نکات و زمان مناسب ازدواج مجدد + راه حل مشکلاتش
ازدواج مجدد، شروعی جدید برای افرادی است که به دلیل طلاق یا مرگ شریک زندگی، فقدان همسر را تجربه کردهاند. البته ازدواج دوباره معمولا با چالشهای زیادی روبرو میشود.
به گزارش اقتصاد آنلاین، چرا که به دلیل شرایط فرهنگی، داشتن فرزند، از دست دادن اعتماد نسبت به شریک زندگی و... ازدواج مجدد میتواند به دغدغهای بزرگ تبدیل گردد و فرد را دچار سردرگمی کند. حتی ممکن است به درستی ندانید که چه زمانی برای ازدواج مجدد مناسب است. در مشاوره قبل از ازدواج به بررسی زمان مناسب برای ازدواج مجدد، چالشهای آن و همچنین چگونگی آماده شدن برای آغاز دوباره یک زندگی مشترک پرداخته میشود. در ادامه این مقاله به بررسی جامع ازدواج مجدد میپردازیم.
ازدواج مجدد، میتواند یکی از نقاط عطف زندگی هر فردی باشد. مخصوصا در مورد کسانی که یک بار طلاق را تجربه کردهاند و رضایت زناشویی لازم را نداشتهاند. ازدواج مجدد فرصتی برای آرامش و خوشبختی کنار همسر جدید است. هر چند که در ازدواج مجدد شما تجربه بیشتری نسبت به گذشته دارید و نسبت به معیارهای انتخاب همسر آگاهتر شدهاید، با این حال به دلیل چالشهای پیش رو دقت بیشتری نیز لازم دارید.
ازدواج با مرد مطلقه و یا ازدواج با زن مطلقه دارای پیچیدگیهای بیشتری است که نیاز به تامل بیشتری خواهید داشت. حتی ازدواج بعد از فوت همسر در شرایطی که فرزندی وجود داشته باشد، میتواند اوضاع را به همان اندازه طلاق دشوار بکند.
زمان مناسب برای ازدواج مجدد
فرایند سازگاری با مرگ همسر یا طلاق و از دست دادن یک رابطه باید به خوبی طی شود تا شما آمادگی ازدواج مجدد را داشته باشید. معمولا در مواردی که طلاق ناگهانی اتفاق افتاده یا همسر به شکل ناگهانی فوت کرده است، نیاز به طی کردن زمانی در حدود 6 ماه تا 1 سال هست تا فرد با اتفاق افتاده کنار بیاید.
معمولا بعد از اتمام یک رابطه شما مراحلی را باید طی کنید. این مراحل شامل انکار، خشم، غم و نهایتا پذیرش میباشد. این مراحل بسیار شبیه به مراحل شکست عشقی است. بعد از طی کردن این مراحل، آمادگی روحی فرد برای ورود به یک رابطه جدید در سطح قابل قبولی میباشد. بهتر است ازدواج در زمانی صورت گیرد که به خاطر فرار از تنهایی و افسردگی نباشد.
آماده شدن برای ازدواج مجدد
اگر به ازدواج مجدد فکر میکنید و در این مورد نگرانیهایی دارید بهتر است موارد زیر را بررسی کنید تا برای ورود به یک ازدواج جدید آماده شوید. همان طور که گفته شد بهتر است مدت زمان حداقل 6 ماههای از رابطه قبلیتان گذشته باشد.
مرحله اول: اولین کاری که باید انجام دهید این است که رابطه قبلی خود را بررسی کنید. این کار به این دلیل است که درک روشنی از علل شکست آن پیدا کنید. در واقع قرار نیست شما خودتان را سرزنش کنید، بلکه فقط مهم این است که سهم خودتان از شکست را شناسایی کرده و بپذیرید که شما هم در آن نقش داشتهاید.
مرحله دوم: اگر مرحله اول به خوبی انجام شده است، باید هدف گذاری کنید. اهداف و انگیزههای ازدواج خود را مشخص کنید که از این ازدواج جدید چه انتظاراتی دارید. دانستن این امر کمک میکند که هم فرد مناسبی را پیدا کنید و هم اینکه در جلسه خواستگاری با همسر آیندهتان صریح باشید تا او بداند که وارد چه خانهای با چه شرایطی خواهد شد و از او چه انتظاراتی میرود.
