اگر از تنبلی خود خسته شده اید بخوانید...
درمان تنبلی چیست و چگونه میتوان بر آن غلبه کرد؟ ممکن است برای شما هم بارها اتفاق افتاده باشد که تصمیمی بگیرید و سپس به خاطر دشواری کار و بیحوصلگی از آن دست بکشید.
دلیل و علت اصلی تنبلی اینجاست
به گزارش اقتصاد آنلاین، تنبلی معضلی است که امروزه بسیاری از افراد را دچار بیتحرکی، عدم فعالیت و عدم پیشرفت کردهاست. تنبلی یک صفت نسبی است؛ بسیاری از افراد خود را به خاطر داشتن صفت تنبلی سرزنش میکنند و برخی دیگر از این مسئله راضی هستند. ممکن است برخی خود را تنبل بدانند ولی از دید دیگران بسیار تلاشگر باشند. تنبلی به هر دلیلی که باشد، مقابله با آن راههای جدیدی را به سمت پیشرفت و رسیدن به خواستهها و اهداف برای شما ایجاد میکند. اما گاه درمان تنبلی کار بسیار سختی به نظر میرسد؛ روانشناسان راههای زیادی را در این شرایط به شما پیشنهاد میکنند.
ماهیت تنبلی چیست؟
تنبلی عدم تمایل برای کار کردن، صرف انرژی و عقب انداختن هر کاری است که به انجام آن تمایل ندارید. این عدم تمایل برای انجام کارهایی است که افراد فکر میکنند بسیار سخت و ناراحت کننده است. معمولا هیچکس دوست ندارد برای رسیدن به اهدافش سخت کار کند وقتی میتواند فقط دراز بکشد و استراحت کند. انسان تا زمانی که ترس از بقای خود نداشته باشد دست به هیچ کاری نمیزند و در واقع میتوان گفت تمام تلاشهای انسان برای حفظ بقا و پیشرفت در زندگی است. درمان تنبلی نیز با همین هدف باید مورد توجه قرار بگیرد.
پیامدهای تنبلی چیست؟
تنبلی پیامدهای منفی زیادی برای افراد به همراه دارد و افراد تنبل همیشه مورد سرزنش قرار میگیرند. آگاهی از پیامدهای تنبلی به شما کمک میکند تا بیشتر در مورد رفتارهای خود فکر کنید و به فکر کار و تلاش و درمان تنبلی بیوفتید. در ادامه برخی از معایب تنبلی را شرح دادهایم:
1. آسیب رساندن به روابط بین فردی
به دلیل ملاکهای خاصی که افراد تنبل برای کار کردن دارند، معمولا تمایل دارند کار خود را به گردن دیگری بیاندازند. آنها معمولا درباره میزان و سختی کار خود اغراق میکنند، دنبال توجیه تنبلی هستند، وظایفشان را کم اهمیت میپندازند، غر میزنند و فکر میکنند بیشتر از بقیه کار میکنند و کسی قدر کارهای آنها را نمیداند. تمام این مسائل به کار و روابط آنها صدمه میزند.
2. افسردگی و اضطراب
این الگوهای رفتاری ممکن است باعث افت تحصیلی، از دست دادن شغل و آسیب دیدن روابط افراد تنبل شود. این اتفاقات باعث بدتر شدن شرایط آنها میشود. تنبلها بخاطر بی تفاوتیشان، در مورد داشتن یک کار جدید یا اصلاح روابط تردید میکنند و ترجیح میدهند خودشان را توجیه کنند، احساس بدبختی کنند و وضعیتشان روز به روز بدتر میشود. در این شرایط ممکن است به افسردگی دچار شوند. بیخوابی یا خوابیدن زیاد از علائم افسردگی است که به دنبال تنبلی بروز پیدا میکند. لازم است برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی به درمان تنبلی بپردازید.
3. آسیب به وضعیت جسمانی
یکی دیگر از جنبههای منفی تنبلی، فعالیت کمتر بدنی است. آنها ترجیح میدهند خودشان را در محدوده زندگیشان قرار دهند و از آن محدوده تکان نخورند. تنبلی و عدم تحرک، باعث غیر فعال شدن سلولهای چربی، افزایش حجم آنها و در نهایت چاقی میشود. همراه با چاقی و اضافه وزن ممکن است انواع مشکلات خواب و عزت نفس پایین بروز پیدا کند.
