x
۲۲ / خرداد / ۱۴۰۰ ۰۷:۳۵
اقتصادآنلاین گزارش می‌دهد؛

مروری بر وضعیت بازار نفت در هفته گذشته / رالی قیمت‌ ها ادامه دارد؟

مروری بر وضعیت بازار نفت در هفته گذشته / رالی قیمت‌ ها ادامه دارد؟

با وجود اینکه بازار جهانی نفت در هفته‌های گذشته تحت تاثیر نگرانی‌ها از افزایش نفت ایران قرار گرفت و شاهد افت قیمت‌ها بود، اما در هفته گذشته با افزایش تقاضای سوخت از سوی آمریکا، اروپا و چین، صعود قابل توجهی را تجربه کرد و باعث شد مهم‌ترین قراردادهای نفتی به بالاترین سطح دو ونیم سال اخیر برسند.

کد خبر: ۵۳۵۴۲۹
آرین موتور

اقتصاد آنلاین – مهسا نجاتی؛ بازار نفت در هفته‌های گذشته به میزان قابل توجهی تحت تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا، و افزایش عرضه نفت ایران در صورت برداشته شدن تحریم‌ها قرار گرفت و قیمت‌ها کاهش یافت. اما اخیرا شاهد غلبه خوش‌بینی نسبت به افزایش تقاضای سوخت جهانی و به موجب آن، صعود قیمت نفت به بالاترین سطح چند سال اخیر بود.

در ابتدا با نگاهی به عوامل بازدارنده رشد قیمت‌ها در هفته گذشته، علاوه بر نگرانی‌های جزئی از احتمال افزایش عرضه نفت ایران، می‌توان به آمار منتشر شده از سوی چین در نخستین روز جلسه معاملاتی هفته گذشته اشاره کرد که نشان داد میزان واردات نفت چین در ماه می‌نسبت به سال گذشته ۱۴درصد کاهش یافته که تا حدودی باعث افت بازار شد. همچنین واردات نفت چین در پایین‌ترین سطح پنج ماهه قرار گرفت که ضعف در بازار آسیا را تایید کرد.

از طرفی، ادامه افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در بخش‌هایی از آسیا و به ویژه در هند، سومین کشور واردکننده نفت در جهان، باعث شد همچنان تهدیدهایی برای تقاضای مورد انتظار جهانی در نیمه دوم امسال وجود داشته باشد. از آنجا که موج دوم بیماری کووید-۱۹ در این کشور باعث توقف حمل‌ونقل و فعالیت اقتصادی شده، تقاضای سوخت در ماه می‌به پایین‌ترین سطح آن از آگوست سال گذشته سقوط کرد. به همین سبب، قیمت نفت در هفته گذشته کمی دچار چالش شد.

تحول دیگری که روی قیمت نفت تاثیر گذاشت، تصمیم شرکت نفت Waha در لیبی بود که پس از رفع نشتی یک خط لوله که تولید نفت این شرکت را نصف کرده بود، اعلام کرد روز پنجشنبه به روند عادی تولید خود بازمی‌گردد.

همچنین، بر اساس آمار ارائه شده از سوی اداره اطلاعات انرژی در روز چهارشنبه، موجودی بنزین در ایالات متحده، بزرگترین مصرف‌کننده نفت در جهان، در هفته منتهی به ۴ژوئن ۷میلیون بشکه و ذخایر فرآورده‌های تقطیر شده ۴.۴میلیون بشکه افزایش یافته، که هر دو مورد بیش از انتظار تحلیلگران بود.

اما با این وجود، بازار نفت در هفته گذشته روزهای خوشی را سپری کرد. غلبه خوش‌بینی به افزایش تقاضا از سوی ایالات متحده، اروپا و چین در بازار کاملا مشهود بود و باعث صعود قیمت نفت شد. در میان انتظارات بازگشت تقاضا به دلیل موفقیت این کشورها در واکسیناسیون جمعیت خود در برابر کووید-۱۹ و برداشته شدن محدودیت‌ها، قیمت نفت خام در هفته‌های اخیر روند صعودی در پیش گرفت؛ برنت رشد حدود ۴۰درصدی و وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا رشد حتی بیشتری را تجربه کرده است.

