ایمنترین شهرهای جهان در ۲۰۱۷/ شاخصهای شهر ایمن چیست!؟
مدرس دانشگاه تهران با اعلام فهرست ایمنترین شهرهای جهان در سال ۲۰۱۷ شاخصهای شهرهای ایمن از نگاه جهانی را تشریح کرد.
اقتصاد آنلاین - فائزه مومنی؛ دکتر سید محسن طباطبایی مزدآبادی مدرس دانشگاه تهران در گفت و گو با اقتصادآنلاین در خصوص بایستههای شهر ایمن گفت: شهرها اغلب به عنوان سیستمهای پیچیده و دارای روابط درونی و بیرونی درهم تنیده معرفی میشوند و این پیچیدگی بر امنیت شهری تاثیر گذار است.
وی با اشاره به اینکه شهرها امروزه با خطرات طبیعی و انسانی زیادی مواجه هستند از حملات تروریستی گرفته تا تصادفات جادهای و ترافیکی و مخاطرات طبیعی مانند تغییر اقلیم و طوفان و زلزله و سونامی، افزود: و بنابراین ایمنی شهری موضوعی چالشی و درخور توجه است به همین دلیل بود که در سال 2012 در ناپل ایتالیا موضوع شبکه جهانی شهرهای ایمن تر مطرح شد و در اجلاس هبیتات 3 در سال 2016 در کیتو اکوادور یکی از رئوس مهم کنفرانس موضوع ایمنی شهرها بود.
طباطبایی افزود: یکی از اهداف مهم برنامه ریزی شهری ایمنی شهری میباشد که آسایش و آرامش را برای شهروندان در پی دارد و یک شهر امن شهری است که ایمنی را برای تمامی کسانی که در شهر زندگی میکنند، کار میکنند، از شهر دیدن میکنند و یا به هر طریقی در محیط فیزیکی شهر قرار دارند، فراهم میکند.
مدرس دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه ایمنی شهری دارای ابعاد متعددی میباشد، گفت: از جمله ابعاد آن امنیت دیجیتال است که امروزه تحت عنوان برنامههای هوشمندسازی شهری از آن یاد میشود؛ واقعیت آن است که شهرهایی که از فناوریهای نوین اطلاعات و ارتباطات بهره میبرند دارای ایمنی بیشتری هستند.
وی در این خصوص توضیح داد: در این شهرها تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات با شهرسازی، معماری، و حتی با ذهن افراد و شهروندان ترکیب شده است و بهصورت خلاقانه و نوآورانه مشکلات امروز و نسلهای فردا را حل میکند.
کارشناس ارشد مسائل شهری افزود: در این بین ساختمانها از اهمیت فزایندهای برخوردار هستند چرا که افراد بین 80 تا 90درصد اوقات خود را در داخل ساختمانها اعم از مسکونی، اداری، تجاری ، تفریحی و .. میگذرانند و هوشمندسازی ساختمان شامل نصب و به کار گیری سیستمهای تکنولوژیکی پیشرفته و یکپارچه مربوط به ساخت و ساز است.
وی از دیگر ابعاد ایمنی شهری را بحث سلامت و امنیت در حوزه سلامت دانست و گفت: امروزه شهرهای پیشرو جهان به دنبال ارتقاء وضعیت سلامت شهروندان خود هستند و در پی اطمینان خاطر از این موضوع هستند که شهروندان به خدمات بهداشتی و درمانی دسترسی مناسب دارند؛ از خدمات اورژانس گرفته تا جانمایی بیمارستانها و تکثر آنها در سطح شهر و همچنین خدمات مراقبت اجتماعی در این زمینه بسیار مهم هستند.
طباطبایی مزدآبادی با اشاره به اینکه مراکز درمانی پیشرفته از شاخصهای اصلی شهر ایمن هستند و این مراکز خود باید جزو امنترین سازههای شهر باشند اما بهعنوان مثال در زلزله اخیر متاسفانه بیمارستان شهر زلزله زده سرپل ذهاب جزء اولین ساختمانهایی بود که تخریب شد؛ افزود: سلامت شهروندان البته تنها منوط به این موارد نمیشود بلکه موضوعاتی چون محیط زیست سالم و مدیریت ترافیک شهری و تامین فضاهای سبز را نیز در بر میگیرد.
وی ادامه داد: شهر ایمن بدون تردید باید ترافیک روانی داشته باشد تا در مواقع بروز بحران بتوان به راحتی به مراکز درمانی تردد کرد.
طباطبایی موضوع قابل ذکر دیگر در زمینه ایمنی شهری را بحث ایمنی زیرساختهای شهری خواند و گفت: شهر بایداز ساختمانها، پلها، جادهها و دیگر زیرساختهای فیزیکی خود محافظت کند سازههای نامقاوم و ناپایدار و در معرض آسیب باید شناسایی شده و مورد بهسازی و بازسازی قرار بگیرند.
وی افزود: باید یادآوری کرد که منابع مالی اگر چه در زمینه ایمنی زیرساختها تعیین کننده هستند اما شواهد نشان میدهد که همیشه ثروتمندترین شهرها، امنترین در زمینه ایمنی زیرساختها نیستند بلکه این موضوع بیشتر ابعاد مدیریتی دارد.
مدرس دانشگاه تهران گفت: با نگاهی به فهرست شهرهای امن جهان در سال 2017 که در گزارشی توسط اکونومیست ارائه شده است متوجه میشویم که توکیو در راس شهرهای امن جهان قرار دارد و سنگاپور، اوزاکا، تورنتو و ملبورن در ردههای بعدی قرار دارند.
طباطبایی در تحلیل این فهرست تاکید کرد: این ردهبندی و اینکه بهعنوان مثال هیچکدام از شهرهای ثروتمند مانند لندن، پاریس و نیویورک در بین ده شهر امن جهان نیستد ناشی از بحث مدیریتی است و در باب مسائل مدیریتی، حادثه طبیعی زلزله مثال بارزی است. تجربیات نشان میدهد که میزان خسارتهای زلزله را نه بزرگای آن در مقیاس ریشتر ، بلکه شیوه مدیریتی ما قبل، حین و بعد از سانحه تعیین میکند.