4. پشیمانی و حسرت
افراد تنبل به دلیل اینکه تمایلی به انجام هیچ کار مهمی ندارند، فرصتهای فراوانی که در طور زندگی به دست میآورند را از دست میدهند. آنها همیشه امیدوارند و خود را توجیه میکنند که بعدا جبران میکنند، بعدا کارشان را انجام میدهند اما همه میدانیم که هیچ بعدی وجود ندارد و تنها اتفاقی که بعدا میافتد حسرت از دست دادن فرصتها است.
5. تخریب فکر و روحیه
بدن انسان برای فعالیت ذهنی، هیجانات عاطفی و تحرک بدنی طراحی شده است و تخلیه درست تمام انرژیهای درونی باعث ایجاد حس خوب در فرد میشود. اما تنبلها این امکان را از خود میگیرند و به مرور زمان دچار رکود ذهن، ضعف حافظه و تخریب فکر میشوند. درمان تنبلی باعث میشود به مرور تواناییهای شناختی خود مانند حافظه، قدرت فکر کردن و خلاقیت را بازیابید و آنها را تقویت کنید.
دلایل تنبلی چیست؟
گذشتگان برای بقا و دوام آوردن در شرایط مختلف، مجبور به حفظ انرژی و منابع بودند. اما امروزه تنبلی باعث شدهاست افراد دست از تلاش برای پیشرفت در زندگی بردارند و تمایلی برای فکر کردن زیاد و یا انجام کارهای پر اهمیت و کم اهمیت نداشتهباشند. برای درمان تنبلی لازم است در ابتدا علتهای آن را شناسایی کنید. تنبلی دلایل گوناگونی دارد که برخی از مهمترین آنها را در ادامه ذکر کردهایم:
1. نداشتن اعتماد به نفس
احساس خود کم بینی احساسی تخریب کننده است که متاسفانه در بسیاری از جوانان امروزی دیده میشود. به طوری که خودشان را پایینتر و بی ارزشتر از آن میدانند که بخواهند موفق و تلاشگر باشند. هر تجربهای که با شکست و ناراحتی دیگران همراه شده، آنها را سرخوردهتر کرده و دیگر دلیلی برای انجام کاری نمیبینند. احساس خود کم بینی از عدم وجود اعتماد به نفس و عزت نفس پایین نشأت میگیرد.
2. پایین بودن سطح تحمل
افراد تنبل، معمولا خیلی زود ناامید و خسته میشوند. آنها پر توقع هستند و میخواهند همه چیز به بهترین شکل ممکن انجام شود، اما وقتی واقعیت را میبینند، سرخورده شده و راحت کنار میکشند. ترس از اینکه انتظارات از زندگی، در حد توان و ظرفیتهای آنها نباشد، باعث بی علاقگی و بی میلی نسبت به کارها میشود.
3. خشم و ناامیدی
افراد تنبل، معمولا از همه چیز زیاد انتقاد میکنند. اکثر توجیهات آنها نیز به این شکل است که آخرش چه میشود؟ البته ممکن است بعضی از این خشم و ناامیدیها، منطقی باشد. آنها میبینند که کسانی بدون تلاش به منافع زیاد دست پیدا میکنند و هر که زحمت بیشتری میکشد مزد کمتری دارد. نسبت به آینده و اصلاح آن ناامیدند و همه این موارد دلیلی برای بی میلی نسبت به انجام هر کاری میشود.
آنها اشتباهات خود را گردن دیگران میاندازند، بهانه تراشی میکنند و با عصبانیت دنبال توجیه ضعفها هستند. افراد تنبل از کسانی که با آنها مقایسه میشوند بیزارند و این خشم، آنها را تنبل میکند.
4. تربیت نادرست خانواده
خیلی از تنبلها تلاش کردن را یاد نگرفتهاند. این مسئله مستقیما به تربیت والدین بر میگردد. فراهم بودن همه چیز، انجام کارهای شخصی او توسط دیگران و رفع فوری نیازهای کودک، او را در آینده تنبل و زیاده خواه میکند. زیاده خواهی توقعات را بالا میبرد و این توقعات نادرست آنها را زمین میزند. بر عکس گاهی نوجوان به دلیل امکانات زیادی که دارد دیگر نیازی به تلاش خود نمیبیند. خانواده با آگاهی از راههای ایجاد انگیزه در نوجوانان میتوانند بر این مشکل غلبه کنند.
5. بی هدفی و افسردگی
افسردگی و پیامدهای مرتبط با آن، باعث میشود که فرد حقیقتا انرژی و توانی برای انجام کارها نداشته باشد. از هیچ کاری لذت نبرد و هیچ هدفی برای خود نداشته باشد. افسردگی، یکی از عمدهترین علل تنبلی است. ممکن است فردی که کاملا تلاشگر بوده، بعد از یک دوره افسردگی و ناتوانی، به این وضعیت عادت کند.
