با خواص پرشمار انجیر آشنا شوید + چند خوردنی خوشمزه
انجیر یک میوهی منحصربهفرد بوده که شکل آن شبیه به قطرهی اشک است. این میوه صدها هستهی کوچک دارد و پوست بنفش یا سبز آن قابل خوردن است. گوشت انجیر صورتی رنگ بوده و مزهی آن نسبتا شیرین است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، انجیر و برگ آن مواد مغذی فراوان و خواص متعددی برای سلامتی بدن دارند. از جمله خواص انجیر میتوانیم کمک به هضم، کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و مدیریت قند خون را نام ببریم. در این مقاله از دیجیکالا مگ تصمیم داریم شما را با ارزش غذایی و خواص انجیر آشنا کنیم و عوارض جانبی احتمالی آن را بگوییم. در پایان هم طرز تهیهی ۳ خوردنی دلچسب را با آن آموزش دهیم. اگر میخواهید فواید این میوهی تابستانی را بشناسید و راههای اضافه کردن آن به رژیم غذایی را یاد بگیرید، تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
ارزش غذایی انجیر
انجیر را میتوانید بهصورت خام یا خشک مصرف کنید. ارزش غذایی انجیر خام و خشک با هم متفاوت است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم انجیر خام
کالری: ۷۴
کربوهیدرات: ۱۹ گرم
پروتئین: ۰.۷ گرم
چربی: ۰.۳ گرم
فیبر: ۳ گرم
پتاسیم: ۲۳۲ میلیگرم
منگنز: ۰.۱ میلیگرم
ویتامین کا: ۴.۷ میکروگرم
ویتامین ب ۶: ۰.۱ میلیگرم
منیزیم: ۱۷ میلیگرم
کلسیم: ۳۵ میلیگرم
تیامین: ۰.۱ میلیگرم
ویتامین آ: سه درصد از نیاز روزانهی بدن
ویتامین ث: ۲ میلیگرم
ارزش غذایی انجیر خشک
کالری: ۲۴۹
کربوهیدرات: ۶۳.۹ گرم
پروتئین: ۳.۳ گرم
چربی: ۰.۹ گرم
فیبر: ۹.۸ گرم
منگنز: ۰.۵ میلیگرم
ویتامین کا: ۱۵.۶ میلیگرم
پتاسیم: ۶۸۰ میلیگرم
منیزیم: ۶۸ میلیگرم
کلسیم: ۱۶۲ میلیگرم
مس: ۰.۳ میلیگرم
آهن: ۲ میلیگرم
فسفر: ۶۷ میلیگرم
ویتامین ب ۶: ۰.۱ میلیگرم
تیامین: ۰.۱ میلیگرم
ریبوفلاوین: ۰.۱ میلیگرم
روی (زینک): ۰.۵ میلیگرم
خواص انجیر برای سلامتی
انجیر ویتامینها و مواد معدنی زیادی دارد و سلامتی بدن را به روشهای مختلف بهبود میبخشد. میتوانید انجیر را بهعنوان یک میان وعدهی سالم و مقوی نوش جان کرده یا با آن خوردنیهای مختلفی درست کنید تا از فواید آن بهرهمند شوید. در ادامه تعدادی از مهمترین خواص انجیر برای سلامتی بدن را بررسی کردهایم.
۱. سرشار از آنتیاکسیدانهای قدرتمند است
انجیر به دلیل آنتیاکسیدانهایی که دارد، سلامتی بدن را بهبود میبخشد. اکسیداسیون تقریبا تمام بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و با بیماریهای مختلف مثل پیری زودرس و سرطان ارتباط دارد. مواد غذایی سرشار از آنتیاکسیدان مثل انجیر به مبارزه با عارضههای ذکر شده کمک میکنند.
بعضی از انواع انجیرها آنتیاکسیدان بیشتری دارند؛ با این حال تمام انواع این میوهی تابستانی سرشار از پلیفنولهای مختلف هستند و میتوانند با استرس اکسیداتیو مبارزه کنند. مطالعات همچنین نشان میدهند که انجیر خشک شده منبع بهتری از ترکیبات پلیفنولی محسوب میشود و فعالیت آنتیاکسیدانی آن بیشتر از انجیر خام است.
