خواب عمیق سینماهای کشور
بلاتکلیفی وضعیت اکران سینماها همچنان ادامه دارد. یک سال پیش بود که همهگیری ویروس کرونا در تمام دنیا، چراغ سالنهای سینما را خاموش کرد و امید برای برونرفت از این شرایط روبهروز کمرنگتر شد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، در این میان، برخی اکران آنلاین فیلمهایشان را به ضررهای بیشتری که میتوانست متوجهشان شود، ترجیح دادند و برخی دیگر منتظر مساعدشدن شرایط ماندند. اما به نظر میرسد این انتظار بیش از حد طولانی شده است و مشخص نیست بار دیگر چه زمانی میتوان به تمایل مخاطبان برای حضور حداکثری در سالنهای سینما امیدوار بود؟
در روزهای پایانی اسفند سال گذشته، برخی از صاحبان آثار، تمایلشان را برای حضور در اکران نوروزی سینماها اعلام کردند. «هفتهای یک بار آدم باش» به کارگردانی شهرام شاهحسینی با داشتن 194 سالن سینما 4,279,466,500 در گیشه فروخت که توانست از سایر رقبایش در اکران نوروزی پیش بگیرد.
«خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی نیز 165 سالن سینما در اختیار دارد و تاکنون 3,624,480,000 فروش داشته است. «تکخال» به کارگردانی مجید مافی با 157 سالن سینما،2,868,836,500 در گیشه فروش داشته است.
«خون شد»، تازهترین اثر مسعود کیمیایی نیز با داشتن 132 سالن سینما، 846,273,466 فروش داشت و «لاله» به کارگردانی اسدالله نیکنژاد نیز با 94 سالن سینما، از رقبایش بازماند و به فروش 270,718,000 رسید.
این در حالی است که بنا بر اعلام ستاد ملی کرونا و با توجه به تغییر وضعیت کرونایی اکثر شهرستانهای کشور، تمامی سینماهای سراسر کشور تعطیل شدند. بنابراین، اکران فیلمهای نوروزی پس از سه هفته به پایان رسید و این در حالی است که مجموع فروش پنج فیلم اکرانشده به یکمیلیاردو 200 میلیون تومان رسیده است.
از سوی دیگر، به نظر میرسد بعد از شکست اکران نوروزی سینماها در سال 1400، این فیلمها در ادامه اکران آنلاین را آغاز کنند. ایسنا در گزارشی درباره شرایط اکران نوروزی سینماها نوشت: «پس از روزهای سختی که در سال ۱۳۹۹ بر سینما گذشت، انتظار میرفت در سال ۱۴۰۰ بهویژه پس از تغییر ردهبندی شغلی سینماها در گروهبندیهای کرونایی، شرایط بهتری برای سینماداران، پخشکنندگان و تهیهکنندگانی که فیلمهایشان آماده اکران است، فراهم شود. اما تغییر وضعیت پایتخت به سطح قرمز با افزایش تعداد مبتلایان به کرونا، انتظارها را بر هم زد و انتقال مشاغل سینمایی از گروه سه به گروه دو را نیز بیاثر کرد و حالا همان جریان سال قبل در حال تکرار است.
البته سال قبل از یک جهت متمایز بود که آن هم به خاطر اتفاق تازه اکران آنلاین رخ داد، ولی این تجربه هم هرچه جلوتر رفت بیفروغتر شد؛ تا جایی که به یک طرح شکستخورده تبدیل شد. اما اکران آنلاین فیلم «شنای پروانه» در چند وقت گذشته نشان داد اگر فیلم درخورتوجهی نمایش داده شود، میتواند در جذب مخاطب و جبران بخشی از سرمایه تولیدش موفق باشد.
بر همین اساس برخی دستاندرکاران فیلمهای اکران نوروزی در این فکر هستند که شاید بتوانند با ادامهداربودن تعطیلی سینماها و نامشخصبودن وضعیت روی اکران آنلاین حساب کنند.
البته فیلم «هفتهای یک بار آدم باش» شهرام شاهحسینی که در صدر فروش گیشه قرار دارد، احتمالا بیش از دیگر فیلمها منتظر بازگشایی سینماها خواهد ماند و همینطور فیلم «تکخال» که با توجه به کمدیبودنش، شانس نسبتا بهتری برای جذب مخاطب در سینماها دارد.
اما از میان سه فیلم دیگر اکران نوروزی که پیشتر خبرهای بیشتری هم از آنها در رسانهها منتشر شده است، سازندگان «خورشید» فعلا منتظر بازشدن سینماها هستند.
دراینباره محمدرضا صابری، پخشکننده فیلم «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی تأکید میکند فعلا برنامهای برای اکران آنلاین این فیلم ندارند.
جواد نوروزبیگی، تهیهکننده فیلم «خون شد» مسعود کیمیایی نیز با غیرقابل پیشبینی دانستن شرایط اکران گفت: بهزودی جلسهای را با آقای رنجکشان و مسعود کیمیایی خواهم داشت و صحبت میکنیم؛ چون به نظر میرسد با این شرایط باید چارهای دیگر بیندیشیم. البته اکران آنلاین هم با توجه به امکان کپیشدن فیلم شرایط مطلوبی ندارد، ولی باید با آقای کیمیایی هم مشورت کنم.
دیگر فیلم اکران نوروزی، «لاله» به کارگردانی اسدالله نیکنژاد است که از تولیدات مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی محسوب میشود و در سالهای قبل به خاطر بودجه زیادی که برای ساختش خرج شده بود و بعد دچار مشکلاتی در مالکیت فیلم شد، حاشیههای پرسروصدای زیادی داشت. محمد حمیدیمقدم، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، درباره اینکه آیا فیلم «لاله» که فروش کمتری هم نسبت به دیگر فیلمهای اکران نوروز داشته، به اکران آنلاین میرود یا خیر، پاسخ داد: وضعیت فعلی برای هیچکدام از فیلمها مناسب نیست و ما قرار بود در این روزها برای شروع پخش تیزرهای تلویزیونی فیلم «لاله» آماده شویم؛ چون «لاله» با توجه به گونه اکشن و ورزشی که پیشنهاد میدهد، میتوانست با تبلیغات، بیشتر دیده شود. بااینحال ناامید نیستیم و اکران آنلاین هم یکی از گزینههای قطعی است که برای آن آماده خواهیم شد، اما امیدوارم با طراحی بهتر برای آشنایی مخاطب با فیلم، ابتدا به تعداد مخاطبان در سینماها اضافه کنیم».