استدلال موافقان و مخالفان بودجه ۱۴۰۰ چیست؟
بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در جلسه علنی مجلس آغاز شد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از میزان، بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در دستور کار جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
غیبت رئیس جمهور
با وجود دعوت مجلس، رئیس جمهور در جلسه بررسی کلیات بودجه ۱۴۰۰، حضور ندارد و محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیس جمهور از سوی دولت برای بیان دیدگاههای دولت در صحن مجلس حاضر هستند.
آئیننامه
اسامی موافقان:
اسامی مخالفان:
دیدگاه موافقان و مخالفان بودجه
بابایی کارنامی به عنوان اولین مخالف کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: نقطه عطف فعالیت در سال اول مجلس در فضایی شروع شد که باید به مردم با در نظر گرفتن بودجه پاسخ دهیم.
وی تاکید کرد: لایحه بودجه با فضای هیجانی وارد مجلس شد. متاسفانه موضوع عدم اتکا به نفت در این بودجه لحاظ نشد. عدم وابستگی و انضباط شرکتهای دولتی به بدوجه در این بودجه لحاظ نشد. همچنین این بودجه رانت زا است.
این نماینده مجلس گفت: رشد اقتصادی، توجه به سلامت و فرهنگ متاسفانه دیده نشده است. بهبود عدالت و اصلاح حقوق و دستمزد را در این بودجه ندیدیم. این بودجه ۳۲۰ میلیارد تومان کسری خواهد داشت و قطعا تورم زا خواهد بود.بنده با این بودجه مخالفم، این بودجه نمی تواند انتظارات مردمی را برطرف کند.
وی بیان داشت: ما باید کنترل کنیم که چرا ارز ۴۲۰۰ تومانی در جای خود هزینه نشده است. اگر کمیسیون تلفیق نگران ارز ترجیحی است، مجلس باید به آن ورود کند نه اینکه صورت مسئله را پاک کنیم. همچنین در این بودجه هیچ رقمی به صنایع اضافه نشده است که این مسئله جای تعجب دارد.
این نماینده مجلس تاکید کرد: اگر بودجه را رد کنیم، بودجه به دولت میرود و دولت قطعا در شش ماه آینده اقدامی انجام نمیدهد، پس اگر اقدامات بدین نحوه پیش برود، باید به دولت تنخواه بدهیم که این مسئله اشتباه محض است یعنی ما نباید بودجه را رد کنیم و به دولت تنخواه دهیم.
این نماینده مجلس گفت: اتفاقی که در کمیسیون تلفیق درباره بودجه افتاد، قدم رو به جلویی بود. دوستانی که به تصمیم کمیسیون انتقاد دارند باید بدانند که ما باید به سمت عدالت برویم. در حال حاضر این ظرفیت در کشور وجود ندارد که لایحه بودجه را رد کنیم.
وی بیان داشت: در حال حاضر دولت حواشی را درباره ارز تریجیحی و تصمیم مجلس آغاز کرده و سعی دارد گرانیها را به گردن مجلس بیاندازد. اما باید بدانیم که در گزارش کمیسیون تلفیق همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی برای اقلامی، چون دارو تخصیص داده خواهد شد.
احمد امیرآبادی فراهانی در موافقت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ در صحن مجلس گفت:قطعا ما با لایحه بودجه دولت موافقیم، اما آنچه ما درباره آن بحث میکنیم، گزارش کمیسیون تلفیق است.
وی با اشاره به تلاش اعضای کمیسیون تلفیق در یک ماه گذشته بیان داشت: اعضا این کمیسیون در ۴۵ روز گذشته کلیات لایحه دولت را بررسی کرده و وارد جرئیات شدند و بخش عمدهای از آن را تغییر دادند.
این نماینده مجلس اظهارداشت: بنده اینجا موافق کلیات لایحه دولت صحبت نمیکنم چرا که این لایحه به هیچ وجه قابل دفاع نیست آنهم به این دلیل که این بودجه کاملا سیاسی بسته شده بود.
