شاخص کل بورس 1379 واحد آب رفت/ ضعف نقدینگی، عامل اصلی بیتحرکی بازار
در جریان عرضههای اشخاص حقیقی، امروز نیز بورس تهران صحنه جدال برای شناسایی سود از سوی این گروه بود. از این رو شاخص کل برخلاف شاخص هموزن با عقبگرد 1379 واحدی مواجه شد. اما نکته قابل توجه بازار امروز افت مجدد ارزش معاملات خرد تا سطح 500 میلیارد تومان بود. گفتنی است عرضههای پُرحجم در نمادهای گروه شیمیایی و فلزی به دلیل بلاتکلیفی حاصل از نبود دستورالعمل مشخص قیمتگذاری محصولات پتروشیمی و فلزی در بورس کالا از سوی وزات صمت است.
اقتصادآنلاین - مریم علیزاده؛ بورس تهران پس از یک روز صعودی، امروز مجددا وارد کانال ریزشی شد و افت هزار و 379 واحدی را تجربه کرد. در این بین اغلب نمادهایی که روز گذشته در تقویت شاخص نقش اصلی را بازی کردند، امروز در سمت مخالف ایفای نقش کردند و بیشترین افت را بر شاخص تحمیل کردند. اما در ساعت پایانی بازار شاهد افت محسوس عرضه از سوی حقیقی ها بودیم که این امر سبب شد شاخص کل از ریزش بیشتر در امان بماند و 200 واحد از افت خود را جبران کند.
از سوی دیگر اما با عقب نشینی نمادهای مطرح و با اهمیت بازار شاهد بازگشت اقبال به کوچکترها بودیم. از این رو در گروه بانکی و ساختمانی بودیم. در گروه بانکی که به لیدری «وبملت» سبزپوش شده بودند، در ادامه این نمادو نماد بانک تجارت صف خرید را تجربه کردند و سایر نمادهای بانکی نیز با اقبال حقیقی ها در محدوده های مثبت قرار گرفتند. حقیقی ها امروز بیش از 3.1 میلیارد تومان سهم از نمادهای این گروه خریدند.
در گروه ساختمانی «ثالوند» و «ثتران» پیشتاز رشد قیمتی در گروه بودند و سبب مثبت شدن سایر نمادهای این گروه شدند. در این گروه اما «کرما» به دلیل شرایط نامساعد پرتفوی همچنان از هم گروهی های خود جا می ماند.
اما در آن سوی بازار و در گروه شیمیایی، نمادهای پتروشیمی، روز سختی را پشت سر گذاشتند. در این گروه که ریزش ها با معاملات منفی «فارس» آغاز شد و به سایر نمادها سرایت کرد. در این بین حقیقی ها در نماد «پارس» بیش از 5.8 میلیارد تومان سهم فروختند. در مجموع امروز شاهد تغییر مالکیتی چهار میلیارد تومانی از حقیقی به حقوقی در گروه شیمیایی بودیم. در این گروه اما «شپترو» با اقبال مواجه شد و صف خرید را تجربه کرد.
در دیگر گروه نفتی اما معاملات به نحوه دیگری جریان یافت. در این گروه نیز بر اساس شفاف سازی پالایشگاه شیراز،همچنان مبنای قیمت گذاری محصولات نرخ 4200 تومانی است و همین موضوع سبب معاملات منفی نمادهای این گروه در ابتدای صبح بود. از سوی دیگر «شاوان» که روز گذشته با افزایش عرضه افت بیش از 6 درصدی را تجربه نموده بود امروز تغییر جهت داد و صف خرید را تجربه کرد.
