به کودک او را آسیب های فراوانی از جمله خود محوری می گرداند. ایجاد حس حسادت نسبت به خواهران و برادران می تواند در خودخواهی بزرگسالی موثر باشد. توجه نکردن به کودک در حالت عصبانیت یا اضطراب و ... در سنین کودکی باعث گوشه گیری و انزوا طلبی کودک و در بزرگسالی ممکن است منجر به خودخواهی او شود.
همچنین توجه وتشویق بیش از حد نیست احساس خودخواهی را در کودک بر می انگیزد. والدین باید متوجه افراط و تفریط در تربیت فرزند باشند.
2-کلیشه های جنسیتی رایج در جوامع ( مرد سالاری)
متاسفانه در جوامع جهان سوم کلیشه هایی رایج هستند که مرد را جنس برتر و مالک زن می دانند. اگر فرد با چنین باورهایی در خانواده و جامعه پرورش پیدا کند بدون شک خود را محور و برتر می داند. در بیشتر جوامع سنتی چنین رفتاری به عادت وسنت تبدیل شده است. خانواده ها برای مرد و کودکان پسر ارزش بیشتری قائلند و همین امر باعث احساس خود بزرگ بینی و خودخواهی و حتی اختلال شخصیت خود شیفته در کودک خواهد شد.
3-تربیت خانوادگی
در بسیاری از خانواده ها شاهد این طرز فکر هستیم که کار منزل و بچه داری تنها وظیفه زن است و مرد فقط امور بیرون از منزل را به عهده دارد. همین طرز تفکر منجر به ریشه دواندن افکار اشتباه در کودک و بروز مشکلاتی در بزرگسالی در رابطه با همسرانشان می شود.
این نوع رفتار منجر به وابسته بودن زن از نظر مالی و اقتصادی به خانواده و شوهر خواهد شد. علاوه بر آن احساس خود کم بینی و عدم عزت نفس در چنین زنانی شکل خواهد گرفت. مردان نیز در رابطه با چنین زنانی طبیعتا احساس غرور و خود بزرگ بینی خواهند داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حفظ عزت نفس کلیک کنید.
4-استرس شغلی و مالی
اگر مرد در کار خود با تنش و مسائل مالی زیادی روبرو باشد که در حل انها دچار مشکل شود، باعث ایجاد دل مردگی و یاس در مسائل خانوادگی و شخصی میشود.
5-حسادت به فرزندان
زمانی که زوجین صاحب فرزندی می شوند طبیعی است که زن توجه خود را بین فرزند و همسرش تقسیم میکند. این شرایط ممکن است باعث بروز خود محوری و پرخاشگری در بعضی مردان شود.
روش برخورد با همسر خودخواه | نشانه های خودخواهی
ممکن است همسرتان تنبل و بی حوصله باشد اما این با خودخواهی متفاوت است.اگرچه تنبلی نیز می تواند بسیار آزاردهنده باشد، اما خودخواهی صفتی است که ریشه در عمق وجود او دارد.در اینجا چند نشانه از همسر خودخواه بیان می شود تا خودخواهی را بهتر بتوانید تشخیص دهید.
1-خود شیفته است
بدین معنا که اغلب اوقات در مورد خود و کارهای خارق العاده ای که انجام داده صحبت میکند. و علاقه ای به شنیدن صحبتهای طرف مقابل ندارد. او خود را محور همه چیز می داند و منافع خود را اهم منافع طرف مقابل میداند. فرد خودخواه علایق و نیازهای خود را اولویت قرار می دهد و توجهی به علاقه مندی ها و عقاید شما ندارد.
2-حق به جانب و کنترل گر
از نظر این اشخاص همیشه حق با ایشان است. این افراد از قبول اشتباه خود سر باز میزنند و هیچ گاه به خاطر اشتباهاتشان عذر خواهی نمی کنند. شخص خود خواه همیشه شمارا کنترل میکند از رفت و آمد های تان گرفته تا لباس پوشیدن و برنامه هایی که برای خودتان و آینده تان ترتیب می دهید. این رفتار به این خاطر است که شخص خودخواه نمی خواهد چیزی یا کسی مانع منافع او شود.
3-رابطه جنسی مشوش
رابطه جنسی اگر در شرایط روحی مطلوبی از نظر دو طرف باشد، احساس خوبی دارد. اما فرد خودخواه خود را ملزم به درک شرایط نمی داند و شما را حتی در شرایط نا مساعد روحی و جسمی تان مجبور به این کار میکند. شوهران خودخواه انتظار رابطه جنسی را دارند که به آنها بدهکار است. یک شوهر خودخواه تمایل دارد با رابطه جنسی طوری رفتار کند که فقط برای لذت بردن او باشد.
