«فلات قاره» و تأثیر آن بر صنعت نفت دریایی

شرکت نفت «فلات قاره» با دارا بودن نزدیک به صد میلیارد بشکه نفت درجا، بیش از صدوهشتاد تریلیون فوت مکعب گاز درجا و بیش از بیست و هفت میلیون بشکه ظرفیت ذخیرهسازی نفتخام، پیشتاز توسعه و تولید نفت دریایی در منطقه خلیج فارس و دارای بهترینهای صنعت نفت دریایی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادآنلاین، بستر آبهای کمعمق دریاها را فلات قاره یا ایوان خشکی میگویند که از انباشت تودههای شن ساحل به وجود آمده و دارای شیب ملایمی است که به اعماق اقیانوس راه پیدا میکند و عرض آن در نقاط مختلف متفاوت است. این مناطق دارای ذخایر نفتیِ غنیای هستند و از آنجایی که عمق آب در خلیج فارس نیز از 10 تا حدود صد متر است، ذخایر نفت و گاز در این منطقه به قدری فراوان است که آن را به یکی از مهمترین مناطق دنیا تبدیل کرده است.
فلات قاره یا ایوان خشکی، بخش حاشیه قاره با شیب بسیار کمی است که در بستر آبهای کم عمق دریاها می باشد و از انباشت تودههای شن ساحل ایجاد شده و با شیبی ملایم به سوی اعماق اقیانوس ادامه مییابد.
با این توضیحات شرکت «فلات قاره» که یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کنندهی نفت و گاز دریایی جهان تأسیس شد.
این شرکتهای تابعهی شرکت ملی نفت ایران، شرکت «فلات قاره» است که در سال ۱۳۵۹ از ادغام پنج شرکت نفتی به نامهای «سیریپ»، «ایپاک»، «لاپکو»، «ایمینوکو» و «سوفیران» که در میادین نفت و گاز خلیج فارس فعال بودند تشکیل شد. «فلات قاره» با هدف مدیریت عملیات اکتشاف، توسعهی میادین، تولید و بهرهبرداری از منابع نفت خام و گاز طبیعی موجود در حوضهی خلیج فارس، تأسیس شده است.
شرکت «سیریپ» یا در میدان نفتی هندیجان، بهرگانسر ومیدان نفتی نوروز فعال بود. شرکت «ایپاک» در میدانهای نفتی فروزان، سروش، ابوذر و دورود فعالیت میکردند. میدان نفتی سلمان و بلال نیز تحت نظارت شرکت «لاپکو» فعال بودند همچنین شرکت «ایمینوکو» نیز در میدان نفتی رسالت و رشادت به فعالیت میپرداخت و میدان نفتی حوزه جزیره سیری نیز در اختیار شرکت نفتی «سوفیران» بود که با ادغام همهی این شرکتها، شرکت «فلات قاره» تأسیس شد.
«فلات قاره» اهداف مطالعاتی و عملیاتی جهت توسعه، استخراج و بهره برداری از نفت خام و گاز طبیعی در خلیج فارس را دنبال میکند. حوزه عملیاتی این شرکت شامل هزاروهشتصد کیلومتر طول در خلیج فارس و دریای عمان و به عرض متغیر از بیست و هفت تا صدوبیست کیلومتر است.
حوزه اصلی فعالیت شرکت نفت «فلات قاره»، منطقه خلیج فارس است که علاوه بر ایران هفت کشور تولیدکنندهی عمده نفت جهان، اعم ازعراق، کویت، عربستان، بحرین، قطر، امارات و عمان در حاشیه آن قرار دارند. بر همین اساس خلیج فارس به قطب انرژی جهان معروف شده است و فعالیتهای اکتشاف و تولید نفت و گاز در آن از اهمیتی چشمگیر برخوردار است. پنج کشور ایران، عراق، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده در مجموع شصت و سه درصد ذخایر اثبات شده نفت و چهل درصد ذخایر قطعی گازطبیعی جهان را در اختیار دارند.
مناطق بهرگان، خارگ، سیری، لاوان، کیش و قشم، حوزهی اصلی فعالیت این شرکت در خلیج فارس هستند که منطقه بهرگان شامل میدانهای هندیجان، بهرگانسر، نوروز، سروش و ماهشهر است. منطقه خارگ نیز میادین فروزان، ابوذر، درود، اسفندیار، آرش و فرزاد را شامل میشود. میدانهای الوند، اسفند، سیوند، دنا، نصرت ، فارور A و B در منطقه سیری هستند. منطقهی لاوان نیز شامل میدانهای رسالت، رشادت، سلمان و آلفا است. منطقهی کیش نیز در 18 کیلومتری کرانه جنوبی خلیج فارس واقع و شامل میدان بزرگ گازی کیش است و در نهایت منطقه قشم که شامل میادین هنگام، هرمز A و B وD و F و توسن است نیز در حوزهی فعالیت شرکت «فلات قاره» قرار دارد. مرغوبترین نفت صادراتی ایران در این منطقه و از میدان مشترک هنگام تولید میشود.
شرکت نفت «فلات قاره» با دارا بودن نزدیک به صد میلیارد بشکه نفت درجا، بیش از صدوهشتاد تریلیون فوت مکعب گاز درجا و بیش از بیست و هفت میلیون بشکه ظرفیت ذخیرهسازی نفتخام، پیشتاز توسعه و تولید نفت دریایی در منطقه خلیج فارس و دارای بهترینهای صنعت نفت دریایی است.
سکوی دریایی (شامل 29 سکوی بهرهبرداری بزرگ)، 13 کارخانه خشکی، دو گوی شناور، سه اسکله صادرات نفت، یک اسکله صادرات محصولات گازی و تدارکاتی به همراه پایانه مدرن و عظیم شناور خلیج فارس با ظرفیت ذخیرهسازی بیش از دو میلیون و دویست هزار بشکه نفت خام و قابلیت همزمان صادرات آن، همچنین 44 مخزن ذخیره نفت خام و محصولات گازی به ظرفیت عملیاتی 22.5 میلیون بشکه نفت خام و حدود 650 هزار بشکه محصولات گازی و چندین هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت خام از جمله توانمندیهای این شرکت است که در حال حاضر علیرضا مهدیزاده در سمت مدیرعامل این شرکت مشغول به کار است.