x
۳۱ / ارديبهشت / ۱۴۰۱ ۱۸:۲۵

این حالتو از همسرت دیدی، نگران شو

این حالتو از همسرت دیدی، نگران شو

عوامل استرس زا در خانواده چیست؟ علاوه بر مرگ و مالیات که بنجامین فرانکلین می گفت هیچ وقت قابل اجتناب نیست مورد سومی هم هست که واقعا غیرقابل اجتناب است و آن هم استرس های خانوادگی است! بچه ها تغییر می کنند، والدین تغییر می کنند، اغلب برای بهتر شدن.

کد خبر: ۶۳۷۲۶۴
آرین موتور

به گزارش اقتصاد آنلاین، در یک خانواده اتفاقات تلخ وشیرین بسیاری رخ می دهد اما اتفاقات تلخ استرس بیشتری را به بار می آورند از جمله مرگ و بیماری در خانواده که مطمئنا این رویدادها باعث ایجاد احساس آسیب، ناامیدی، خشم و افسردگی می شود.

تعریف استرس خانواده

استرس خانواده را می توان به عنوان عدم تعادل واقعی یا خیالی بین خواسته های خانواده و توانایی خانواده برای برآوردن این خواسته ها تعریف کرد. به عنوان مثال، اگر خانواده ای مجبور به مذاکره مجدد در مورد وام مسکن خانه از سود 30 درصد به نرخ فعلی بازار شود، این می تواند خانواده را تحت استرس قرار دهد. یک عدم تعادل واقعی بین تقاضا، نرخ فعلی بازار و کمبود منابع مالی برای پاسخگویی به این تقاضا وجود دارد. در تعریف استرس خانواده، معمولاً به خواسته های موجود در خانواده به عنوان عوامل استرس زا گفته می شود.

یک عامل استرس زا یک رویداد یا انتقال زندگی است که در خانواده اتفاق می افتد. می تواند مثبت یا منفی باشد و باعث تغییر در الگوی مقابله خانواده شود. نمونه هایی از عوامل استرس زا می تواند رویدادی مانند تولد فرزند، خشکسالی، مرگ یا طلاق باشد. سایر عوامل استرس زا می توانند سختی هایی مانند افزایش هزینه های پزشکی به دلیل یک کودک بیمار مزمن یا یک تغییر طبیعی در رشد یکی از اعضای خانواده، مانند نوجوان شدن یکی از اعضای خانواده یا رسیدن به 40 سالگی باشد. 

تاثیر استرس و اضطراب بر بدن و زندگی روزمره

استرس در لغت به معنی تنش و تحت فشار بودن است. این وضعیت موجب می شود تاثیرات منفی بسیاری بر روی بدن بواسطه استرس و اضطراب گذاشته شود. در زیر به چند مورد از تاثیرات منفی استرس و اضطراب بر روی بدن و زندگی اشاره شده است:

  • کاهش سطح ایمنی بدن و بیماری
  • کاهش کارایی و عملکرد صحیح اعضای بدن
  • کاهش کارایی ذهن و حافظه
  • عدم بهره وری مناسب از توانایی ها در موقعیت های حساس
  • کاهش سطح اعتماد به نفس و بروز اختلال در روابط اجتماعی
  • گرفتگی عضلات و تیک های عصبی
  • خرابی پوست، ریزش مو، کاهش و یا افزایش کاذب اشتها
  • بدخوابی، بی خوابی و یا خواب بیش از حد
  • تاثیر منفی بر روی تناسب اندام
  • بروز سردرهای مزمن، سرگیجه و حالت تهوع
  • عملکرد نامناسب قلب، کلیه، ریه، روده و بسیاری از اعضای بدن
  • و ده ها مورد دیگر …!

بهترین راهکارها برای درمان و مقابله با استرس

روشهای زیادی در علم روانشناسی برای مقابله با استرس و اضطراب وجود دارند که بواسطه آنها می توان استرس و اضطراب را از بین برد. اما با توجه به تجربیاتی که در طول سالها فعالیت بدست آورده ایم تکنیک Relaxation یا روش آرامش بخشی بهترین روش برای از بین بردن استرس و اضطراب است. استفاده از این روش و به طبع آن رسیدن به حالت آرامش مزایای بسیاری دارد که بخشی از آنها عبارتند از:

  • از بین رفتن تپش قلب و برقراری ریتم منظم در تپش قلب
  • کاهش فشار خون و یا تعدیل فشار خون
  • عمیق و طولانی شدن دم و بازدم در تنفس
  • حفظ سطح و میزان قند خون بدن
  • کاهش تولید و فعالیت هورمون های استرس زا
  • بهبود وضعیت خون رسانی بدن به تمامی اعضا
  • کاهش تنش های عضلانی و تیک های عصبی
  • بهبود سطح تمرکز و خلق و خوی
  • بهبود کیفیت خواب و آرامش در آن
  • کاهش قابل توجه خشم و خستگی
  • افزایش اعتماد به نفس و سطح ایمنی بدن

پرخوری

شواهد و تحقیقات علمی، نشان می دهد که استرس طولانی مدت، می تواند موجب تولید کورتیزول بیش از حد و افزایش اشتهای فرد گردد. استرس همچنین می تواند شما را به یک فرد پرخوری عصبی مبدل سازد که برای غلبه بر استرس خود، به طور مداوم در حال غذا خوردن است.

راه حل :

جهت کاهش استرس در خانواده، اعضای خانه را در طول روز و حداقل به مدت 10 دقیقه دور هم جمع کنید، باهم صحبت کنید، باهم قدم بزنید، باهم کتاب بخوانید یا مجله ها روز را ورق بزنید، تمامی این اقدامات به طور باورنکردنی حتی برای 10 دقیقه در روز می تواند اثرات شگرفی بر مدیریت و کاهش استرس در خانواده داشته باشد.

