کدام کشورها بیشترین گاز طبیعی را تولید می کنند؟
قیمت گاز طبیعی پس از حملهی روسیه به اوکراین افزایش یافته است و وضعیت عرضه را سختتر کرده است.
اقتصادآنلاین- نازنین خزعلی؛ چیزی که اوضاع را بدتر می کند این است که مسکو از آن زمان صادرات گاز به اروپا را به پایین ترین حد چند ساله کاهش داده است و به این ترتیب قیمت گاز اروپا تقریباً ۱۰ برابر میانگین قبل از جنگ شده است.
اینفوگرافیک بالا با استفاده از داده های بررسی آماری انرژی جهانی BP، چشم انداز بهتری را در مورد بازار گاز با تجسم بزرگترین تولیدکنندگان گاز جهان در سال ۲۰۲۱ ارائه می دهد.
مصرف گاز طبیعی در بالاترین حد خود در سال ۲۰۲۱
گاز طبیعی تقریباً بخشی از تمام جنبه های زندگی روزمره ما است. برای گرم کردن، پخت و پز، تولید برق، به عنوان سوخت وسایل نقلیه موتوری، در کودها و در ساخت پلاستیک استفاده می شود.
این سوخت یک گاز هیدروکربنی طبیعی و سوخت فسیلی غیر قابل تجدید است که در زیر سطح زمین تشکیل می شود. اگرچه زمین مقادیر بسیار زیادی گاز طبیعی دارد، اما بیشتر آن در مناطقی دور از جایی است که سوخت مورد نیاز است. برای تسهیل حمل و نقل و کاهش حجم، گاز طبیعی اغلب در فرآیندی به نام مایع سازی به گاز طبیعی مایع (LNG) تبدیل می شود.
علیرغم تلاشهای جهانی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، مصرف گاز طبیعی در سال ۲۰۲۱ به بالاترین حد خود رسید و از رکورد قبلی ثبت شده در سال ۲۰۱۹ با ۳.۳ درصد فراتر رفت.
به گفته آژانس بین المللی انرژی، انتظار می رود تقاضا در سال ۲۰۲۲ اندکی کاهش یابد و تا سال ۲۰۲۵ روند کاهشی داشته باشد.
انتظار میرود که منطقه آسیا و اقیانوسیه و بخش صنعتی، محرکهای اصلی مصرف جهانی گاز در سالهای آینده باشند.
تولید گاز طبیعی، بر اساس کشور
۱۰ تولیدکننده برتر گاز طبیعی جهان حدود ۷۳ درصد از کل تولید را تشکیل می دهند.
گاز طبیعی ۳۲ درصد از مصرف انرژی اولیه در ایالات متحده، بزرگترین تولید کننده جهان را تشکیل می دهد. روسیه دومین تولید کننده بزرگ است و همچنین دارای حداقل ۳۷ تریلیون متر مکعب ذخایر گاز طبیعی است که بیشترین میزان در جهان است.
تولید گاز طبیعی چین در سال ۲۰۲۱ به میزان ۷.۸ درصد رشد کرد و از سال ۲۰۱۱ تقریباً دو برابر شده است.
بحران گاز طبیعی اروپا
از زمانی که کشورهای غربی پس از حمله به اوکراین، کرملین را تحریم کردند، روسیه به طور قابل توجهی جریان گاز طبیعی به اروپا را کاهش داده است. قبل از جنگ، اتحادیه اروپا حدود ۴۰ درصد گاز طبیعی خود را از روسیه وارد می کرد.
این گاز توسط سیستم نورد استریم، یک جفت شبکه خط لوله گاز طبیعی دریایی در اروپا که از زیر دریای بالتیک از روسیه به آلمان کشیده می شود، منتقل می شود.
غول انرژی روسیه گازپروم اخیراً میزان گاز طبیعی عبوری از خط لوله نورد استریم ۱ را به نصف رسانده و به ۲۰ درصد ظرفیت رسانده و تحریم های غرب را به دلیل تاخیر در تحویل در یک توربین ضروری مقصر می داند. مقامات اتحادیه اروپا می گویند روسیه در حال استفاده از گاز خود به عنوان سلاح است.
در بحبوحه تنش ها، بلوک اتحادیه اروپا طرحی را برای حذف تدریجی وابستگی به سوخت های فسیلی روسیه ترسیم کرد. لیتوانی واردات گاز روسیه را در اوایل آوریل متوقف کرد. واردات استونی و لتونی نیز در ابتدای آن ماه به صفر رسید. بلغارستان، هلند و لهستان همگی اعلام کردند که قصد ندارند قراردادهای بلندمدت با گازپروم را تمدید کنند.
علیرغم این تلاش ها، اروپا برای تامین گاز طبیعی خود حداقل در کوتاه مدت و میان مدت به روسیه وابسته است.