x
۱۳ / آبان / ۱۳۹۸ ۰۶:۴۰

مجوز چین برای تحریم 3/6میلیارد دلاری آمریکا

مجوز چین برای تحریم 3/6میلیارد دلاری آمریکا

در میدان جنگ تجاری چین – امریکا اکنون یک برگ برنده قوی در دست چین است؛ سازمان تجارت جهانی برای اعمال تحریم‌های جبرانی علیه امریکا چراغ سبز نشان داد و با حدود نیمی از مبلغ درخواستی دولت پکن برای تحریم امریکا معادل سالانه 3.6 میلیارد دلار موافقت کرد.

کد خبر: ۳۹۲۱۰۴
آرین موتور

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، در بیانیه‌ای که در سایت این سازمان اقتصادی بین‌المللی قرار گرفت، در توضیح چرایی اتخاذ این تصمیم آمده است: «ایالات متحده به قوانین سازمان تجارت جهانی در اعمال تعرفه‌ها پایبند نبوده و در برطرف کردن قوانین ضد دامپینگ شکست خورده و باعث شده چین هم اقدام تلافی جویانه انجام دهد.» این تصمیم سازمان تجارت جهانی می‌تواند بر آتش دشمنی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا با این نهاد اقتصادی بین‌المللی بیفزاید.

به‌گزارش خبرگزاری رویترز، پنل داوری سازمان تجارت جهانی که متشکل از سه عضو است، به درخواست چین برای اعمال تحریم‌های جبرانی علیه امریکا پاسخ مثبت داد و اعلام کرد از آنجا که صادرکنندگان چینی سالانه 3.579 میلیارد دلار از تعرفه‌ها و قوانین ضد دامپینگ امریکا متضرر می‌شوند، اکنون چین می‌تواند سالانه به‌همان میزان تعرفه‌های تلافی جویانه علیه کالاهای امریکا اعمال کند.

بُرد جهانی در معرکه جنگ تجاری

در سپتامبر 2018 بود که دولت پکن از امریکا به‌سازمان تجارت جهانی شکایت و اعلام کرد، چین سالانه 7.043 میلیارد دلار به‌خاطر تعرفه‌های ضددامپینگ امریکا که از نظر سازمان تجارت جهانی غیرقانونی است، خسارت می‌بیند. چین خواستار مجوزی برای افزایش موانع بر کالاهای امریکایی درست به‌همان میزان 7.043 میلیارد دلار شد اما سازمان تجارت جهانی با حدود نیمی از این میزان موافقت کرد و از این پس دولت پکن می‌تواند سالانه 3.6 میلیارد دلار تعرفه بر کالاهای امریکایی اعمال کند. این افزایش تعرفه یا به بیان دیگر تحریم‌های جبرانی، علاوه بر تعرفه‌هایی است که دو کشور در بیش از یک سال گذشته در قالب جنگ تجاری بر کالاهای یکدیگر اعمال کرده‌اند. چین و امریکا در جریان جنگ تجاری حدود 500 میلیارد دلار تعرفه تلافی جویانه بر کالاهای یکدیگر بسته‌اند. اگرچه دفتر نمایندگی امریکا در سازمان تجارت جهانی واکنش فوری به تصمیم این سازمان بین‌المللی علیه واشنگتن نشان نداد اما یک مقام امریکایی که نخواست نامش فاش شود از این تصمیم ابراز تأسف کرد و گفت، دولت ترامپ به‌صورت فعالی به رایزنی با اعضای خود و سهامداران خواهد پرداخت تا نحوه پیشرفت به جلو در این زمینه را بررسی کند. او در عین حال تأکید کرد، این تصمیم تأثیری بر مذاکرات تجاری کنونی میان امریکا و چین نخواهد گذاشت.

این تصمیم سازمان تجارت جهانی علیه امریکا از یک سو می‌تواند باعث تشدید تنش‌ها در جریان مذاکرات اقتصادی پکن – واشنگتن شود و از سوی دیگر حملات ترامپ به سازمان تجارت جهانی را بیش از پیش کند. البته برخی کارشناسان بر این باورند، این اتفاق یک سلاح قانونی قدرتمند در اختیار چین قرار داده که می‌تواند از این سلاح در مذاکرات خود با امریکا استفاده کند و شاید باعث شود جنگ تجاری آسان‌تر به پایان برسد.

گام‌های بعدی امریکا

اما آنچه مسلم است در حال حاضر امریکا یا باید محدودیت‌های برگرفته از ضددامپینگ‌های غیرقانونی بر کالاهای چینی را بردارد یا باید به طور مستقیم با چین مشکلش را حل کند. تعرفه‌های ضد دامپینگی امریکا بر 13 مورد از کالاهای چینی شامل ماشین آلات، لوازم الکترونیکی، فلزات و مواد معدنی تحمیل می‌شود و چین برای نخستین بار در سال 2013 شکایت خود در این باره را به سازمان تجارت جهانی ارائه کرد و این سازمان در سال 2016 حق را به پکن داد اما تاکنون چراغ سبزی مبنی بر اینکه چین هم می‌تواند کالاهای امریکایی را به همان میزانی که از ضددامپینگ خسارت دیده، تحریم کند، نشان نداده بود.

توضیح ساده‌تر مشاجره امریکا و چین بر سر ضددامپینگ‌های غیرقانونی امریکا این است که دولت پکن با شیوه‌ای که واشنگتن محاسبه می‌کند و از آن با نام شیوه «صفر کردن» (zeroing) یاد می‌کند، مشکل دارد. «صفر کردن» به این معناست که اگر قیمت صادراتی یک کالای چینی بالاتر از قیمت آن در داخل چین باشد، امریکا ارزش آن کالا را صفر در نظر می‌گیرد و با این کار باعث می‌شود محاسبات مربوط به تعیین تعرفه ضددامپینگ مخدوش شود. سازمان تجارت جهانی بارها علیه این شیوه محاسبه گری امریکا حکم داده است اما به‌خاطر فشارهایی که از سوی صنایع داخلی متکی بر ضددامپینگ به این سازمان تحمیل می‌شود، امریکا تاکنون توانسته است به این شیوه غیرقانونی ادامه دهد. روبرت لایتیزر، نماینده امریکا در سازمان تجارت جهانی و وکیل سابق در زمینه ضددامپینگ صنایع فلزات یکی از حامیان دیرینه شیوه محاسبه «صفر کردن» است.

ارسال نظرات
x