مدارک لازم جهت تعویض پلاک خودرو (سال ۱۴۰۲) + مراحل و هزینه
![مدارک لازم جهت تعویض پلاک خودرو (سال ۱۴۰۲) + مراحل و هزینه مدارک لازم جهت تعویض پلاک خودرو (سال ۱۴۰۲) + مراحل و هزینه](/files/fa/news/1402/2/20/1059580_462.jpg)
مدارک لازم جهت تعویض پلاک خودرو شامل شناسنامه و کارت ملی، سند احراز محل سکونت، جدیدترین قبوض مربوط به محل سکونت و ... می شود.
به گزارش اقتصاد آنلاین،مدارک لازم جهت تعویض پلاک خودرو،مراحل و هزینه های مربوط به آن در این مطلب شرح داده شده است.
تعویض پلاک خودرو در چه صورتی انجام می شود؟
در زمان فروش خودرو یا موتور و یا انتقال مالکیت آن ها، به هرشیوه قانونی دیگر مانند صلح و هبه، یکی از تشریفات قانونی که باید انجام گیرد، مساله تعویض پلاک است که با اخذ نوبت از سامانه مربوطه و سپس، مراجعه حضوری فروشنده و خریدار، به مرکز تعیین شده، صورت می گیرد.
فروشنده و خریدار در پروسه تعویض پلاک در سال جدید به مدارک متعددی احتیاج دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. به خاطر داشته باشید که علاوه بر حضور فیزیکی خریدار و فروشنده، به حضور فیزیکی خودرو نیز احتیاج است.
مدارک لازم برای تعویض پلاک خودرو در سال ۱۴۰۲
مدارک لازم برای تعویض پلاک خودرو در سال جدید برای خریدار و فروشنده متفاوت است.
وقتی مالک خودرو یا موتور سیکلت، برای انتقال آن به شخص دیگری، با قرارداد بیع، صلح یا یکی دیگر ازقراردادهای انتقال دهنده مالکیت اقدام می کند باید مراحلی پشت سر گذاشته شود تا مالکیت تمام و کمال به نام شخص خریدار منتقل شود.
از این رو ارائه مدارک اهمیت زیادی دارد و مراکز تعویض پلاک پیش از تکمیل مدارک لازم و قانونی و ارائه آن توسط طرفین ،درخواست آنها را مبنی بر تعویض پلاک رد خواهند کرد.
مدارک لازم برای تعویض پلاک ماشین به شرح زیر است:
مدارک تعویض پلاک خودرو برای خریدار
مدارک لازم تعویض پلاک خودرو در سال ۱۴۰۲ برای خریدار شامل موارد زیر میشود:
- اصل شناسنامه و کارت ملی
- سند احراز محل سکونت (سند خانه، اجارهنامه و...)
- جدیدترین قبض آب، برق یا گاز متعلق به محل سکونت خریدار
- درصورتیکه محل سکونت به نام خریدار نباشد، به مدارک شناسایی فردی که محل سکونت به نام او است و همینطور مدارک تأییدکننده نسبت (همسر، والدین و...) احتیاج است.
مدارک تعویض پلاک خودرو برای فروشنده
در سال جدید، فروشنده در هنگام مراجعه به مراکز تعویض پلاک مستلزم ارائه مدارک زیر است:
- سند خودرو، برگ سبز یا برگه شناسایی خودرو
- کارت خودرو
- اصل شناسنامه و کارت ملی
- بیمهنامه شخص ثالث خودرو
- برگه تأییدیه معاینه فنی معتبر (برای خودروهایی که حداقل ۴ سال از تولید آنها گذشته باشد.)
- برگه عدم خلافی خودرو (فروشنده در همان مرکز تعویض پلاک نیز میتواند خلافی خودرو را تسویه کرده و برگه عدم خلافی را دریافت کند.)
مدارک احراز سکونت جهت تعویض پلاک شامل چه مواردی می شود؟
زمانی که اقدام به تعویض پلاک خودرو می کنید ، پلیس خودرو باید از صحت محل سکونت مالک خودرو مطمئن شود تا میان شماره دو رقمی پلاک ماشین و محل سکونت تمایز وجود نداشته باشد.