وی با اشاره به تصمیم کمیسیون تلفیق درباره ارز ۴ هزارو ۲۰۰ تومانی اظهارداشت: در این زمینه وقتی جلساتی با دولتمردان داشتیم حتی برخی از دولتمردان به صراحت به ما میگفتند که مجلس باید رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی را از بین ببرد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در یک الی دو سال اخیر مردم کالای خود را با ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نکردند، اظهارداشت: در این دو سال اخیر نرخ ارز بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده، اما سوال این است که مردم کدام کالاها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تهیه کردند؛ بنابراین این رانت در جیب دلالان، رانتخواران و حتی سلبریتیها رفت.
وی اظهارداشت: بنابراین این ارز دست مردم نرسیده و آنچه که امروز کمیسیون تلفیق تصمیم گرفته این است که این ارز باید در قالب یارانه به دست مردم برسد.
محمد باقر قالیباف در جریان این جلسه و در پاسخ به تذکر صباغیان بافقی درباره عدم حضور رئیس جمهور پیرو بررسی بودجه در مجلس،بیان داشت: رئیس جمهور باید در جلسه بررسی کلیات بودجه حاضر میشد و بنده هم از حدود ۱۰ روز قبل در این زمینه نامه زدم و از رئیس جمهور برای حضور در مجلس دعوت کردم.
وی تاکید کرد: اینکه گفته شود حذف رانت با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شروع خواهد شد، این یک نشانه غلط است.
وی تاکید کرد: کاهش سرمایه گذاری دولت در این بودجه به چشم میخورد. همچنین در این بودجه شاهد جهش ۶۰ درصدی هزینههای دولت هستیم که بی سابقه است.
وی بیان داشت: دولت چقدر بی عدالتی در رشد حقوقهای نجومی را در بودجه بیاورد که مجلس با آن مخالفت کند. دولت هم با اصلاحات کمیسیون تلفیق مخالفت میکند و هم میگوید نمیخواهد مصوبات مجلس را اجرا کند بنابراین راهی جز مخالفت با کلیات میماند؟
این نماینده مجلس بیان داشت: در کمیسیون تلفیق با همت دکتر نادران اصلاحات خوبی در درآمدهای بودجه انجام شد با این حال ما باید با خودمان صادق باشیم یعنی چه راهی میماند جز مخالفت با این لایحه پر مخاطره. امروز تصویب کلیات لایحه لباس قانون بر تن کردن همان بخش نامههای غیر قانونی است؛ حتی این لایحه را میتوان لایحه تشدید شکافها هم نام نهاد.
وی تاکید کرد: اگر اصلاحات کمیسیون تلفیق از سوی دولت نادرست اجرا شود، این لایحه در عمل ضد مجلس تبدیل خواهد شد. حجت عقلی و شرعی تمام است؛ رد کلیات بهترین انتخاب مجلس یازدهم است.
وی ادامه داد: امروز مردم حق دارند بدانند نمایندگان را انتخاب کرده اند، به گفته خودشان مبنی بر کاهش سهم نفت در منابع پایدار مانده اند یا خیر؟ این رقم به بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که معادل ۹۰ هزار بشکه در روز به دولت اجازه داده شده علاوه بر پیش بینی خود در لایحه، به فروش برساند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: براساس آنچه که پیشنهاد دادید هزینههای واقعی و قطعی را در لایحه بودجه الزامی کردید، این دوگانگی را چطور مجلس باید حل کند. برهمین اساس آقای بحرینی گفتند که ما در گزارش تفریغ بودجه ۴۱ درصد کاهش داریم و مجلس برهمین اساس فروش نفت قطعی را براساس یک میلیون بشکه و نهایتا تا ۱.۵ میلیون بشکه پیش بینی کرده است. البته ما خوشحال میشویم که صادرات نفتمان به ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه برسد.