خواب کم، دشمن سلامتی و محرک استرس

خواب کم، می تواند شما را از پای درآورد، همچنین می تواند متابولیسم پایه بدن شما را تحت الشعاع قرار داده و موجب افزایش اشتهایتان گردد و با بی حوصله کردن شما، مانع فعالیت شما خواهد شد که همین عامل هم موجب افزایش و اضافه وزن شما خواهد شد.

راه حل :

برنامه روتین و منظمی را جهت خواب اعضای خانواده فراهم نمایید، در نظر داشته باشید، که افراد بنا به نیازشان، به خواب نیاز دارند:

• کودکان 6 سال و کمتر از 6 سال : 11 تا 13 ساعت در روز

• کودکان در سن مدرسه : 10 تا 11 ساعت در روز

• نوجوانان : 8 تا 10 ساعت در روز

• بزرگسالان : 8 ساعت یا بیشتر

مشکلات مالی

مشکلات و دغدغه های مالی، یکی دیگر از مشکلات روتین است که سلامت شما و فرزندانتان را تحت تاثیر قرار می دهد، کودکان ممکن است، احساس کنند که اوضاع مثل همیشه نیست و یا مشکلی در خانه وجود دارد و حتی ممکن است ، این مشکل را به خود مرتبط بدانند.

راه حل :

در مورد مسائل مالی سخت نگیرد، مشکلات مالی، همچون سایر مشکلات روتین زندگی، گذرا و قابل حل است اما ممکن است، زمانبر باشد، با کودکانتان در این مورد صادق باشید و به آن ها وعده و قولی ندهید که نمی توانید از عهده آن برآیید. کودکان، به شدت باهوش هستند و شما را درک می کنند، به شرطی که موضوع را صادقانه برای آن ها توضیح دهید.

فریاد کشیدن

اگر از تاثیر استرس بر خانواده تان مطمئن نیستید، کافی است از گوش هایتان کمک بگیرید. هرقدر ما یا فرزندان مان استرس بیشتری را تجربه کنیم، تمایل بیشتری به بالا بردن صدا و ایجاد بگومگوهای غیرضروری پیدا می کنیم. دکتر آلتمن در این باره می گوید اگر فرزندان تان در گفت و گوها فریاد می کشند، همه تلاش تان را بکنید تا با اطمینان و آرامش بیشتری پاسخ آن ها را بدهید و این آرامش را به آن ها منتقل کنید اما اگر شما هم در مقابل فریاد می کشید، بهتر است گفت و گو را متوقف کنید. به فرزندان تان بگویید ما هردو نیاز به آرامش داریم پس باید بنشینیم و نفس عمیق بکشیم. این کار هم برای شما و هم برای آن ها ضروری است.

تنها غذا خوردن

وقتی شما یا همسرتان عصبی هستید و استرس دارید، فرزندان تان ترجیح خواهند داد برای این که با شما صحبت نکنند، کمتر سر میز غذا حاضر شوند.دکتر ماری الفورد، روان شناس و عضو انجمن روان شناسی می گوید: برای این که خانواده را سر میز غذا گرد هم بیاورید، جملات مثبتی درباره خانواده تان روی کاغذ بنویسید و هنگام صرف غذا، آن را بلند بخوانید. این کار کمک می کند بچه ها انتظار صرف غذا را در جوی آرام و مثبت داشته باشند. می توانید این کار را از هریک از بچه ها هم بخواهید و به این شکل، یک سنت جدید و مثبت در خانواده ایجاد کنید.

احساس بیماری

استرس مزمن، بدن را در هر سن و سالی تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی خانواده در شرایط پر استرسی قرار دارد، سیستم ایمنی اعضای خانواده ضعیف می شود و احتمال ابتلا به بیماری ها افزایش می یابد. در این شرایط، بچه های کوچک تر معمولا از دل درد، سردرد یا کابوس های شبانه شکایت می کنند و بزرگ ترها دچار درد گردن، شانه، پشت و گاهی نیز دچار بی خوابی می شوند. در چنین شرایطی، علاوه بر افزایش ساعت های خواب، از تمیز نگه داشتن دست ها و تحرک کافی خود و اعضای خانواده تان مطمئن شوید. برای این که ضمن جلوگیری از بیماری ها با عامل استرس زا نیز مقابله کنید، دکتر الفورد توصیه می کند به فعالیت های لذت بخش مانند بازی های خانوادگی شبانه یا دیدن فیلم بپردازید.

نداشتن اوقات فراغت

این که بچه ها بعد از مدرسه به کلاس های آموزشی بروند و بعد از آن هم به فعالیت های فوق برنامه دیگری بپردازند، فشار زیادی به همه اعضای خانواده وارد می کند و می تواند استرس صبحگاهی سروقت رسیدن به مدرسه، سرکار و... را افزایش دهد. دکتر آلتمن در این باره می گوید :به عنوان مثال اگر متوجه شدید درحال این طرف و آن طرف دویدن هستید تا سر وقت به مدرسه یا سرکار برسید، چند لحظه بایستید، 10 نفس عمیق بکشید و دوباره به آماده کردن خودتان مشغول شوید. این که با آرامش همه وسایل مورد نیازتان را بردارید اما چند دقیقه دیرتر برسید، کمتر از این که بعد از رسیدن به مدرسه یا سرکار متوجه شوید چیزی را فراموش کرده اید به شما استرس وارد خواهد کرد. اما راهکار بلند مدت، کاستن از میزان فعالیت ها و برنامه های خود و فرزندان تان است؛ هم شما و هم آن ها نیاز به زمان بیکاری و اوقات فراغت دارید.

نوبیتکس
ارسال نظرات
x