۲. خواص ضدسرطانی دارد
بهطور سنتی از انجیر برای درمان بیماریهای مختلف از جمله سرطان استفاده میشود. یک مطالعه در دانشگاه چین نشان داد بعضی از ترکیبات موجود در انجیر به از بین بردن پوشش سلولهای سرطانی مختلف کمک میکنند. اگرچه به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است، اما محققان به این نتیجه رسیدهاند که انجیر به دلیل دارا بودن ترکیبات بیواکتیو میتواند با بیماریهای مختلف مبارزه کند.
۳. بیماریهای رایج را درمان میکند
هزاران سال است که انجیر برای درمان طیف وسیعی از بیماریهای رایج مورد استفاده قرار میگیرد.
میتوان بیش از ۴۰ نوع از بیماریهای گوارشی، تنفسی و… را با انجیر درمان کرد. مطالعات نشان دادهاند که انجیر یک میوهی مفید برای درمان آنمی، سرطان، دیابت، بیماری کبدی، اختلالات پوستی، عفونتهای دستگاه ادراری و… به شمار میرود.
۴. خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد
انجیر میتواند بهعنوان یک ترکیب ضدباکتری و ضدقارچ عمل کند. بررسی انجام شده در دانشگاه مالزی نشان داد که عصارهی انجیر میتواند با باکتریها، قارچها و میکروبهای مختلف مبارزه کند. مطالعات مختلف به این نتیجه رسیدهاند که انجیر میتواند پاسخ سیستم ایمنی بدن را تحریک کند. به همین علت است که این میوه یک مادهی غذایی عالی برای تقویت سیستم ایمنی بدن به شمار میرود. انجیر برای مبارزه با بیماریهای رایج گزینهی خوبی است.
۵. منبع عالی پتاسیم، فیبر و مواد مغذی دیگر محسوب میشود
پتاسیم و فیبر دو ترکیب حیاتی در رژیم غذایی هستند که بسیاری از افراد آنها را به اندازهی کافی دریافت نمیکنند. انجیر چه خشک باشد چه خام، فیبر بالایی دارد؛ به طوریکه حدود ۷ تا ۱۹ درصد از نیاز روزانهی بدن به این مادهی معدنی را برطرف میکند.
میتوانید با خوردن انجیر، با سطح پایین پتاسیم مبارزه کنید. فیبر به سیستم ایمنی بدن کمک میکند، خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد و به دلیل ایجاد احساس سیری، در کاهش وزن مفید است.
پتاسیم در تمام سلولهای بدن یافت میشود و به بدن کمک میکند درست عمل کند. انجیر خشک منبع عالی منگنز، منیزیم و کلسیم محسوب میشود که بسیاری از ما آنها را به اندازهی کافی دریافت نمیکنیم. میتوانید انجیر را بهعنوان یک میان وعدهی کمکالری نوش جان کنید.
۶. سلامت قلبی و عروقی را بهبود میبخشد
انجیر ممکن است فشار خون و سطح چربی خون را بهبود ببخشد که این موضوع میتواند به بهبود سلامت قلبی و عروقی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک کند. مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان دادهاند که مصرف انجیر منجر به بهبود سطح کلسترول کلی، کلسترول خوب (HDL) و تریگلیسیرید میشود.
علاوه بر این یک مطالعه به این نتیجه رسید که عصارهی انجیر فشار خون را در موشهایی که فشار خونشان در سطح معمولی و بالا بود، کاهش داد. با این وجود محققان در یک مطالعهی ۵ هفتهای روی ۸۳ فرد که سطح کلسترول بد خونشان بالا بود به این نتیجه رسیدند افرادی که هر روز ۱۴ عدد انجیر خشک (۱۲۰ گرم) مصرف کردند، در مقایسه با گروه کنترل هیچ تغییری را در سطح چربی خون خود تجربه نکردند. برای فهم بهتر رابطهی بین انجیر و سلامت قلب به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است.
خواص برگ انجیر برای سلامتی
برگ انجیر برای سلامتی بسیار ارزشمند است، چون خواص آنتیاکسیدانی دارد. برگهای انجیر را میتوانید خشک کرده و با آنها چای درست کنید. در ادامه بعضی از فواید برگ انجیر را در اختیارتان قرار دادهایم.