به دنبال صحبت روی بالش، پیش بازی یا انواع صمیمیت زناشویی نیست.او در مورد لذت شما سخنی به زبان نمی آورد و هرگونه پیشنهادی که به او می دهید یا تلاشی که برای تقویت رابطه جنسی انجام می دهید را نادیده می گیرد.اگر او بخواهد چیز جدیدی را امتحان کند، او خواستار آن خواهد بود. اما اگر شما می خواهید در زندگی جنسی شما تغییراتی ایجاد شود، او طرد کننده و بی علاقه است.
4-به تنهایی تصمیم گیری می کند
در یک رابطه سالم تصمیمات مهم با توافق طرفین گرفته میشود و اگر نظر هردو در آن لحاظ نشود ممکن است منجر به برخی مشکلات و یا حتی آسیب های روحی شود.
5-قدردان و سپاسگذار نیست
فرد خودخواه خوبی های دیگران را وظیفه ی آنها میداند، همچنین به این دلیل که خود را برتر و عالی میداند نقاط قوت شما را نمی بیند. او خود را در درجه بالاتر می بیند به همین دلیل سعی میکند با شما صمیمی نشود. کمتر و کوتاه تر صحبت میکند. همیشه کارهایی که برایتان انجام داده به شما گوشزد میکند و کارهایی که شما برایشان کردید را نادیده میگیرند.
6-عدم تعهد به خانواده
تعهد در اینجا میتواند هم به معنای تعهد جنسی و هم به معنای تعهد احساسی باشد. یعنی اینکه همسر خودخواه شما خود را ملزم نمیداند که تنها شمارا به عنوان شریک زندگی و شریک جنسی خود محسوب کند. یکی از دلایل خیانت به همسر خودخواهی است. شخص خودخواه این را حق خود می داند که هر کاری که بخواهد انجام دهد و ناراحتی و اعتراض شما برایش مهم نیست. ریشه ی این رفتار به تربیت خانوادگی شخص و طرز برخورد پدر با مادر برمی گردد. او انتظار دارد شما همه ی امور منزل را بدون کم و کاست انجام دهید و هیچگاه گلایه ای نداشته باشید.
روش برخورد با همسر خودخواه
متاسفانه در عرف جامعه ما شناخت قبل از ازدواج بسیار کم است و همین مسئله باعث شده بسیاری از اخلاقیات و عادات ناپسند طرفین از هم پنهان بماند. در این رابطه خانواده ها باید از محدودیت ها کاسته و به فرزندانشان اجازه معاشرت بیشتر با یکدیگر بدهند. مسلما بسیاری از رفتارهای خودخواهانه در برخوردهای بیشتر نمایان می شود.
این نکته را نیز باید در نظر داشت که به این امید نباشید که فردی بعد از ازدواج تغییر می کند. پایه ی رفتارهای انسانی در دوران طفولیت و نوجوانی ریخته شده است و تغییر آن کار آسانی نیست. همه ی ما می دانیم که زندگی کردن با یک فرد خودخواه میتواند چقدر سخت و جانکاه باشد اما شما باید صبور باشید زیرا حل این مسئله زمان بر است. هیچ انسانی نمی تواند به یکباره متحول شود. به همسر خود زمان بدهید. باید در نظر داشته باشید افراد خودخواه در ویژگی ها شباهت به شخصیت خودشیفته دارند.
1-بدون سرزنش و پرخاشگری با او صحبت کنید
صحبت کردن بهترین راه برای حل همه ی مسائل است. اما اگر صحبت با لحن پرخاشگرانه و یا سرزنش آمیز باشد، هیچگاه در هنگام عصبانیت صحبت نکنید زیرا ممکن است به جای نتیجه ی مطلوب؛ فاجعه به بار بیاورد.یکی از بزرگترین اشتباهاتی که ما انجام می دهیم شکایت است.مهم نیست که چقدر ناامید هستید یا همسرتان چقدر بی اهمیت است، هرگز او را خودخواه نگویید.این فقط آنها را دفاعی می کند.در عوض، سعی کنید انتظارات خود را منتقل کنید.