قالیباف تصریح کرد: آقای نوبخت در ادامه اظهارات خود گفت مشکلات لایحه بودجه باید بین دولت و مجلس حل شود، مجلس اصلاحاتی در لایحه دولت انجام داده، اما همه دوستان در دولت با این اصلاحات مخالفت کردهاند. این اشکال در مجلس اثر میگذارد.
وی خطاب به نوبخت ادامه داد: شما میگویید که کمیسیون تلفیق عدد ۸۴۱ هزار میلیارد تومان را به هزار و یکصد و هزار میلیارد افزایش داد و بینی و بینالله شما نامه ننوشتید که ۵۳ هزار میلیارد تومان اوراق مالی جدید منتشر شود؟
وی تصریح کرد: آیا شما در بند (و) تبصره (۲) مبلغ ۹۰ هزار میلیارد تومان نگذاشتید و آیا اگر کمیسیون تلفیق این عدد را از دل تبصرهها به جدول اضافه کرد، اسم آن شفافسازی یا تأیید کردن لایحهای که مخفیکاری داشته، است؟ آیا شما در جریان نیستید وقتی ما پیشنهاد دادیم بندی که در تبصره (۵) تحت عنوان اسناد تسویه با رقم ۳۰ هزار میلیارد تومان گذاشتید و باز عددی در جداول نبوده است، این رقم را از اسناد تسویه که نوشته بودید افزایش پایه پول ثبت نشود، به عنوان افزایش بدهی دولت ثبت شود، این تناقض آشکار علمی شما را اصلاح و به اسناد خزانه تبدیل نکردیم؟
رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس با قرائت این بیت از شعر حافظ «جرمش این بود که اسرار هویدا میکرد/ آن یار کزو گشت سر دار بلند» تأکید کرد: لایحه بودجه ۱۴۰۰ پر از اسرار است ضمن اینکه شما در مورد وابستگی به نفت گفتید، در حالی که دولت میخواست با فروش ۱۷.۳ میلیارد دلار مبلغ ۱۹۲ هزار تومان پول به خزانه بریزد، ما گفتیم با عدد ۱۵ هزار میلیارد دلار مبلغی که باید به خزانه ریخته شود بیشتر از این است؛ بنابراین درست نیست که ما رانت و فساد را ترویج کنیم و بعد بگوییم به دنبال دزد بدویم.
وی بیان داشت: آیا این شما نبودید که وقتی عدد ۲.۳ میلیارد بشکه را مطرح کردید، رئیس دستگاه دیپلماسی شما گفته است این خلاف اقتصاد مقاومتی است و باعث آوردن ما در کنج و پایین آوردن قدرت مذاکره میشود، ما کجا با اقتصاد مقاومتی و موضوع محاصره اقتصادی مشکل داشتیم.
حسینی افزود: عدد ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیاردی که گفتید آیا شما در تبصره (۱) به این نکته اشاره نکردید که چنانچه نرخ ترجیحی ارز به ETS تغییر کند، منابع حاصل از آن خرج معیشت و سلامت میشود، عدد ETS، ۲۴ هزار است و عددی که شما اعلام کردید ۱۱ هزار و ۵۰۰ است در حالی که شما خود در تبصره ۴ وقتی خواستید نرخ ارز را تبدیل کنید چه میزان قرار دادید یا در بند (ه) تبصره (۴) مگر برای ETS این رقم را نگذاشتید یا وقتی به اعداد صندوق توسعه ملی اشاره کردید مگر نرخ ETS را نگفتید.
این نماینده مجلس تأکید کرد: من واقعا تأسف میخورم و باید اعلام کنم وقتی به رئیس کل بانک مرکزی گفتم آیا شما میدانید برای ارقام تبصره (۱۴) مبلغ ۱۷ هزار و ۱۵۰ تومان محاسبه شده است، گفت: از آن خبر ندارم که گفتم از آقای پورمحمدی بپرسید.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: جرم کمیسیون تلفیق بودجه این بود که اسرار هویدا میکرد، چون فکر میکرد مردم حق دارند بدانند که بشکه نفت به چه سختی به دست میآید و به چه راحتی به حراج گذاشته میشود، مردم بدانید کالاهایی که میخرید با نرخ ETS است نه ارز ۴۲۰۰ تومانی بنابراین ما به دنبال کدام دزد بدویم، این گرگ سالهاست که با گله آشنا است.