۷. اثرات ضددیابتی دارد
محققان در یک مطالعهی به موشهای صحرایی عصارهی برگ انجیر دادند. نتایج این مطالعه نشان داد که موشها کاهش گلوکز خون را تجربه کردند. علاوه بر این محققان به این نتیجه رسیدند که سطح کلسترول خون موشها هم کاهش پیدا کرد. آنتیاکسیدانهای موجود در انجیر به مبارزه با استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت کمک میکنند.
ثابت شده که انجیر درمان خوبی برای عوارض جانبی دیابت محسوب میشود. این میوه خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد و میتواند بسیاری از عملکردهای بدن که در اثر دیابت آسیب میبینند را تنظیم کند.
۸. به درمان سرطان پوست کمک میکند
برگهای انجیر ترکیبات بیواکتیو دارند. این ترکیبات در مبارزه با آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد عالی هستند. بعضی از شواهد نشان میدهند که برگهای انجیر در درمان سرطان پوست مفید هستند.
۹. اثرات ضدپیری دارد
مطالعات مختلف نشان دادهاند که عصارهی برگ انجیر حاوی خواص ضدپیری است. یک مطالعه به این نتیجه رسید افرادی که برگ انجیر و عصارهی برگ انجیر را مصرف میکنند، کاهش چینوچروک صورت را تجربه میکنند. علت این موضوع خواص آنتیاکسیدانی این میوهی تابستانی است.
یک مطالعهی منتشر شده به این نتیجه رسید که میتوان از کرم حاوی عصارهی انجیر برای درمان تیرگی یا لکههای پوستی (هایپرپیگمنتیشن)، آکنه و حتی ککومک استفاده کرد.
عوارض جانبی انجیر
مصرف انجیر ممکن است بعضی عوارض جانبی را به دنبال داشته باشد. برای مثال از آنجایی که از انجیر بهعنوان یک ترکیب طبیعی برای درمان یبوست استفاده میشود، ممکن است با مصرف آن دچار اسهال یا سایر مشکلات گوارشی شوید. علاوه بر این انجیر غنی از ویتامین کا است که میتواند با داروهای رقیقکنندهی خون تداخل پیدا کند و اثربخشی آنها را کاهش دهد.
اگر داروی رقیقکنندهی خون مصرف میکنید، باید حواستان به میزان مصرف انجیر و سایر مواد غذایی غنی از ویتامین کا باشد تا دچار عارضهی جانبی ذکر شده نشوید. بعضی از افراد ممکن است به انجیر حساسیت داشته باشند. اگر به گردهی درخت توس آلرژی دارید، به احتمال زیاد به انجیر هم حساسیت پیدا کنید. درخت انجیر حاوی لاتکس طبیعی است که ممکن است به آن حساسیت داشته باشید.
نحوهی خشک کردن انجیر
همانطور که گفتیم، ادعا میشود که مواد مغذی و در نتیجه خواص انجیر خشک بیشتر از انجیر خام است. میتوانید برای خشک کردن انجیر مراحل زیر را طی کنید.
۱.
اولین قدمی که باید برای خشک کردن انجیر انجام دهید این است که فر را روی ۶۰ درجهی سانتیگراد قرار دهید تا گرم شود.
۲.
مقدار مناسبی از انجیرها را بهطور کامل با آب بشویید و سپس آنها را خوب خشک کنید. انجیرها نصف کنید و سر آنها را ببرید و دور بیندازید.
۳.
انجیرها را به سینی فر منتقل کنید و در فر قرار دهید. هر از گاهی با احتیاط درب فر را باز کرده و آنها را زیر و رو کنید.
۴.
اجازه دهید انجیرها به مدت ۸ تا ۲۴ ساعت در فر بمانند تا به اندازهی کافی خشک شوند.
طرز تهیهی ۳ خوردنی با انجیر
میتوانید به کمک روشهای خلاقانه، انجیر را در برنامهی غذایی خود جای دهید. در ادامه نحوهی درست کردن ۳ خوردنی لذیذ با انجیر را آموزش دادهایم.
۱. اسموتی انجیر، موز و عسل
اگر ایدهی جدیدی برای درست کردن اسموتی به ذهنتان نمیرسد و از اسموتیهای تکراری خسته شدهاید، پیشنهاد میکنیم اسموتی انجیر را امتحان کنید؛ اسموتیای که در کنار انجیر، حاوی مواد اولیهی مقوی دیگری هم است.
