آغاز عرضه محصولات هلدینگ سیمان غدیر در بورس کالا از تاریخ ۱۵تیرماه۱۴۰۰
سیمان یکی از محصولات استراتژیک تولیدی در کشور است که به دلایل مختلف و در بازه های زمانی متفاوت مورد توجه رسانه ها و کارشناسان اقتصادی قرار می گیرد. گاهی به دلیل افزایش قیمت مسکن که می شود بهانه ای برای توجه به اجزای تشکیل دهنده مسکن ( البته درصد تاثیر قیمتی سیمان در ساخت یک ساختمان بسیار ناچیز است) و گاهی قیمت گذاری دستوری یا آزدسازی قیمت ها که در این مورد هم تناقض بسیار است اما در روزهای اخیر فروش سیمان تولیدی کشور از طریق بورس کالا دلیل اصلی توجه به این محصول سفید و خاکستری است.
به گزارش اقتصادآنلاین؛ عرضه سیمان در بورس کالا سال هاست از سوی برخی کارشناسان توصیه می شود و به هر حل چند ماهی است این مهم رنگ واقعیت به خود گرفته و در هفته جاری نیز با ورود هلدینگ سیمان غدیر، وارد فاز جدیدی می شود.
شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر ( هلدینگ سیمان غدیر) با 6 زیر مجموعه سیمانی خود وارد بورس کالا خواهد شد تا تاثیر این ورود سیمانی ها به بورس بیش از پیش نمایان شود. برای پی بردن به اطلاعات این عرضه سیمانی با محمد رضا سلیمیان مدیرعامل هلدینگ سیمان غدیر همکلام شده ایم که ماحصل این گفتگو در در ذیل می خوانید.
*جناب سلیمیان با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید. لطفا در مورد دلایل ورود زیرمجموعه مدیریتی خود به بورس کالا کمی توضیح دهید.
- بورس کالای ایران به عنوان بازاری قانونمند، شفاف و کارآمد در زمینه کشف نرخ انواع کالاهای اساسی در کشور، فعالیت خود را از سال 1382 آغاز کرده و تاکنون پذیرای انواع کالاها و محصوالت حوزه صنعت و معدن بوده است.
در این خصوص سیمان یکی از کالاهایی است که علی رغم پتانسیل های بسیار و نیاز مبرم به استفاده از بستر بورس برای معامالت و کشف نرخ، در مقایسه با سایر کالاها با تاخیر وارد این حوزه شده است.
دلیل موضوع نیز رویکرد قیمت گذاری دستوری حاکم بر این کالا بود که با بهره گیری از ظرفیت های قانونی برای کشف نرخ به جای قیمت گذاری، خوشبختانه این مشکل در صنعت سیمان نیز همانند سایر گروه های کالایی حوزه صنعت و معدن در حال بر طرف شدن است.
اعتقاد ما این است که با ورود سیمان به بورس اتفاقات مثبت بسیاری در انتظار این صنعت و مصرف کنندگان این کالای استراتژیک است؛ از جمله این که به کشف نرخ های شفاف و عادلانه کمک می شود، با کاهش واسطه گری و معامالت شفاف و دسترسی مستقیم مصرف کنندگان و عاملین به بازار، فاصله بین قیمت تولید و مصرف کاهش یابد، هزینه های معاملاتی و بازاریابی تولیدکنندگان کاهش یافته و مصرف کنندگان با قیمتی مناسب و کیفیتی خوب، کالای مورد نیاز خود را تامین خواهند کرد.
البته حضور در بورس برای تولیدکنندگان سیمان مزایای جانبی دیگری نیز دارد؛ از جمله این که می توانند از روش های تامین مالی بازار سرمایه شامل سلف موازی استاندارد و ... برای اجرای پروژه های توسعه ای خود استفاده کنند و یا حتی از ظرفیت ابزارهای مدیریت ریسک ناشی از نوسان قیمت ها مانند قراردادهای آتی و اختیار معامله استفاده کرده و بتوانند برنامه ریزی دقیق تری برای توسعه کسب و کار ارایه نمایند.
*از صحبت های شما اینطور بر می آیدکه هلدینگ سیمان غدیر حضوری پررنگ در بورس کالا خواهد داشت.
صد در صد - خوشبختانه با تلاش همکاران بنده در هلدینگ سیمانی غدیر و شرکت های سیمانی زیرمجموعه، توانستیم برای یک حضور قدرتمند و البته به امید خدا ادامه دار، خودمان را آماده کنیم و امروز که با حضرتعالی همکلام می شوم باید عرض کنم که حدود 20 درصد ازسیمان تولیدی روزانه شرکت های سیمان شرق، سیمان سپاهان،سیمان سفید شرق، سیمان کردستان، سیمان مند دشتی و سیمان دشتستان برای اولین حضور در بورس کالا تامین و آماده عرضه شده است.