کنایه نادران به نوبخت
وی اضافه کرد: گزارش کمیسیون تلفیق به گونهای تنظیم شده که هر یک از محورهای مخالفت نمایندگان قابلیت اعمال دارد، به طور مثال ما ارز ۴۲۰۰ تومانی را در تبصره ۱۴ حذف کرده و مابه ازای آن را قرار دادیم، اگر مجلس تصمیم بگیرد این ارز میتواند در ۳ ماه، ۶ ماه یا طی سال آینده ماندگار شود، هیچ ایراد و خللی به کلیات وارد نمیشود.
نادران با بیان اینکه ما تصمیم گرفتیم ارز را به واردکننده نداده و به عامه مردم بدهیم، تصریح کرد: این تصمیم مجلس است که ارز ۴۲۰۰ تومانی بماند یا حذف شود.
این نماینده مردم تهران در مجلس گفت: بخش عظیمی از منابع اضافه شده در کمیسیون تلفیق ناشی از شفاف سازی ارزها و ریالهای زیرفرشی است. ما افشا و علنی کردیم اگر دولت نگران است، میتوان آن را به همان شیوهای که بود برگرداند. پنهان کاری سخت نیست و افشاگری هزینه دارد که ما هزینه آن را پذیرفتیم.
رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ مجلس ادامه داد: دولت با صادرات ۲.۳ میلیون بشکه نفت ارز را ۱۷۵۰۰ تومان دیده، در واقع ۸ میلیارد را ۴۲۰۰ تومانی محاسبه کرده و باقیمانده را با ارز ۱۷۵۰۰ تومانی در نظر گرفته است.
نادران با بیان اینکه اگر دولت عرضه داشته باشد، ارز کشور را ارزان کند، ما ۵ هزار تومان این نرخ را کم میکنیم، ادامه داد: شعار ندهید، ظرف ۳ سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار ارز به واردکننده داده شد، اما قیمت روغن مصرفی از ابتدای سال ۱۰۰ درصد افزایش یافت.
وی تصریح کرد: مردم مرغ و تخم مرغ را با ارز ۲۳ هزار تومانی میخرند، مابه التفاوت این قیمتها با ارز ۴۲۰۰ تومانی کجاست؟ دولت باید به جای فرافکنی پاسخگو باشد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه دولت اقرار کرد ۹۳ هزار میلیارد تومان دچار کسری بودجه است، گفت: امنیت کشور را به منابع صندوق توسعه ملی بسته اند.
نادران گفت: مسئول آشوب بنزینی چه کسی بود، قطعا دولت عرضه این را نداشته این موضوع را مهار کند و کشور را به آن روز رساند.
وی افزود: آقای نوبخت در کمیسیون ما را متهم به لیبرال بودن کرد، اما ما هوشمندی به خرج دادیم و تلاش کردیم تحت تاثیر جوسازیها قرار نگیریم و براساس مصلحت بودجه را تصویب کردیم.
رئیس کمیسیون تلفیق تاکید کرد: ما در کمیسیون آمادگی داریم هر اصلاحی که مجلس صلاح بداند در لایحه بودجه اعمال کنیم، ولی از مجلس میخواهم بازی شعبده بازها را نکند، قطعا تمایل دولت به رد مصوبه کمیسیون است چرا که کمیسیون تلفیق انضباط مالی ایجاد کرده است و ساختار بودجه را اصلاح نموده است و ۳۲ هزار میلیارد تومان پول برای تولید کشور اختصاص داده و دولت از این موضوع عصبانی است.