2-روش برخورد با همسر خودخواه | یادآوری نقاط قوت
برای مثال اگر همسر شما اکثر اوقات بدون نظر شما تصمیم میگیرد اما در مواردی هم جویای نظر شما شده است؛ به او بگویید که چقدر از این مسئله خوشحال شدید و اینکه خیلی خوب می شود اگر همیشه همینطور باشد. یادآوری کارهای هرچند کوچک که شما را خوشحال کرده او را به این رفتارها و کم کم به تغییرات بزرگتر تشویق میکند.
هرگز به همسرتان نگویید که خود خواه است، فرد خودخواه به هیچ عنوان نمی پذیرد که خودخواه است. بیان مستقیم این مسئله باعث پرخاشگری و تنش می شود.
3-نیازهای خود را به صورت جدی مطرح کنید
به او بگویید که چه انتظاری از او دارید، روشن و واضح نیازهای تان را بیان کنید. در بعضی موارد آقایان نمیدانند که شما دقیقا چه می خواهید. در این صورت نباید ناآگاهی شان را به حساب خودخواهی گذاشت. خیلی جدی عواقب این رفتار او را برایش روشن سازید.
4-روش برخورد با همسر خودخواه | گفتگوی موثر
قدرت عشق را دست کم نگیرید، هیچ کسی نمی تواند در مقابل احساسات محبت آمیز و صحبت های مهربانانه مقاومت کند. سعی کنید خواسته هایتان را در اوقات خوشی و با لحن زیبا بیان کنید.
شما نمی توانید سکوت کنید و امیدوار باشید همسرتان روزی تغییر کند. اگر اقدامات آنها باعث رنج شما می شود، صحبت کنید. اما مراقب باشید که پرخاشگر نباشید زیرا در نهایت به دعوایی تلخ ختم می شود. نرم اما محکم باشید. بر سر آنها فریاد نزنید و سرزنش نکنید. کلمات خود را با دقت به کار ببرید اما از قدرتمند بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
5-روش برخورد با همسر خودخواه | جستجوی ریشه خودخواهی
مطمئن شوید که ریشه ی خودخواهی شوهرتان در رفتارهای خود شما نهفته نباشد. گاهی برخی از رفتارهای ما باعث ایجاد پرخاشگری و به دنبال ان خودخواهی در همسرمان میشود. که اگر اینطور باشد باید اول از خودمان شروع کنیم. برای اینکار میتوانیم از همسر خود سوال کنیم که ایا رفتاری از ما باعث رنجش او شده یا نه؟
ممکن است دلیل اصلی رفتار همسرتان وجود داشته باشد. کمی عمیق تر به آن بپردازید و بفهمید چرا آنها بی توجه هستند. این به شما کمک می کند تا مشکل را بهتر حل کنید. گاهی اوقات، رفتار ظاهراً خودخواهانه نیز می تواند نتیجه کاری باشد که انجام می دهید. هرچه باشد به ته آن برسید.
یک نکته ی قابل توجه دیگر در این رابطه این است که ممکن است ما بعضی از رفتارها را با خودخواهی اشتباه بگیریم. گاهی یک عمل از نظر ما خودخواهانه است اما همسر ما آن را فقط برای مصلحت انجام داده باشد.
6-برای شوهرتان مهلت نهایی تعیین کنید
از او به صورت جدی بخواهید که در رفتارهای خوخواهانه اش تجدید نظر کند به او گوشزد کنید که از این وضعیت ناراحتید و سعی در بهتر شدن زندگی دارید.
در حالی که صبور بودن با همسرتان بسیار مهم است، نمی توانید برای همیشه مدارا کنید. اجازه ندهید از نیت خیر شما سوء استفاده کنند. اگر همسرتان در برابر همه تلاش های شما برای تغییر آنها مقاومت می کند، هیچ کاری نمی توانید در این مورد انجام دهید. در این موارد توصیه این است که از یک متخصص کمک بگیرید. شاید مشاوره خانواده راه خوبی پیش پای شما قرار دهد.
7-روش برخورد با همسر خودخواه | تمرکز روی خود
توجه خود را به خود معطوف کنید. نیازی نیست که نیازها و خواسته های خود را نادیده بگیرید و آنها را با نیازهای شریک زندگی خود جایگزین کنید. این باعث نمی شود آنها متوجه فداکاری های شما شوند بلکه به رفتار خودخواهانه آنها دامن می زند. هنگام انجام وظایف خود در قبال خانواده، بر خواسته ها، آرزوها و شادی خود تمرکز کنید. مهربان بودن با خود را یاد بگیرید و از آن لذت ببرید.