6. نداشتن استراحت و تفریح کافی
افراط در هر کاری میتواند آسیبزننده باشد. به همین دلیل لازم است همیشه حد اعتدال را رعایت کنید. کار مداوم و نداشتن زمان کافی برای تفریح و استراحت و پرداختن به علاقهمندیها تمام انرژی شما را میگیرد و در نتیجه پس از مدتی دچار خستگی فراوان و کسالت بسیار میشوید. در این شرایط تنبلی به سراغتان میآید و انگیزه هر کاری را از شما میگیرد. برای جلوگیری از این پیامدها لازم است به سلامت روان خود اهمیت دهید و یک برنامهریزی صحیح برای رسیدن به کار و فعالیت و تفریح و استراحت داشتهباشید.
راه های درمان تنبلی
اولین اقدامی که در این زمینه لازم است انجام دهید، صحبت با یک روانشناس یا مشاور متخصص در زمینه روانشناسی فردی است. علل و ریشههای تنبلی باید کشف شود، در صورت قابل حل بودن برطرف شود و راهکارهای عملی و تمرینهای منظم برای درمان آن ارائه شود. شما میتوانید در این زمینه از مشاوره تلفنی فردی کمک بگیرید. برخی از راهکارهای کنار آمدن با تنبلی و درمان آن شامل موارد زیر است:
1. برای درمان تنبلی ابتدا ذهن خود را منسجم کنید
لازم است که ابتدا به مشکل اصلی فکر کنید و بفهمید دلیل اصلی بی انگیزگیتان چیست. بر مشکل اصلی تمرکز کنید و زمانی را برای فکر کردن به آن بگذارید. برای منسجم کردن ذهنتان سازماندهی داشته باشید و وسایلتان را منظم کنید؛ به هم ریختگی جلوی آرامش ذهن شما را میگیرد. لازم است به حرفهای درون سرتان گوش دهید و دقت کنید به چه چیز فکر میکنید و چه میگویید. به فواید تلاش و چیزهای قشنگی که میتواند برای شما اتفاق بیفتد فکر کنید و از حرفها و افکار منفی در ذهنتان خلاص شوید.
2. چرخه معیوب را اصلاح کنید تا تنبلی درمان شود
ابتدا باید سعی کنید از خوابتان بگذرید و از تخت بیرون بپرید. تعویق زنگ ساعت برای مقدار کمی چرت زدن بیشتر بسیار برای شما مضر است. فکر میکنید ماندن در رختخواب برای شما بهتر است و به شما انرژی بیشتری در طول روز میدهد اما کاملا برعکس است و خوابیدن زیاد باعث خستگی بیشتر میشود.
3. برای درمان تنبلی هدف گذاری کنید
برای از بین بردن تنبلی هدفهای قابل دسترسی تعیین کنید. لازم است چیزی برای دنبال کردن و انگیزهای برای تلاش کردن داشته باشید. اهدافی که برای شما آسانتر است و با توانایی شما سازگار هستند تعیین کنید. بهتر است لیستی از خواستهها و چیزهایی که میخواهید به دست بیاورید تهیه کنید. داشتن این اهداف در مقابل چشم و تمرکز روی آنها باعث میشود شما انرژی خود را برای دستیابی به آنها حفظ کنید. روی یخچال، آینه یا در اتاقتان میتوانید این لیست را نصب کنید.
4. کارها و ارزشهایتان را بازبینی کنید
به طور منظم اهمیت و ارزش مسائل و اهدافی که درگیرش هستید را بررسی کنید. به خودتان یادآوری کنید که چقدر آن کار مهم است و هربار که از آنها چشم پوشی کردهاید چقدر ناراحت و افسرده شدهاید. برای ارزش گذاری بهتر کارهای خود میتوانید روشهای زیر را به کار ببرید:
_به خودتان اعتماد به نفس دهید و دائم بگویید که میتوانید.
_لباس هایتان را از کمد درآورید؛ فکر کنید چرا باید آنها را بپوشید. سپس لباستان را خودتان اتو کنید.
_ورزش کنید و از مزایای آن بهرهمند شوید. همانطور که بسیاری از متخصصان اثبات کردهاند، ورزش انرژی شما را بیشتر میکند؛ مخصوصا ورزش صبحگاهی.
_درگیر زندگی محدود و روابط محدود خود نشوید؛ پوششتان را تغییر دهید، مسیرهای متفاوتی برای رفتن به محل کار یا مدرسه یا منزل انتخاب کنید. تغییرات هرچند کوچک به شما کمک میکند تا با جنبههای دیگر زندگی آشنا شوید.
