افزایش ریسک تعاملات مالی با بازگشت به لیست سیاه/ تصمیم FATF چه تبعاتی دارد؟
یک کارشناس بانکی گفت: بازگشت ایران به لیست سیاه اف ای تی اف ممکن است ریسک ارتباط ما با شرکای تجاری قبلیمان را افزایش داده و حساب بانکی ایرانیان را در خارج از کشور با مشکل رو به رو کند.
اقتصاد آنلاین – صبا نوبری؛ کامران ندری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادآنلاین در رابطه با تاثیر FATF بر آینده اقتصاد ایران گفت: نظر درست و قاطعانه در این مورد را باید فعالین اقتصادی و کسانی که با دنیا مراوده مالی دارند بدهند و من فقط روایتها را بازگو میکنم.
وی با اشاره به گفتههای همتی، رییس کل بانک مرکزی با این عنوان که FATF تاثیری بر مراودات مالی ما با دنیا ندارد، افزود: آقای همتی با اعلام این موضوع که بازگشت ایران به لیست سیاه FATF تاثیری بر روی تعاملات ما با دنیا ندارد بیشتر به نظر میرسد که به دنبال آرام کردن جو بازار هستند که بسیار هم مهم است زیرا قبل از اینکه ایران در لیست سیاه FATF قرار بگیرد بازار ارز ما شروع به بالا رفتن کرد و این صحبت آن را تا حدودی کنترل کرد.
ندری ادامه داد: ما با بانکهای غربی مشکلاتی داشتیم و با تعداد محدودی بانکهای روسی، چینی و هندی مشغول کار بودیم که آن ها هم با این توجیه که کاری با آمریکا ندارند ریسک کار با ایران را پذیرفته بودند ولی بحث اف ای تی اف مقداری جدا است یعنی دیگر این بحث که شما میخواهید در بازار آمریکا حضور داشته باشید یا در میان نیست و کشورها خودشان را متعهد کردند که این الزامات FATF را رعایت کنند لذا الان ممکن است همان بانک های چینی، روسی و هندی هم دیگر همکاری خود را قطع کنند و یا به این دلیل که ریسک این ارتباط بالاتر رفته است هزینه تبادلات خود را با ما افزایش بدهند.
این کارشناس در رابطه با تاثیراتی که بازگشت ایران به لیست سیاه ممکن است بر حسابهای بانکی افراد در خارج از ایران بگذارد خاطرنشان کرد: عمده نقل و انتقالات پول ما از طریق صرافیهایی انجام میشد که منابع را از آنور آب از طریق حساب های خودشان و یا حساب های ایرانیانی که آن طرف منابع ارزی داشتند مثل صادرکنندهها تامین میکردند.
ندری افزود: همه ایرانیهایی که آنور حساب دارند ممکن است از این به بعد با مشکل مواجه بشوند حتی ممکن است برای ایرانیهایی که پاسپورت خارجی دارند ولی در پاسپورتشان ایرانی تبار بودنشان ذکر شده است هم مشکل ایجاد شود اما لزوما حسابها مسدود نخواهد شد اما ممکن است سختگیری هایی را اعمال کنند و بیشتر تحت کنترل و نظارت باشند و اگر بخواهند منابعی را جا به جا بکنند احتمالا باید به سوالات زیادی پاسخ بدهند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا تا آخرین لحظات پیشبینی میشد ایران به لیست سیاه بر نمیگردد، گفت: این پیشبینی به اظهارات مسئولان ما برمیگشت آقای دژپسند مدتی پیش گفته بود ایران از 41 اقدام لازم بخش قابل توجهی را انجام داده است و ممکن است به این دلیل ما را در لیست سیاه FATF قرار ندهند یا برخی میگفتند چون رییس اف ای تی اف در این دوره چینی هست و ما با چین ارتباط خوبی داریم و شرکای تجاری ما مثل هند و روسیه هم عضو آن هستند انتظار داشتند که ما به لیست سیاه بر نگردیم.
این کارشناس با بیان اینکه دو احتمال در رابطه با وضعیت آینده کشور پس از بازگشت به لیست سیاه وجود دارد، تاکید کرد: برخی مسئولین میگویند ما از قبل تحریم بودیم و تبادلات مالیمان را از مبادی غیررسمی و یا به قول خودشان تحریم ناپذیر انجام میدهیم و اتفاق خاصی نمیافتد، اما باید توجه کنند که برگشتن به لیست سیاه ممکن است همین مبادی تحریم ناپذیر ما ار هم با مشکل رو به رو کند.
وی ادامه داد: بعضی هم میگویند داستان متفاوت است و قطعا طرفهای ما در خارج از کشور ریسک تعاملات مالیشان با ایران افزایش پیدا میکند و حداقل اتفاقی که ممکن است بیوفتد این است که هزینه تبادلات مالی خود را با ما افزایش میدهند ضمن اینکه برخی می گویند ممکن است حسابهای ایرانی ها به کل بسته شود که این هم محتمل است.
ندری در پایان خاطرنشان کرد: اثر زبانی این تصمیم به جای خودش است و باید صبر کرد و دید که کدام از این دو احتمال و گمانهزنی صحت دارد اما حدس من این است که هزینه تعاملات افزایش پیدا میکند که شکی در آن نیست ولی اینکه چقدر افزایش پیدا میکند باید دید این ریسک چقدر خواهد بود؟