مرحله سوم: بعد از پیدا کردن فرد مورد نظر با او صادق باشید و انتظاراتتان را به طور واضح بیان نمایید. چیزی را از او مخفی نکنید. خوب است که در مورد گذشته خود روشن برخورد کرده و ابهامات را برای فرد جدید برطرف نمایید. اما لزومی ندارد که تمامی جزئیات را برای او بازگو کنید. از تعریف کردن بیش از حد بپرهیزید؛ همسر جدید شما قرار نیست جایگزین فرد مقابل شود بلکه او جایگاه خودش را خواهد داشت.
چالش های ازدواج مجدد
ازدواج مجدد هم برای مردان و هم برای زنان چالشهای متعددی ایجاد میکند. اصولا اگر در مدت زمان کمی بعد از طلاق به ازدواج فکر کنید و برای آن اقدام نمایید، چنین به نظر میرسد که از اول پای کس دیگری در میان بوده است. یا اگر بعد از مرگ همسر این کار را بکنید ممکن است فشارهای فرهنگی مانعتان شوند و از شما انتظار داشته باشند زمان بیشتری صبر کنید. در صورتی که برای فرار از تنهایی و افسردگی بخواهید به ازدواج رو بیاورید به ازدواج موفق دست نخواهید یافت. به علاوه ممکن است با چالشهای موجود با مسائل ازدواج در سن بالا نیز مواجه شوید.
1. چالش های مرتبط با جنسیت
این چالشها در مورد زنانی که همسرشان فوت کرده است بسیار بیشتر نمود دارد و سختگیریهای فرهنگی و عرفی در مورد آنان بیشتر از مردان میباشد. مخصوصا در مورد زنانی که فرزندانی هم از ازدواج پیشین دارند، معمولا انتظار میرود تا آخر عمر خود را وقف بزرگ کردن فرزندانشان بکنند و از نیازهای عاطفی و جنسی خود بگذرند در حالی که چنین انتظاری از مردان نمیرود. ازدواج دوم مردان متاهل حتی از طرف مراجع قانونی نیز تا حد زیادی مورد تایید است.
2. چالش های مرتبط با فرزندان
یکی دیگر از چالشهای ازدواج مجدد، فرزندان هستند. ممکن است فرزندان بسیار خردسال با این مسئله راحتتر کنار بیایند به ویژه هنگامی که والدشان فوت شده باشد. در مورد طلاق این پذیرش دشوارتر میشود. باید در مورد به چرایی بهم خوردن ازدواج قبلی به فرزندان طلاق توضیحات داده شود.
به آنان بگویید که قرار نیست فرد جدید جای والد دیگر را بگیرد و ازدواج با همسر سابق یعنی مادر یا پدر فرزندتان آرزوی وی بوده است. پس پیش از ازدواج مسائل مختلف را با فرزندتان حل کنید. بهتر است مسائل مرتبط با حضانت روشن شده باشد تا در زمان ازدواج مجدد چالشی ایجاد نشود. همسر جدید باید نسبت به فرزندان پذیرش داشته باشد. در غیر این صورت وادار کردن وی به پذیرش بچهها میتواند عواقب بدی هم برای کودک هم والد ایجاد نماید.
توصیه هایی برای ازدواج مجدد
برای اینکه بتوانید ازدواج مجدد موفقی داشته باشید در نظر گرفتن نکاتی که روانشناسان خانواده مطرح میکنند، میتواند تا حد زیادی به شما کمک کند. در ادامه به چند مورد از این توصیهها اشاره کردهایم:
1- از فروکش کردن بحران های گذشته مطمئن شوید
از دست دادن زندگی مشترک چه به صورت طلاق چه به خاطر مرگ همسر میتواند زمینه ساز بحرانهای روانی مختلفی شود. درگیری با احساساتی نظیر خشم، اندوه زیاد، دلتنگی برای رابطه سابق و سایر مواردی از این دست نشان میدهد که فرد هنوز با پیامدهای مرتبط با روابط قبلی درگیر است و نتوانسته از آنها عبور نماید. در نتیجه قبل از تصمیم گرفتن برای ازدواج مجدد باید که از خود بپرسید آیا از نظر روحی به ثبات رسیدهاید؟ به خاطر بسپارید که هرگز برای التیام زخمهای گذشته وارد یک رابطه عاطفی جدید نشوید چرا که این کار اغلب فشارهای روانی را بیشتر کرده و احتمال شکست را بیشتر میکند.
2- انتظارات خود را متعادل نمایید
برخی افراد به خاطر اینکه احساس میکنند یک بار در زندگی مشترک شکست خورده و آسیب دیدهاند، ملاکها و معیارهای اشتباه و بسیار سخت گیرانهای را برای ازدواج مجدد در نظر میگیرند. این مسئله باعث میشود که احساس کنند تحمل تجربه مجدد هیچ گونه تعارض و اختلافی را ندارند و میخواهند یک زندگی کاملا آرام داشته باشند.
