کاهش ارزش روز سهام عدالت/ چه میزان از سهام عدالت به فروش رسیده است؟
حدود ۶ ماه از آزادسازی سهام عدالت میگذرد و تاکنون، ۱۱ هزار و ۷۷۵ میلیارد تومان از سهام عدالت به فروش رسیده است. این میزان مرتبط با سهامدارانی است که سفارش فروش خود را از طریق بانکها یا کارگزاریها به فروش رساندهاند.
اقتصادآنلاین – سارا محسنی؛ تاکنون ۱۱ هزار و ۷۷۵ میلیارد تومان از سهام عدالت توسط سهامدارانی که روش مستقیم مدیریت را انتخاب کرده بودند، به فروش رسیده است. از سوی دیگر، ۲۳ شرکت سرمایهگذاری استانی سهام عدالت که در ارتباط با مشمولانی است که روش غیرمستقیم را انتخاب کرده بودند، وارد بورس شده و پذیرش شدهاند.
درمجموع ۳۶ شرکت سرمایهگذاری استانی وجود دارد که به مرور در بورس پذیرش میشوند. اشخاصی که سهامدار غیرمستقیم سهام عدالت هستند، تنها با یک نماد که شرکت سرمایهگذاری استان آنها است، سروکار دارند. اما مشمولانی که روش مدیریتی مستقیم را انتخاب کردهاند، با چندین نماد که در پرتفوی سهام عدالت وجود دارد، سروکار دارند و میتوانند از طریق بانکها یا کارگزاریها اقدام به فروش سهام خود کنند.
مشمولان سهام عدالت باید به سایت کارگزاری مدنظر خود مراجعه کنند و سفارش خود را به ثبت رسانند. پس از ثبت سفارش و ارسال به شرکت سپردهگذاری مرکزی، درستی اطلاعات سفارش دهندگان بررسی و به کارگزاری برگشت داده میشود. در آخر این سفارشات در صف فروش قرار میگیرند.
شرکتهای سرمایهگذاری استانی باید پیش از ورود به بورس، هیات مدیره شرکت را انتخاب کرده و پس از آن افزایش سرمایه داده و در بورس پذیرش شوند. به این معنا که براساس ماده ۶ آئیننامه اجرایی پذیرش شرکتهای استانی سهام عدالت، اعضای هیات مدیره از میان افرادی که دارنده سهام عدالت هستند، انتخاب شده و پس از آن، افزایش سرمایه انجام پذیرد. این در حالی است که به گفته اکبر حیدری، سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی، برخلاف آئیننامه شورای عالی بورس برخی افراد برای عضویت در هیأت مدیره شرکتهای استانی سهام عدالت ثبتنام میکنند که اصلا سهامدار عدالت نیستند. در حالی که اعضای هیأت مدیره حتما باید سهامدار محسوب شوند. به گفته وی، در حالی که اکثر شرکتهای استانی که وارد بورس شدهاند، قبل از اجرای ماده ۶ یعنی قبل از انتخاب هیأت مدیره جدید از بین سهامداران موجود، افزایش سرمایه داده و در بورس پذیرش شدهاند که به نظر ما تخلف به حساب میآید.
سهام عدالت متوفیان
وراث اشخاصی که مشمول سهام عدالت بوده و فوت شدهاند، باید در اولین مرحله اقدام به دریافت گواهی انحصار وراثت و ثبتنام در سامانه سجام کنند. (گواهی انحصار وراثت باید از قوه قضائیه دریافت شود).
به گفته محمدجواد فرهانیان، مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت سپردهگذاری مرکزی، مالک جدید سهام عدالت متوفیان بر اساس دستوری است که قوه قضائیه در انحصار وراثت اعلام میکند. ممکن است بر اساس شرایطی، تمام سهام به یک نفر برسد. همچنین ممکن است سهام عدالت به عنوان نمونه به پنج نفر از وراث برسد که در این صورت سهام بین پنج نفر تقسیم خواهد شد و به همین دلیل، پیچیدگی کار در شرکت سپردهگذاری بسیار زیاد است. (انتقال سهام عدالت به وراث به صورت غیرحضوری نیز صورت میگیرد)
لازم به ذکر است وراث سهام عدالت متوفیان نیز، در گروه سهامدارانی قرار میگیرد که روش غیرمستقیم مدیریت سهام عدالت را انتخاب کردهاند.
ارزش روز سهام عدالت
ارزش سهام عدالت با کاهش بیش از یک میلیون تومانی مواجه شد و به زیر ۱۵ میلیون تومان رسید. در پایان معاملات روز جاری بازار سهام، ارزش سهام عدالت درمقایسه با روز گذشته، یک میلیون و ۶۵۲ هزار تومان کاهش یافت و به زیر ۱۵ میلیون تومان رسید. ارزش سبد ۵۳۲ هزار تومانی و یک میلیون تومانی سهام عدالت در روز جاری به ترتیب به ۱۴ میلیون و ۴۲۵ هزار تومان و ۲۸ میلیون و ۸۵۱ هزار تومان رسید. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۸ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان رسیده است.