امیدوارم این اتفاق میمون و مبارک برای بازار سرمایه و صنعت سیمان کشور تاثیرات مثبتی به ارمغان داشته باشد.
*این اولین عرضه است. حضرتعالی چه پیش بینی از نتیجه این عرضه و استقبال بازار نسبت به آن دارید؟
با توجه به انگیزه بالای تولیدکنندگان برای عرضه محصول خود در بورس و نیز حمایت نهادهای متولی در این حوزه، پیش بینی بنده این است که معامالت سیمان در بورس توسعه یافته و در آینده شاهد حضور مجتمع های تولیدی بیشتر و حتی مجموعه های متعلق به بخش خصوصی در این بازار باشیم. استقبال خوبی از طرف خریداران نیز در بازار مشاهده می شود؛ که البته لازم است هم در زمینه ارایه آموزش های لازم به مصرف کنندگان و عاملین و هم در زمینه تسهیل ورود به بورس (شامل اخذ کد بورسی و ...) اقدامات الزم توسط بورس و شرکت های کارگزاری برنامه ریزی و پیگیری شود. نکته مهم این که، چنانچه نهاد های تصمیم گیر و تصمیم ساز در این حوزه، دید بلندمدتی داشته باشند و امکان معاملات مستمر و دائمی سیمان در بورس را ایجاد نمایند، مجتمع های تولیدی و مصرف کنندگان از ورود به این بازار استقبال می کنند.
نکته دیگر اینکه مطمئن باشید در هلدینگ سیمان غدیر، همه تصمیمات بر اساس مطالعات و بررسی های دقیق گرفته می شود یعنی ما مدت ها بر روی چگونگی حضور، میزان عرضه و نحوه عرضه و میزان مشارکت؛ مطالعه و برنامه ریزی کردیم.از این رو مطمئنا عرضه خوبی را تجربه خواهیم کرد که نوید بخش عرضه های قوی در نوبت های بعد نیز خواهد بود.
بی شک سیمان یک محصول استراتژیک در کشور و در بازار به حساب می آید از این رو ورود هلدینگ سیمان غدیر به بورس کالا را مثبت ارزیابی می کنم.
*تاثیر ورود سبد محصوالت سیمانی هلدینگ سیمان غدیر را چگونه می بینید و آیا این مهم به طور کلی به نفع بازار سرمایه، صنعت و غدیر است یا خیر؟ چرا؟
همان طور که عرض شد ورود به بورس در کل برای هر کالایی با توجه به این که منجر به کشف نرخ شفاف، کاهش هزینه های معامالتی و واسطه گری و ... می شود، در کل مطلوب است. در مورد هلدینگ غدیر هم لازم به توضیح است که این هلدینگ مدیریت 6 مجموعه تولیدی سیمان شامل سپاهان، کردستان، دشتستان، شرق، سفید شرق و مند دشتی و حدود 10 درصد از تولید سیمان کشور را بر عهده دارد. اعتقاد بنده است که شرکت های تحت مدیریت هلدینگ نیز هر یک به شکلی می توانند از مزایای حضور در بورس بهره مند شوند؛ برای برخی از شرکت ها، استفاده از ظرفیت بازاریابی بورس می تواند مزیت مهمی باشد و برای مجموعه دیگری حتی می توان از ظرفیت های رینگ صادراتی بورس استفاده کرد . با کشف نرخ واقعی سیمان در بورس، سهامداران شرکت های سیمانی در بورس نیز منتفع خواهند شد؛ زیرا کالای تولیدی شرکت های سیمانی که آنها سهامدارشان هستند نیز متناسب با سایر گروه های کالایی و متناسب با آنها قیمت گذاری خواهد شد.
*برنامه های آینده هلدینگ سیمان غدیر در حوزه بازار سرمایه ، تولید، صادرات و حضور پررنگ تر در بورس کاال را بفرمایید.
در حال حاضر برنامه ریزی اصلی هلدینگ برای ورود تمامی شرکت های زیر مجموعه و مشتریان آنها به بورس است؛ در این حوزه به طور جدی فرایند های مربوط به پذیرش، اخذ کد بورسی، تودیع تضامین مورد نیاز و ... در حال پیگیری است. انتظار ما این است که بتوانیم تا 14 تیر ماه تمامی شرکت ها و مشتریان آنها را به سمت بورس هدایت نماییم. هدفگذاری میان مدت هلدینگ، عرضه 100 درصد سیمان تولیدی شرکت ها در رینگ های داخلی و صادراتی بورس کالای ایران است. همچنین موضوعاتی مانند استقرار معامالت گواهی سپرده کالایی سیمان برای تامین مالی و خرده فروشی، راه اندازی معامالت سلف موازی استاندارد و ... نیز در دستور کار برای مراحل بعدی است.