این در حالی است که وجود اختلاف در هر رابطه عاطفی اجتناب ناپذیر است و زندگی بدون تنش امکان پذیر نیست. اگر ملاکهای بسیار سخت گیرانهای در ذهن داشته باشید، دیدن کوچکترین مشکلاتی شما را به یاد زندگی گذشته میاندازد و آستانه تحملتان تا حد زیادی کاهش مییابد. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که واقع گرایی خود را حفظ کرده و بتوانید برای ازدواج مجدد معیارهای مناسبی را انتخاب کنید. کمک گرفتن از یک روانشناس و دریافت مشاوره قبل از ازدواج تا حد بسیاری در این زمینه به شما کمک خواهد کرد.
3- فرزندان خود را آماده کنید
قبل از ازدواج مجدد باید فرزندان خود را برای این موضوع آماده کنید. ممکن است کودکان به خاطر از دست دادن پدر یا مادر خود در ازدواج قبلی شما هنوز آسیب دیده و نگران باشند. حضور یک فرد دیگر در زندگیتان این نگرانی را تشدید کرده و میتواند به احساس نادیده گرفته شدن، تنهایی، خشم و اضطراب در فرزندان بیانجامد. در نتیجه لازم است که بستری فراهم کنید تا آنها بتوانند صمیمانه احساسات و افکار خود را با شما در میان بگذارند. به آنها نشان دهید که برای عواطفشان ارزش قائل هستید و ناراحتیهای آنها را درک میکنید. اگر فرزندتان مقاومت بسیار شدیدی در برابر ازدواج مجدد شما دارد کمک گرفتن از یک مشاور کودک یا خانواده میتواند در تلطیف اوضاع موثر باشد.
4- برای ارتقای مهارت های خود در زندگی تلاش کنید
بسیار مهم است که اگر در گذشته طلاق گرفتهاید بتوانید برای خود نیز سهمی در نظر بگیرید. در واقع اتمام یک زندگی مشترک یا رابطه عاطفی هرگز به طور کامل به نقصهای یکی از طرفین بر نمیگردد. در نتیجه لازم است نسبت به مشکلات خود بینش پیدا کرده و قبل از ازدواج مجدد برای رفع آنها تلاش کنید. بهبود مهارتهای زندگی نظیر مهارت همدلی، گفت و گوی موثر، نه گفتن قاطعانه، توانایی حل مسئله و نحوه مدیریت هیجانات از جمله مهارتهایی هستند که میتوانند در موفقیت ازدواج مجدد نقش بسزایی داشته باشند. برای کار کردن روی این مهارتها میتوانید از جلسات مشاوره و روان درمانی با یک روانشناس، کارگاههای آموزش مهارتهای زندگی و کتابهای خود یاری کمک بگیرید.
5- با منابع مطمئن مشورت کنید
برای ازدواج مجدد باید موضوعات گوناگونی را بررسی کنید و از نظر هیجانی به نوعی ثبات درونی دست یابید. این موقعیت برای اکثر افراد استرسزا و فشارآور بوده و باعث میشود که برای تصمیم گیری تردیدهای زیادی را در وجود خود احساس کنند. برای مقابله با این مشکلات لازم است که از کمک گرفتن نترسید و با منابع مطمئن در این زمینه مشورت نمایید. روانشناسان متخصص در حیطه زوج و خانواده با برگزاری جلسات روان درمانی میتوانند سطح آمادگی روانی شما را بسنجند و هم چنین با بررسی ویژگیهای شخصیتی شما و همسر آیندهتان میزان سازگاری در ازدواج مجدد را ارزیابی نمایند. در نتیجه کمک گرفتن از آنها میتواند بینش خوبی در مورد چشم انداز زندگی مشترک در آینده در اختیار شما قرار دهد.
6- حد و مرزهای ارتباط با همسر سابق را مشخص کنید
قبل از ازدواج مجدد در مورد مسائل مرتبط با زندگی گذشتهتان به طور شفاف با همسر آیندهتان صحبت نمایید. برای مثال اگر به هر دلیل نظیر موضوعات مرتبط با فرزندان مجبور هستید ارتباط خود را با همسر سابق حفظ کنید در مورد چگونگی این ارتباط و حد و مرزهای آن گفت و گو نمایید. این مسئله پس از ازدواج میتواند به نوعی نگرانی و احساس عدم امنیت در همسر آیندهتان بیانجامد. در نتیجه لازم است که از ابتدا تکلیف این موضوع را روشن کرده و به همسر خود در مورد این ارتباطات اطمینان ببخشید.