مواد لازم
انجیر متوسط تازه: ۴ عدد
موز رسیده: نصف یک عدد
ماست یونانی بدون طعم: نصف لیوان
عسل: یک قاشق غذاخوری
شیر: نصف لیوان
طرز تهیه
۱.
ابتدا انجیرها را خوب بشویید و سر آنها را دور بیندازید. انجیرها را نصف کنید و در مخلوطکن بریزید.
۲.
موز، ماست یونانی، عسل و شیر را هم به انجیر اضافه کنید و مواد را چند پالس بزنید تا خوب نرم شوند.
۳.
اسموتی انجیر شما آماده است. آن را درون لیوان دلخواه خود بریزید و از خوردن آن لذت ببرید.
۲. سالاد انجیر
اگر گیاهخوار هستید یا به هر دلیلی دوست دارید سالادهای متنوعی را امتحان کنید، از تهیهی سالاد انجیر غفلت نکنید. این سالاد جذاب حاوی مواد اولیهی سالم است و میتواند برای انواع ذائقهها مناسب باشد.
مواد لازم برای تهیهی سالاد
گردوی نصف شده: نصف فنجان
انجیر تازهی بزرگ: چهار عدد
پنیر بز: ۶۰ گرم
مواد لازم برای تهیهی سس
سرکهی سفید: یک تا یک و نیم قاشق غذاخوری
عسل: یک قاشق چایخوری
روغن زیتون: دو قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه
۱.
فر را روی ۱۷۶ درجهی سانتیگراد بگذارید تا گرم شود. گردوها را به سینی فر منتقل کنید و اجازه دهید به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در فر بمانند تا رست شوند و عطرشان درآید. سپس سینی را از فر خارج کنید و بگذارید گردوها خنک شوند.
۲.
حالا نوبت به آماده کردن سس میرسد. در یک کاسهی کوچک سرکه، عسل، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید. آرامآرام روغن زیتون را اضافه کنید. سس را بچشید و در صورت نیاز نمک و فلفل بیشتری به آن اضافه کنید.
۳.
نوک انجیرها را بگیرید آنها را نگینی خرد کنید و درون کاسهی سرو بریزید. اگر انجیرها کوچک هستند، آنها را نصف کنید. گردوی رست شده و سس را به سالاد اضافه کرده و آنها را خوب مخلوط کنید. در پایان پنیر بز را درون سالاد بریزید. سالاد لذیذ و مقوی شما آماده است.
۳. اسموتی انجیر و خرما
این هم طرز یک اسموتی دیگر برای طرفداران اسموتیهای جدید و مقوی. توجه کنید که مواد اولیه این اسموتی برای دو نفر کافی است. میتوانید مواد اولیه را با توجه به تعداد نفرات کم یا زیاد کنید.
مواد لازم
انجیر: ۸ عدد
خرما بدون هسته: دو عدد
کرهی بادام: دو قاشق غذاخوری
شیر: دو فنجان
طرز تهیه
۱.
انجیرها را خوب بشویید و نوک آنها را دور بیندازید. سپس انجیرها را نصف کنید.
۲.
انجیر، خرما، کرهی بادام و شیر را در مخلوطکن بریزید و چند پالس بزنید. اسموتی که نرم شد، آن را درون لیوانها بریزید و نوش جان کنید.
کلام آخر
با خوردن انجیر میتوانید از خواص آن برای سلامتی بدن بهرهمند شوید. به نظر میرسد به غیر از میوهی انجیر، برگ انجیر و دمنوش برگ انجیر هم برای بدن مفید باشند. انجیر خشک ممکن است بهطور ویژه در درمان یبوست اثرگذار باشد. هرچند باید توجه داشته باشید که انجیر ممکن است با داروهای رقیقکنندهی خون تداخل پیدا کند، چون ویتامین کا زیادی دارد.
حواستان باشد انجیر خشک حاوی قند زیادی است؛ بنابراین در مصرف آن زیادهروی نکنید. در مقالهای که امروز برایتان تهیه کردیم، بعد از اشاره کردن به ارزش غذایی انجیر، دربارهی خواص این میوهی تابستانی لذیذ و برگ آن اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دادیم. سپس عوارض جانبی این میوه را گفتیم و نحوهی خشک کردن و طرز تهیهی چند خوردنی مقوی و سالم با آن را آموزش دادیم. از این روشها برای جای دادن انجیر در رژیم غذایی خود کمک بگیرید.