*در مورد عرضه اولیه هلدینگ سیمان غدیر در بازار سرمایه و زمان احتمالی ورودتان نیز بفرمایید.
در هلدینگ سمان غدیر شرکت سیمان سپاهان، سیمان دشتستان، سیمان کردستان بورسی بوده و شرکت سیمان مند دشتی و سیمان سفید نیز در آستانه دریافت شرایط احراز برای حضور در بورس هستند. هلدینگ سیمان غدیر نیز شرایط احراز سازمان بورس را طی کرده و آماده عرضه است. نماد ما به نام «سغدیر» ثبت شده است و برای عرضه اولیه منتظر هستیم شرایط بازار به ثبات برسد تا این مهم نیز محقق شود.
*کمی از آمار تولید، فروش و صادرات محصولات مجموعه هلدینگ غدیر بگویید.
هلدینگ سیمان غدیر با 92 درصد ظرفیت عملیاتی شرکت های زیر مجموعه فعالیت می کند. مجموعه ما صادرات محور است، کارخانه های سیمانی زیر مجموعه سیمان غدیر با داشتن زیرساخت هایی همچون ریل و راه آهن، شرایط لجستیکی خوبی دارند همچنین آمادگی دپوی استراتژیک شرکت ها برای شرایط سخت کشور از جمله محاسن این هلدینگ است.
مجموعه هلدینگ سیمان غدیر یک هلدینگ تخصصی سیمانی است و 10 درصد ظرفیت صنعت سیمان کل کشور را مدیریت می کند. 4 شرکت سیمانی فعال در بازار سرمایه دارد و بخش عمده صادرات سیمان کشور از طریق شرکت های هلدینگ سیمان غدیر انجام می شود.
خوشبختانه پراکندگی کارخانجات سیمان غدیر به شکلی است که بخش اعظم کشور را پوشش می دهد، عمده تولیدات سیمان متعلق به شرکت سپاهان با تولید روزانه 9هزار تن است.
صادرات کلینکر و سیمان ایران در سال 99 حدود 15 میلیون تن که با توجه به ویروس کرونا و محدویت های گمرکی نسبت به سال قبل، حدود 19 درصد کاهش دارد.
حدود 66 درصد ( 9.7 میلیون تن) از میزان صادرات، مربوط به صادرات کلینکر و 34 درصد (5.0 میلیون تن) مربوط به صادرات سیمان است. بیشترین حجم صادرات مربوط به سه کشور عراق (20 درصد)، کویت (16 درصد) و افغانستان (13 درصد) است.
25 درصد از تولید هلدینگ سیمان غدیر به 23 کشور دنیا صادر می شود. عمده صادرات این هلدینگ به کشورهای همسایه و بخشی نیز به کشور های cis است. بازار سیمان سفید روسیه و کنترل بازار خاکستری کشور قطر در دست سیمان سفید هلدینگ سیمان غدیر است.
برنامه ریزی ما این است که صادرات سیمان را با محوریت متنوع سازی بازار هدف، توسعه دهیم. از جمله مهمترین برنامه شرکت برای سال 1400 این است که بتوانیم پروژهایی همچون تولید کارخانه پاکت سیمان، نیروگاه خورشیدی را راه اندازی کنیم و با توجه به آن که بخش بزرگی از مشکلات سیمانی ها ناوگان حمل و نقل است در سال جاری به دنبال توسعه دادن بخش حمل و نقل و لجستیک شرکت نیز هستیم.
*نظر شما در مورد روش قیمت گذاری سیمان در کشور چیست؟
همان گونه که مستحضرید وزارت صمت بارها اعلام نموده است که سیمان مشمول قیمت گذاری نمی شود اما؛ در عمل همواره در موضوع قیمت سیمان ورود داشته و در این زمینه محدودیت هایی ایجاد کرده است. بر اساس ماده 18 قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، دولت مکلف است کالای پذیرفته شده در بورس را از نظام قیمت گذاری خارج نماید. با توجه به این که هم اکنون سیمان در بورس پذیرش شده، وزارت صمت مصمم است با استفاده از این ظرفیت قانونی، سیمان را از شمول قیمت گذاری دستوری خارج کرده و آن را به سازوکار عرضه و تقاضا و نظام بازار واگذار نماید. نکته مهم این که سازوکار بورس یک ساختار شفاف و کاملا تحت نظارت دارد و در صورت بروز هر نوع ناکارایی در کشف نرخ، ابزارهای مناسب نظارتی برای آن تعبیه شده است. به نظر بنده روش قیمت گذاری و معامالت سیمان در بورس می تواند به توسعه این صنعت کمک کند و منافع همگانی به دنبال دارد.