از این رو خریدار خودرو باید سندِ احراز محل سکونت خود را ارائه دهد تا به پلیس راهور ثابت کند که اطلاعات شما در سامانه شمارهگذاری پلیس، بهروز رسانی شده است.
شماره گذاری برای خودروهای صفر متفاوت است؛ در گذشته پلاک کردن خودرو صفر کیلومتر هم در مراکز تعویض پلاک انجام میشد اما از سال ۹۷ اعلام شد که شرکتهای سایپا و ایران خودرو ،پلاکگذاری خودروهای تولیدی خود را انجام میدهند تا شائبهای درباره خروج خودروهای بدون پلاک از کارخانه صورت نگیرد.
درباره مدارک احراز محل سکونت لازم به ذکر است که شرایط برای احراز محل سکونت طوری است که ساکنان هر شهر فقط بتوانند پلاک آن شهر را دریافت کنند. چون بسیاری از افراد هستند که مثلاً در شهرستان زندگی میکنند و بنا به دلایل مختلف خواهان دریافت پلاک تهران یا شهرهای دیگر هستند!
برای اکثر خدماتی که در مراکز شماره گذاری خودرو و موتورسیکلت ارائه می شود، باید مدارک احراز محل سکونت وجود داشته باشد. به همین دلیل قبل از مراجعه به مراکز موردنظر، بهتر است موارد زیر را آماده کنید:
1- احراز سکونت برای مالکان خانه
ارائه سند مالکیت خانه به نام مالک خودرو به همراه یک قبض خدماتی (برق یا گاز یا آب) که تاییدکننده آدرس مالک خودرو باشد.
2- احراز سکونت برای مستاجران خانه
ارائه سند اجاره منزل به نام مالک خودرو که کد رهگیری و تاییدیه سازمان املاک داشته باشد.
3- احراز سکونت برای مشاغل آزاد
ارائه جواز کسب به نام مالک خودرو، به همراه یک قبض خدماتی که تاییدکننده آدرس مالک خودرو باشد.
4- احراز سکونت برای کارمندان دولت
ارائه معرفینامه از محل خدمت (سازمانهای دولتی یا نیروهای مسلح) با قید آدرس سکونت که توسط سازمان مربوطه، تایید شده باشد.
5- احراز سکونت برای والدین دانش آموزان
ارائه گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان با قید آدرس محل سکونت والدین که توسط آموزش و پرورش، تایید شده باشد.
6- احراز سکونت در موارد خاص
اگر هیچکدام از شرایط فوق را ندارید، میتوانید از این دو روش برای تایید محل سکونتتان استفاده کنید:
الف) ارائه سند مالکیت خانه به نام همسرتان به همراه یک قبض خدماتی که تاییدکننده آدرس مالک خودرو باشد.
ب) ادعای سکونت در منزل والدین را داشته باشید و سپس سند (مالکیت یا اجاره) خانه به نام والدینتان را ارائه کنید.
مراکز احراز محل سکونت
برگه احراز محل سکونت فقط در مراکز تعویض پلاک خودرو صادر میشود. بنابراین برای گرفتن این برگه، باید به این مراکز مراجعه کنید.
برای انجام تعویض پلاک با وکالت، چه مدارکی لازم است؟
مدارکی که برای دادن وکالت و همچنین تنظیم سند آن برای تعویض پلاک موردنیاز است، شامل فاکتور کارخانه/برگه گمرکی، شناسنامه و کارت ملی، بنچاقهای ابتیاعی، شناسنامه مالکیت (برگه سبز)، تعیین مدت اعتبار وکالتنامه، نشانی، کدپستی و شماره تلفن وکیل یعنی خریدار میشود.
وکالت تعویض پلاک در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵۰ هزار تومان است. این هزینه هر سال تغییر نمیکند و تقریبا سه چهار سال یک بار افزایش مییابد.
مدارک مورد نیاز برای شماره گذاری و تعویض پلاک ماشینهای وارداتی
شماره گذاری خودروهای وارداتی متفاوت از خودروهای داخلی است و مالکان آن باید مراحل زیر را جهت تعویض پلاک پشت سر بگذارند:
- حضور مالک یا نماینده قانونی ایشان به همراه وسیله نقلیه جهت سیر مراحل قانونی.