در گروه فلزی که این روزها در بالتکلیفی تصمیم وزارت صمت مبنی بر تجدید نظر در دستورالعمل قیمتگذاری محصولات در بورس کالا به سر می برند، امروزنیز شاهد بازدهی منفی 2.3 درصدی این گروه به لیدری «فولاد» بودیم. البته پس از افزایش تقاضا و رشد قیمت در نماد «کاوه» که با توجه به فروش صادراتی قابل توجه مورد اقبال سهامواران بود، «هرمز» نیز با افزایش تقاضا در پایان بازار به صف خرید رسید. اما از سویی دیگر، عرضه تختال فولاد مبارکه و فولاد خوزستان به قیمت پایه نیز تا حدودی به جو منفی گروه دامن زد. اما از بورس کالا به گوش می رسد فولاد خوزستان امروز 30 هزار تن تختال C با قیمت پایه 23,310 ریال (3.8 درصد پایین تر از پایه قبلی) به ازای هر کیلو در این بازار عرضه کرد،که 26 هزار تن از این محصول در قیمت پایه معامله شد. فولاد جنوب کاوه نیز امروز 10 هزار تن شمش بلوم با قیمت پایه 21,840 ریال (6.6 درصد کمتر از پایه قبلی) به ازای هر کیلو در بورس کالا عرضه کرد که در سقف قیمت 22,932 (5 درصد بالاتر از پایه) معامله شد. فولاد مبارکه اصفهان هم امروز 19500 تن تختال SM با قیمت پایه 23,310 ریال عرضه کرد که تمامی حجم عرضه شده در قیمت پایه معامله شد. فولاد سیرجان امروز 10 هزار تن آهن اسفنجی با قیمت پایه 12,567 ریال ( 5 درصد بالاتر ازپایه قبلی) به ازای هر کیلو در بورس کالا عرضه کرد،که به قیمت پایه معامله شد. البته گفتنی است که عرضه محصولات فولادی روز گذشته در بورس کالا کنسل شد.
به نظر می رسد دلیل اصلی افت این روزهای شاخص کل بورس، ضعف نقدینگی در بازار است. از سویی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ابلاغ دستورالعمل جدید قیمتگذاری اهمال و کندی به خرج می دهد و از سوی دیگر فعالان و سرممایه گذارن نیز منتظر شنیدن اخبار جدید اقتصادی هستند تا بتوانند با اطمینان بیشتر وارد شوند. گفتنی است یکشنبه هفته آینده در جلسه ای قرار است در مورد قیمت های جدید محصولات فلزی-معدنی در بورس کالا تصمیم گیری شود. همین امر سبب شده تا کلیت بازار و سرمایهگذاران منتظر شنیدن اخبار مساعدی در زمینه قیمتگذاری بوده و پس از آن می توان انتظار سرازیر شدن موج جدید نقدینگی به بورس را داشت.
در مجموع امروز شاخص کل با عقبگرد هزار و 397 واحدی در میانه های کانال 128 هزار واحد آرام گرفت. شاخص هم وزن اما همانطور که گفته شد به جهت اقبال به سهام کوچکتر بازار در محدوده های مثبت نوسان کرد و با افزایش 36 درصدی (0.19 درصد) وارد کانال 19 هزار واحد شد. در این بین روز جاری یک میلیارد و 668 میلیون ورقه بهادار به ارزش 379 میلیارد تومان دادوستد شد که از این میزان 353 میلیارد تومان به معاملات خرد سهام و حق تقدم در بورس اختصاص داشت.
گزارش خرید و فروش حقیقی ها نیز نشان دهنده خروج سه میلیارد تومان نقدینگی از بورس و فرابورس بود. در این بین بیشترین خرید این گروه در نمادهای «شسپا»، «رمپنا» و «فاراک» اتفاق افتاد. از سوی دیگر بیشتین تحرک حقوقی ها در نمادهای «فولاد»، «فملی» و «پارس» اتفاق افتاد. در مجموع بیشترین خروج حقیقی ها در گروه شیمیایی، فلزات اساسی و کانه های فلزی بود.
در بین گروههای بزرگ بورس نیز فلزات اساسی، شیمیایی و فرآورده های نفتی بیشترین ارزش دادوستدها را به خود اختصاص دادند. در این میان نمادهای همچون «فولاد»، «فملی» و «فارس هرکدام به ترتیب 266، 190 و 186 واحد شاخص را عقب کشیدند. از طرفی دیگر اما نمادهای «رانفور»، «رمپنا» و «وبملت» تا حدی از ریزش بیشتر بازار جلوگیری کردند.
در فرابورس هم آیفکس اندکی افت را تجربه کرد و با عقبگرد هشت واحدی به رقم یکهزار و 483 واحد رسید. در این بازار نیز 665 میلیون ورقه بهادار به ارزش 315 میلیارد تومان دادوستد شد که از این میزان 148 میلیارد تومان به معالمات خرد سهام و حق تقدم در فرابورس اختصاص داشت.
در بین نمادهای با اهمیت فرابورسی، «ذوب» نوسانات بزرگی را تجربه کرد. در ابتدای بازار با افزایش فشار عرضه، شاهد صف فروش بود. بعد از این نماد، «زاگرس» و «دماوند» بیش از سایرین افت را به فرابورس تحمیل کردند.