5. برای درمان تنبلی فعال باشید و اقداماتی را انجام دهید
از یک جایی شروع کنید. سختترین و مهمترین مرحله همین است. بدانید که همه چیز از یک نقطه صفر شروع میشود. هر کاری کنید، بدون شروع کردن و اراده، نمیتوانید تنبلی را درمان کنید.
_زمان خود را مدیریت کنید و کارهای خود را به مراحل کوچک تقسیم کنید تا قابل دسترستر باشند.
_شما تنها مربی و معلم خود هستید. منبع اصلی الهامات خودتان هستید. پس به خودتان گوش دهید، به خودتان بگویید من میتوانم این کار را انجام دهم. این را بلند بگویید و حتی شده ضبط کنید و برای خود پخش کنید.
_وقتی نیاز به کمک دارید، از دیگران بخواهید به شما کمک کنند. انسان موجودی اجتماعی است و بخشی از وجود ما کمک خواستن و کمک کردن به دیگران است.
_با خودتان رو راست باشید و خودتان را گول نزنید. دنبال توجیه نباشید و اگر تنبلی کردید خودتان را تنبیه کنید.
_هر مرحلهای را که با موفقیت گذراندید، از خودتان تعریف کنید. هر قدم کوچک، یه قدم شما را به اهداف بزرگ نزدیک میکند.
_لازم است خواب کافی و با کیفیت داشتهباشید تا دچار تنبلی و خستگی نشوید. هر روز در ساعت معین بخوابید و در ساعت مشخصی هم از خواب بیدار شوید و به ساعت خواب خود پایبند بمانید.
6. برای درمان تنبلی با انگیزه بمانید
موارد زیر به شما کمک میکنند تا برای انجام کارها انگیزه خود را افزایش دهید:
_یاد بگیرید که به خودتان پاداش دهید، حتی برای هر کار کوچکی که انجام میدهید. این پاداش میتواند یک جمله محبت آمیز به خود، یک فنجان قهوه و یا یک شاخه گل باشد. به این تربیت مغز شما نسبت به انجام کارهای مفید شرطی میشود.
_هدفهای خود را هفتگی بنویسید و نگذارید خیلی ساکن و تکراری شوند.
_بدانید که هرکاری بکنید ارزشش را دارد. همه میدانند که هر موفقیتی 99 درصد تلاش است و 1 درصد استعداد.
_برنامه منطقی بریزید و نسبت به آن حساس باشید. کارهای زیاد شما را میترساند و حواس پرتی میآورد؛ وظایف غیر ضروری را حذف کنید و به اولویتها برسید.
_در مسیر هدفتان حرکت کنید. ممکن است گاهی خسته شوید اما با پاداش دادن به خودتان به مسیر برگردید.
و در نهایت پا پس نکشید، هیچ هدفی را رها نکنید؛ گاهی حرکت کردن سخت است، مشکلات زیادی سر راه شما قرار میگیرد. اما باید مقاومت کنید. هر بار که ناامید شوید، تمام راهی که آمدهاید بی فایده میشود. چیزهایی که شما را مردد و وسوسه میکند رد کنید و از آن نترسید. فرصت برای خوش گذرانی و استراحت داشتهباشید.
7. با فعالیتهای کوچک شروع کنید
برای درمان تنبلی نباید به سراغ انجام کارهای بسیار بزرگ و هدفهای دور از دسترس بروید. چرا که به احتمال زیادی در نیمهی راه آنها را رها میکنید. بهتر است از کارهای کوچک و راحتتر شروع کنید. در این صورت به تدریج به هدفهای خود میرسید اما لازم است صبر و حوصله داشتهباشید. کارهایی که میخواهید انجام دهید را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنید و برای انجام هر کدام برنامه بریزید.
8. برنامهریزی یکی از راههای درمان تنبلی
در بسیاری موارد تنبلی از شلوغی، سردرگمی و ازدیاد کارها نشأت می گیرد. در این شرایط بهتر است برنامههای خود را سامان دهید و آنها را از هم تفکیک کنید. تفکیک کارها به شما کمک میکند تا با آرامش به هر کدام از آنها بپردازید. همچنین مدیریت زمان اهمیت زیادی دارد. افرادی که از کمبود وقت گلایه میکنند در واقع هیچ برنامه مشخصی برای آن ندارند و درست از زمان خود بهره نمیبرند. اتلاف وقت و عدم برنامهریزی مناسب باعث سردرگمی و تنبلی میشود.