- اصل مدارک شناسایی معتبر شامل کارت ملی یا شناسنامه مالک و نماینده قانونی.
- ارائه اصل اسناد و مدارک وسیله نقلیه ،خودروهای ساخت داخل (سند فروش)و خودروهای وارداتی (پروانه/گواهینامه/ مدلول سند گمرکی و اخذ تاییدیه گمرکی از سامانه گمرک در باجه مدیر فنی) و یا سند فروش مزایده ای.
- بررسی و تائید اسناد و مدارک وسیله نقلیه توسط کارشناس حقوقی مستقر در مرکز تعویض پلاک.
- بررسی وضعیت تبصره ۱۳ خودروهای وارداتی.
- بازدید و تائید کاردکس به منظور احراز اصالت وسیله نقلیه توسط افسران کارشناس عالی تصادفات و امور فنی بازنشسته و ممهور نمودن کاردکس به مهر و امضاء افسران بازدید کننده مجاز.
- ارائه مدارک مبنی بر مفاصاحساب دیون دولتی.
- تخصیص پلاک به فرد بر اساس محل سکونت مالک.
- واریز هزینه شماره گذاری خودرو آخرین نرخ در تاریخ ۱/۱۲/۹۷ ۱۰۰ هزار تومان است. هزینه را می توانید در مراکز تعویض پلاک از طریق دستگاه های کارت خوان نیز پرداخت کنید.
- پرداخت هزینه مصوب جهت صدور و ارسال کارت هوشمند مشخصات وسیله نقلیه .
مراحل تعویض پلاک خودرو
مراحل تعویض پلاک عبارتند از:
پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو
سامانه دریافت مالیات نقل و انتقال خودرو، سامانه ای است که از طریق آن، متقاضیان می توانند برای پرداخت مالیات انتقال خودرو، پیش از مراجعه به مراکز تعویض پلاک، اقدام نمایند.
اخذ نوبت اینترنتی از سایت nobatdehi.epolice.ir
در حال حاضر، چنانچه، فردی قصد داشته باشد تا برای فروش ماشین و انتقال مالکیت آن، به دیگری اقدام کرده، طبق قانون جدید انتقال سند خودرو، ابتدا، باید با مراجعه به سامانه نوبت دهی تعویض پلاک، به آدرس nobatdehi.epolice.ir نوبت مراجعه به یکی از مراکز تعویض پلاک خودرو را دریافت کند.
مراجعه به مرکز تعویض پلاک خودرو
خریدار و فروشنده همراه یکدیگر به مرکز تعویض پلاک مراجعه می کنند.
در بدو ورود برگه ای در اختیار آنها قرار می گیرد که در آن شماره نوبت و باجهای که باید به آن مراجعه کنند مشخص شده است. خودرو را پارک و به باجه موردنظر مراجعهکرده تا مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک را تحویل دهید. فرم را پر کرده، هزینه تعویض پلاک ،پست سند و کارت خودرو را بپردازید. فراموش نکنید همه این هزینه ها بجز هوزینه تعویض پلاک بر عهده خریدار است. به این نکته توحه داشته باشید که در این مراکز پول نقد دریافت نمی شود.
کارشناسی خودرو و تأیید اصالت آن
پس از مرحله قبل باجه برگه دیگری ارائه می دهد که باید نزد کارشناسان مرکز تعویض پلام ببرید تا خودروی شما را بازدید و اصالت آن را بررسی کنند.
کارشناسان تمام مشخصات خودرو را با مشخصات درجشده در برگه از جمله شماره شاسی، شماره موتور و سایر موارد تطبیق میدهند. بعد از تأیید اصالت خودرو، مجوز فک پلاک قبلی، صدور و نصب پلاک جدید را به شما ارائه میدهند. حالا خریدار باید به انبار پلاک برود و پلاک خود را تحویل بگیرد.
فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید ماشین
اگر شما شخص "خریدار" هستید به انبار مراجعه کرده و پلاک را تحویل بگیرید. در این رابطه دو حالت وجود دارد:
حالت اول: اگر قبلا خودرویی داشتهاید که پلاک آن آزاد است، میتوانید دوباره همان پلاک را تحویل بگیرید . اگر از زمان فک پلاک قبلی کمتر از 3 سال گذشته است، دیگر هزینه ساخت پلاک ندارید،زیرا پلیس تا 3 سال پلاکهای فکشده را نگه میدارد. اگر چند پلاک آزاد داشتهاید، این پرسش مطرح می شود که کدامیک را میخواهید روی این خودروی جدید نصب کنید. بعد از انتخاب، اگر پلاک موجود باشد، آن را برایتان نصب میکنند و اگر نه، دوباره آن را میسازند.
ساکنان تهران می توانند پلاک قدیمی را در همان مراکز تعویض پلاک تحویل بگیرند اما برای ساکنان سایر استان ها ۲۴ تا ۴۸ ساعت زمان لازم است تا پلاک برایشان پست شود.
حالت دوم: اگر از قبل هیچ پلاکی ندارید، بنابراین یک پلاک جدید با شماره جدید برایتان نصب میکنند.
هزینه تعویض پلاک خودرو در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟
هزینه تعویض پلاک خودرو در سال ۱۴۰۲ نیز نسبت به سال ۱۴۰۱ که ۳۷۳ هزار تومان بود، تغییر کرده است. این هزینه را خریدار خودرو پرداخت میکند تا مالکیت خودرو و پلاک منتقل شود.
سؤالات متداول
فرایند تعویض پلاک چقدر زمان میبرد؟
بهطور کلی ۳ تا ۶ ساعت زمان برای تعویض پلاک نیاز دارید. اگر قصد دارید برای انجام این کار مرخصی بگیرید یا جلسات مهمی را لغو کنید، بهتر است بدانید که نصف روز شما کاملا در مراکز تعویض پلاک صرف خواهد شد.
آیا امکان انتقال پلاک به همسر و فرزندان وجود دارد؟
براساس قانون تعویض پلاک، امکان انتقال و تغییر نام مالک پلاک به دیگر اعضای خانواده وجود ندارد. یعنی بدون انتقال سند خودرو نمیتوانید مالکیت پلاک ماشین را تغییر بدهید. پس حتما باید اول ماشین را به نام فرزند خود بزنید و بعد با فک پلاک قبلی پلاک جدید به نام او برایش صادر میشود.
یعنی برای انتقال پلاک ماشین به همسر یا فرزند باید حتما اول سند ماشین بهنام او ثبت شود. در غیر این صورن امکان انتقال پلاک وجود ندارد.
آیا امکان انتخاب پلاک فرد یا زوج وجود دارد؟
فرایند انتخاب شماره پلاک به صورت رندم رخداده و بنابراین متقاضی هیچ دخالتی در انتخاب آن ندارد. به همین دلیل فرد متقاضی نمیتواند درخواستدهد که پلاک وی به صورت زوج یا فرد صادرشود. این درخواستها نیز مخصوصا به دلیل اجرای طرح ترافیکی زوجوفرد انجام میشود. بنابراین نباید به وعدههای دریافت شماره پلاک مطابق با نظر فرد متقاضی توجهکرد. در این موقعیتها تنها میتوان میان پلاکهای جدید و قدیم یکی را انتخاب کرد یا درخواست پلاک رند داد.
آیا تعویض پلاک نیاز به گواهینامه دارد؟
گواهینامه جزو مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک خودرو نیست. یعنی بدون داشتن گواهینامه یا درصورت پایان اعتبار گواهینامه هم میتوان برای انجام کارهای تعویض پلاک اقدام کرد.
آیا ارائه برگ معاینه فنی برای تعویض پلاک خودرو لازم است؟
معاینه فنی بهنام خودرو ثبت میشود و نه پلاک، اما برای شمارهگذاری، فروشنده ماشین باید برگه معاینه فنی را به کارشناسان، تحویل بدهد. برگه معاینه فنی باید حتما از مراکز مجاز صادر شده باشد.