گاردین: انگلیس از اضافهکردن سپاه به فهرست سازمانهای تروریستی خودداری کرد
نشریه گاردین روز پنجشنبه در گزارشی نوشت که دولت انگلیس درخواست ها برای شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان گروه تروریستی را رد کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، این نشریه انگلیسی ادعا کرد که خودداری دولت لندن از شناسایی سپاه به عنوان نهاد تروریستی، منجر به انتقادهای سیاسی در این کشور خواهد شد. به نوشته گاردین، حزب کارگر با استناد به قانون تروریسم سال ۲۰۰۰ خواستار قرار دادن سپاه به فهرست سازمانهای تروریستی انگلیس شده است.
این نشریه انگلیسی افزود: در ماه آوریل هم ۱۲۵ نماینده مجلس، از جمله بیش از ۹۰ محافظهکار، خواستار ممنوعیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک سازمان تروریستی شدند. در نامه فرستاده شده توسط گروه دوستی پارلمانی انگلیس و اسرائیل آمده است: «دولت باید تصمیمات قبلی خود را برای شناسایی حماس و حزبالله به عنوان گروههای تروریستی با دنبال کند، زیرا سپاه تامین تأمینکننده و مربی اصلی این گروه های خطرناک است».
جیمز کلورلی روز پنجشنبه در مجلس عوام انگلیس حاضر شد و از وضع تحریمهای جدید علیه ایران خبر داد. وی ساعاتی پیش از برگزاری نشست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱، اعلام کرد که این کشور سیزده فرد و نهاد ایرانی از جمله شورای عالی انقلاب فرهنگی را به فهرست تحریمهای این کشور اضافه کرده است.
وی همچنین از بسته تحریمی جدید علیه ایران خبر داد و ادعا کرد: این اولین بسته تحریمی کاملاً خودمختار جغرافیایی است که انگلیس از زمان خروج از اتحادیه اروپا ایجاد کرده و اختیارات جدید و گستردهتری را به ما میدهد تا بتوانیم با اقدامات خصمانه ایران در انگلیس و سراسر جهان مقابله کنیم.
کلورلی مدعی شد: «ما به دنبال تشدید تنشها (باایران) نیستیم. هدف ما جلوگیری از اقدامات خصمانه ایران در خاک انگلیس و سرزمین شرکا و متحدان ما است.» وزیر خارجه انگلیس با ابراز امیدواری نسبت به بهبود آینده روابط دو کشور ادعا کرد: «مادامی که ایران دست از اقدامات تاسفبار خود برندارد نمیتوانیم در این مسیر گام برداریم.»
به تعبیر گاردین، اظهارات کلورلی نشان میدهد که انگلیس تمایلی به شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان نهاد تروریستی ندارد.
بحث افزودن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمانهای تروریستی انگلیس، در اوج اغتشاشات سال گذشته به سوژه رسانههای این کشور تبدیل شد. روزنامه تایمز چاپ لندن ۱۴ بهمن ۱۴۰۱ با انتشار گزارشی مدعی شد که دولت برنامههای خود را نامیدن سپاه به عنوان سازمان تروریستی متوقف کرده است.
این نشریه انگلیسی ادعا کرد: هرچند سوئلا برآورمن وزیر کشور و تام توگندهات معاون امنیتی وزارت کشور از این تصمیم حمایت میکنند اما وزارت امور خارجه انگلیس نگران تبعات اقدام علیه سپاه است. بر اساس این گزارش، دستگاه دیپلماسی انگلیس نگران بسته شدن کانال ارتباطی با ایران است و به همین خاطر از این طرح حمایت نمیکند.
وزیر امور خارجه انگلیس چندی پیش در پاسخ به درخواست غیرقانونی شماری از نمایندگان مجلس عوام این کشور درخصوص افزودن نام سپاه به فهرست سازمانهای تروریستی، بطور غیر مستقیم اشاره کرد که دولت در این خصوص به اجماع نرسیده است.
وی گفت: ما (دولت) درباره قرار گرفتن نامهای جدید به فهرست سازمانهای تروریستی صحبت و گمانهزنی نمیکنیم. اما مایلم یادآوری کنم که سپاه به طور کامل تحریم شده است.
این دیپلمات انگلیسی عنوان کرد که وزارت امور خارجه با وزارت کشور که مسوول تصمیمگیری درباره قرار دادن نامهای جدید در فهرست سازمانهای تروریستی این کشور است، همکاری دارد اما «هرگونه تصمیم در این رابطه ناگزیر نظر مشترک دولت خواهد بود.»
وی همچنین طی گفتوگو با شبکه فاکس، ایالات متحده آمریکا را تنها کشوری نامید که سپاه پاسداران را به فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی این کشور اضافه کرده و گفت که لندن براساس منافع ملی خود عمل میکند.
به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، «برای یک دولت، بسیار غیرعادی است که سازمان نظامی یک کشور دیگر را به عنوان سازمان تروریستی معرفی کند و انگلیس باید خطرات و مزایای چنین اقدامی را بسنجد».
این گزارش میافزاید: «تحلیلگران معتقدند که قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی، تنش ها بین لندن و تهران را تشدید خواهد کرد و خطر اقدامات تلافی جویانه جمهوری اسلامی ایران را در پی خواهد داشت. همچنین هر گونه امیدهای آینده در خصوص تلاش های دیپلماتیک برای نجات توافق سال ۲۰۱۵ را که ایران با قدرت های جهانی امضا کرد، پیچیده خواهد کرد.»
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم در این باره گفته است که اظهارنظر مقامهای اروپایی «در ارتباط با تصمیم برای تحریم سپاه، در ادامه اقدامات غیرسازنده و غیرمسوولانه این کشور است که ناشی از ادامه رویکرد غلط اینها در ارتباط با دولت و ملت ایران است.»
کنعانی تاکید کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نهاد نظامی رسمی جمهوری اسلامی است و امیدواریم دولتهایی که در این زمینه اقدامی دارند، به نتیجه اقدامات غیرسازنده خودشان توجه کنند و به طور خاص منافع دوجانبه خودشان را قربانی مصالح سیاسی زودگذر و تصمیمات احساسی نکنند.