ریسک بازار سرمایه کمتر از سایر بازارهاست/ سهامداران حرفه اى مرتبا سبد خود را موازنه کنند
رییس سازمان بورس اوراق بهادار ضمن کم ریسک دانستن بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها تاکید کرد: حتی سهامداران حرفه ای نیز باید مرتباً سبد خود را موازنه کنند و در سبد خود اوراق خریداری کنند.
به گزارش خبرنگار اقتصادآنلاین؛ امروز شاپور محمدی در سومین کنفرانس حکمرانی و سیاست گذاری عمومی در نشست بازار سرمایه، درباره کلیت مشارکت سرمایههای خرد در بازار سرمایه بیان کرد: ۱۱ میلیون نفر در ایران کد بورسی دارند که در جمعیت ۸۰ میلیون نفری و در مقایسه با ۲۵ میلیون سهامدار هندی در نسبت جمعیت بیش از یک میلیارد نفری تناسب بالایی است. هرچند ممکن است برخی از این سهامداران ماهی یک بار هم معامله انجام ندهند.
او اضافه کرد: همچنین دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در صندوقهای با درآمد ثابت در سال ۹۷ ETF حضور داشتند اما در سال جاری ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر از آنها کم شد ولی ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر به صندوقهای مختلف اضافه شده است.
محمدى درباره اظهارنظرهاى متفاوت درباره ورود سرمایه هاى خرد به بازار سرمایه، گفت: برخی میگویند که اگر سهامداران خرد به این بازار ورود کنند سبب ایجاد تلاطم در بازار میشوند چراکه این سهامداران سریعاً وارد و بلافاصله از بازار خارج میشوند؛ برخی دیگر بر این باورند که ورود سهامداران خرد به رشد قیمتها دامن میزند و یا اینکه برخی میگویند ممکن است اعتماد عمومی را خدشه دار کند.
او افزود: ما نمیخواهیم این موارد را رد کنیم اما ابزار اکثراً رها از ارزش داوری است؛ یعنی به صورت ارزش داوری نمیتوان به همه ابزارها نگاه کرد، در اکثر کشورها نیز حضور سهامداران خرد رو به افزایش است اما تفاوت آن در نحوه حضور آنهاست.
محمدى با تاکید بر ایجاد ارزش افزوده توسط سهامداران خرد خاطرنشان کرد: برخی استدلال غلط میکنند که سهامداران خرد یک ارزش واقعی و موجود را دست به دست میکنند و هیچ ارزش افزوده ای ایجاد نمیکنند در حالی که این برداشت غلط است و ورود آنها ایجاد ارزش افزوده میکند.
رییس بورس اوراق بهادار با تاکید بر کم ریسک بودن بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها تصریح کرد: اگر نرخ دلار، ملک، خودرو یا حتی ارز و سکه نیز تغییر کند، سفره مردم تنگتر شده و به بودجه خانوار فشار میآورد؛ اما بازار سهام مایحتاج مردم را مستقیماً تحت تأثیر قرار نمیدهد و این تفاوت بازار سرمایه با سایر بازارهاست.
محمدى شفافیت، کارایی و منصفانگی را سه رکن بازار سرمایه دانست و بیان کرد: این سه رکن در ماده دو قانون بورس و اوراق بهادار مورد تأکید بوده است، این بازارها شفافیت در کشف قیمت ایجاد میکنند و منصفانگى به این معناست که سهام یک شرکت محدود به چند نفر نباشد، حتی معاملات ثانویه نیز به چکش خوردن قیمتها منجر شده و نرخها مرتب اصلاح میشوند.
وی تأکید کرد: حتی کسانی که وقت تحلیل بازار و تخصص آن را دارند نیز باید یونیتهای صندوقها را خریداری کنند، صندوقهای حاضر در بازار سرمایه حاشیه امن برای سهامدار ایجاد میکند چراکه ممکن است خرید سهام دچار تغییر ناگهانی شود، بنابراین حتی سهامداران حرفه ای نیز باید مرتباً سبد خود را موازنه کنند و در سبد خود اوراق خریداری کنند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار وظیفه سازمان بورس را به عنوان نهاد ناظر، تنوع بخشی به ابزارهای بورسی دانست و تصریح کرد: این اقدام سبب استقبال عموم مردم از بازار سرمایه شده ضمن اینکه ما باید فرهنگ سازی نیز انجام دهیم، کما اینکه شخصیت سیاساکتی در فرهنگ سازی رانندگی اثر گذار بود.
او ادامه داد: این کار را در بازار سرمایه با راه اندازی لیگ ستارگان بورس، مسابقات الگوریتمی، جشنواره بورس و رسانه و همچنین گفتگوی رودررو با مردم انجام دادیم و به مردم گفتیم که سهام متنوع بخرند و به سودآوری شرکتها توجه کنند.
وی افزود: کسی که ملک خود را بفروشد و وارد بازار سرمایه شود تا بتواند ظرف دو ماه به سود برسد اقدام نادرستی داشته است.
محمدى گفت: توجه به سود ده بودن شرکتها این نتیجه را دارد که اگر سهم این شرکت رشد در قیمت هم نداشته باشد، اما سهامدار میتواند در پایان سال سود خود را از مجمع شرکت دریافت کند.
به گفته رییس سازمان بورس اوراق بهادار، شب گذشته به دو میلیون نفر اصول سرمایه داری را پیامک کردیم و هدف این است که مردم آگاهانه وارد بازار شوند.
محمدی در خصوص بانک محور بودن تأمین مالی در ایران اظهار داشت: تسهیلاتی که بانکها داده اند عمدتاً قابل وصول نیستند و بانکها سالانه آنها را تجدید سرمایه میکند در حالی که نتوانستند این تسهیلات را بازپس بگیرند، این ایراد به بورس هم وارد است؛ برخی تجدید ارزیابی شرکتهای بورسی را تأمین مالی میدانند در حالی که این کار تأمین مالی نیست و فقط ترازنامه شرکت به روز شده است. در حال حاضر تأمین مالی در بازار سرمایه به ۱۷ تا ۱۸ درصد تأمین اعتبارات رسیده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قبل از حضور من ۳۴ درصد از شرکتهای بورسی اطلاعات خود را افشاء نمیکردند اما در حال حاضر ۹۸ درصد شرکتها اطلاعات خود را به موقع افشا کرده و یک درصد با تأخیر اطلاع میدهند و یک درصد هم اطلاعات نمیدهند که به دادگاه معرفی میکنیم.