افزایش تقاضای سوخت در آستانه فصل رانندگی تابستان در آمریکا و اروپا، از قیمت‌ها حمایت کرد. تحلیلگران ANZ، با اشاره به داده‌های TomTom که نشان داد ازدحام ترافیک در ۱۵شهر اروپایی به بالاترین حد خود از زمان آغاز شیوع بیماری همه‌گیر کرونا رسیده، در یادداشتی اظهار کردند که آمار اخیر ترافیک نشان می‌دهد که مسافران با برداشته شدن محدودیت‌ها به جاده‌ها بازگشته‌اند. حتی بازار سوخت جت نیز به دنبال افزایش ۱۷درصدی پروازها در اروپا طی دو هفته گذشته، علائم بهبود را نشان داد.

روز سه‌شنبه، اداره اطلاعات انرژی پیش‌بینی کرد که رشد مصرف سوخت در امسال در ایالات متحده، بزرگترین مصرف‌کننده نفت در جهان، ۱.۴۹میلیون بشکه در روز خواهد بود، در حالی که پیش‌بینی قبلی ۱.۳۹میلیون بشکه در روز اعلام شد.

در یک نشانه مثبت دیگر، داده‌های صنعت نشان داد که موجودی نفت خام ایالات متحده در هفته گذشته، مطابق با انتظارات تحلیلگران کاهش یافته است. به گفته دو منبع بازار، موسسه نفت آمریکا گزارش داد که موجودی ذخایر در هفته منتهی به ۴ژوئن، ۲.۱میلیون بشکه کاهش یافته است.

همچنین، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز سه‌شنبه گفت که حتی اگر ایران و ایالات متحده به توافق هسته‌ای بازگردند، صدها تحریم آمریکا علیه ایران همچنان پا بر جا خواهد بود. این موضوع نیز باعث شد نگرانی‌ها از افزایش عرضه نفت ایران به بازارهای جهانی در زودهنگام کاهش یابد و قیمت‌ها حمایت شود. تحلیلگران بر این باورند که در صورت لغو تحریم‌ها، ایران می‌تواند میزان تولید خود را ۵۰۰ تا ۱میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

با مشاهده افزایش تقاضا، سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدان آن (اوپک پلاس)، با پایبند ماندن بر انتظارات خود مبنی بر اینکه تقاضا در سال ۲۰۲۱، ۵.۹۵میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت (رشد ۶.۶درصدی نسبت به سال گذشته)، باعث تقویت دیدگاه تقاضای سالم شد. اوپک روز پنجشنبه در گزارش ماهانه خود گفت که به طور کلی، انتظار می‌رود بهبود رشد اقتصاد جهانی، و همچنین تقاضای نفت، در نیمه دوم امسال شتاب بگیرد.

اداره اطلاعات انرژی در گزارش ماهانه خود گفت که تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس برای تامین تقاضا که قرار است تا پایان سال ۲۰۲۲ به سطح پیش از بیماری همه‌گیر برسد، باید میزان تولید خود را افزایش دهند. گروه اوپک پلاس که ۲۴عضو دارد، به رهبری عربستان سعودی و روسیه، قادر به افزایش عرضه نفت خام به میزان ۱.۴میلیون بشکه در روز، بیش از هدف مورد نظر خود در جولای ۲۰۲۱ تا مارس ۲۰۲۲ هستند.

بررسی قیمت نفت

در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته یعنی جمعه، قیمت نفت خام برنت با ۷۲دلار و ۸۷سنت در هر بشکه، و قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا با ۷۰دلار و ۹۹سنت در هر بشکه بسته شد. قیمت‌ها به بالاترین سطح خود در طول دو و نیم سال گذشته صعود کرد.

برنت در هفته گذشته شاهد رشد ۰.۷درصدی، و وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا رشد ۱.۲درصدی بود.

بانک سرمایه‌گذاری گلدمن ساکس آمریکا انتظار دارد قیمت نفت خام برنت در تابستان امسال به ۸۰دلار در هر بشکه برسد. این بانک اذعان داشت از آنجا که عرضه واکسن باعث تقویت فعالیت اقتصادی جهانی و تقاضا برای این محصول می‌شود، رالی اخیر بازار نفت ادامه خواهد داشت.

ارسال نظرات
x